Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

„Oscar-díj” Európában!

Oscar-díjért nem muszáj az Egyesült Államokig utazni. A legrangosabb filmművészeti díjat az Európai Parlamenttől is megkaphatjuk más formában, ha igazán kiérdemeltük!

Lux-díj a filmművészetéért

 

A film tükröt tart a mai és gyakran a  jövő elképzelt társadalmai elé. Történeteket mesél, melyekben néha saját történeteinkre ismerünk. Olykor saját életünk szereplőit, helyszíneit, eseményeit és pillanatait juttatják eszünkbe. A filmek képesek megindítani és inspirálni úgy, hogy közben szélesítik látókörünket. Arra késztetnek, hogy vitázzunk a látottakról és véleményt formáljunk.

 

Az Európai Parlament ezért is hozta létre a LUX-díjat 2007-ben. A díjnak, amit évente ítélnek oda, kettős célkitűzése van. Egyrészt hogy a  nyilvános vita témáját az Európai Unió és szakpolitikái felé terelje, másrészt hogy az európai alkotások Unión belüli terjesztését támogassa.

 

A kezdeményezés egyedülálló. Ennek köszönhetően olyan közös platform jött létre az európai nyilvános térben, amelyben beszélgethetünkpl. a versenyben lévő filmekről és az általuk felvetett kérdésekről. Ráadásul ezt ugyanazon a  helyszínen tehetjük meg minden tagállam egy-egy városában és ugyanabban az időpontban. Bár  Európa nyelvileg szétaprózott, a  kezdeményezés lehetőséget nyújt, hogy mi,  nézők saját anyanyelvünkön tekinthessük meg a  filmeket. Emiatt nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy igen kevés európai filmnek sikerül átlépnie a nyelvi korlátokat vagy megtalálni a közönséget ilyen nagy léptékben.

 

A LUX-díj az európai szakmai filmfesztiválok területén működő különböző más kezdeményezések partnere. Éves naptára a  fő európai filmesemények köré épül: Berlin, Cannes (Rendezők Kéthete és a  Rendezők Közgyűlése), Karlovy  Vary (ahol a  10 hivatalosan jelölt film bejelentésére is sor kerül), Velencei Napok– Giornate degli Autori (a 3 döntős film vetítése), Szófia, Stockholm, Szaloniki, Viennale, Tallinni Fekete Éjszakák Filmfesztivál, Sevillai Filmfesztivál és egyéb más filmes események keretezik a díjátadást.

 

A díj támogatja a  döntőbe került három film forgalmazását. Vállalja, hogy elkészíti feliratozásukat mind a  24 hivatalos nyelven, valamint az országonkénti DCP-csomag elkészítését is (digitális fájlok gyűjteménye). Ennek köszönhetően a 28 tagállam részesülhet a Lux filmnapok egyedülálló atmoszférájából, melynek során megtapasztalhatjuk az európai filmművészet sokszínűségét és gazdagságát. Ezen felül pedig a díjért versengő filmekben felvetődő témákat és kérdéseket személyesen, a helyszíneken zajló vitákban, valamint online közösségi média segítségével is megvitathatjuk.

 

28 Times Cinema

 

Az Európai Parlament LUX-díja, a  Giornate degli Autori program és az Europa Cinemas 2010 óta együttműködésben, a  Cineuropa támogatásával hozzájárul a „28 Times Cinema” projekthez. A  kezdeményezés keretében egész Európából 28 fiatal, különböző háttérrel rendelkező filmkedvelő vehet részt egy 11 napos intenzív képzésen, vetítéseken és az európai filmművészetről szóló vitákon Velencében.  Ezek a találkozók a rendezők, szerzők, filmipari szakemberek és az Európai Parlament képviselőinek részvételével zajlanak. 2014-ben a  Giornate degli Autori volt a zsűri, és ennek tagjai adták át a díjat a a győztesnek.

 

„Aki a Lux-díjat nyerte 2014-ben…”

 

Hazánkban 2014 december 1-3. között, az Urániában láthatta a közönség az Európai Parlament filmművészeti díjára, a LUX-díjra jelölt döntős filmeket: Céline Sciamma Csajok (Bande de filles), Paweł Pawlikowski Ida és Rok Biček Osztályellenség (Razredni sovražnik) című alkotását.

 

Ebben az évben a lengyel Pawel Pawlikowski Ida című- filmjének ítélték oda a Lux díjat. A lengyel-dán koprodukcióban készült film egy árvaházban felnövő lengyel apácanövendékről szól, aki nem sokkal a zárdába való belépése előtt tudja meg, hogy zsidó származású. Pawel Pawlowski filmje elnyerte a legjobb filmnek járó Európai Filmdíjat és a legjobb európai filmnek járó közönségdíjat is. Ezenkívűl az Európai Filmakadémia a rendezőnek ítélte oda a legjobb rendezőnek járó díjat is.

 

Pawlikowski és Rebecca Lenkiewicz kapta a legjobb forgatókönyvírói elismerést, és a legjobb operatőr címet is a film operatőreinek, Lukasz Zalnak és Ryszard Lenczewskinek ítélte oda az Európai Filmakadémia.

 

2015 júliusában a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon mutatják be, a Lux-díj idei évi kiírásának tíz filmjét is bemutatják.

 

Tupi Zsófia

 

Kép: Reynermedia

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: szo., 14/03/2015 - 13:25


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!