Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Havel ma is él - egy új könyv lapjain kel életre

Lehet annál csodásabb, mint elmerülni a könyvben, melyet már oly régóta szeretnél elolvasni, miközben a tavaszi szellő csiklandozza az arcodat? Aligha. Több se kellett, hétvégén nekiláttam Michael Žantovský: Havel – Egy élet című könyvének.

Választásomat egy, a közelmúltban megrendezett könyvbemutató motiválta, ahol maga a kötet szerzője, a néhai cseh köztársasági elnök egykori titkára s egyben jó barátja mesélt az eddigi legteljesebbnek titulált haveli pályaképről. A beszélgetésnek a Budapesti Cseh Centrum patinás előadóterme adott otthont, ahol a szerző, Kőszegi Ferenc író, szerkesztő, a Magyar Helsinki Bizottság alapító elnöke, valamint Farkas Zoltán újságíró társaságában dolgozta fel Havel lenyűgöző életútját.

 

Könyvbemutató

 

Természetesen az előadás nem terjedt ki minden részletre, bőven maradtak fekete foltok, amelyekre a könyvtől várhatunk válaszokat. Felmerül azonban a kérdés, hogy mitől más ez az írás, mint a többi? A Žantovský-kiadvány különlegessége a személyes hangvétel, amelytől a sablonszerű életrajz – már amennyiben Havel életét sablonosnak lehet nevezni - egy életrajzi ihletésű drámává lép elő. A tényszerű feltárást érzelmi elemekkel vegyíti, amely egészen más megvilágításba helyezi az eddig megismert politikust. Félreértés ne essék, ez nem egy bulvár- kiadvány, nem kíván sem botrányhőst, sem bálványt kreálni, csupán bemutatni és reális képet adni egy lenyűgöző életútról, amely a társadalom perifériáján kezdődött és az elnöki székben ért véget.

 

Ki volt Havel?

 

Žantovský három karakteren keresztül ábrázolja Havel alakját; láthatjuk a forradalmárt, az államfőt, a drámaírót. Havel, a társadalom számkivetettje, aki reménytelenül keresi az útját, és aki később emblematikus figurája lesz a rendszerváltáshoz vezető forradalomnak. Havel, a megtört szabadságharcos, aki kétségek között őrlődik a börtön jéghideg rácsai mögött. Havel, a szerelmes férj, aki börtönleveleiben vágyakozik szeretett felesége iránt. Havel, az államfő, aki véget vet a totalitárius rendszernek, aki megveti a demokrácia alapjait, ezt követően pedig a NATO-ba, valamint az EU-ba vezeti országát. Havel, a diplomata, aki feléleszti a Visegrádi Együttműködést. Havel, az emberi jogok harcosa, aki szentül hisz az ideában, mely szerint az emberek segítenek elesett társaikon. Havel, a színház szerelmese, aki drámaíróként és rendezőként maga is feldolgozza saját történetét.

 

Olvasd el, ha…

 

Ha a történelem megszállottja vagy, és érdekelnek a nemzetközi kapcsolatok, de a szépirodalmat sem veted meg, ezt a kötetet neked találták ki! Mindemellett könnyed kikapcsolódást nyújthat mindazoknak, akik visszarévednének pár órára a megpróbáltatásokkal teli kommunista diktatúra idejére, és átélnék a változást jelentő út megpróbáltatásait. Te is közéjük tartozol?

 

Vandlik Mária

 

Kép: filedump

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: szo., 28/03/2015 - 13:54


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!