Evropský portál pro mládež
Informace a příležitosti pro mladé z celé Evropy

Versre fel! - elindult a tizedik nemzetközi Versünnep

A Magyar Kultúra Napján tizedik alkalommal hirdették meg a Versünnep nemzetközi vers- és prózamondó fesztivált. A szervezők február 22-ig hivatásos művészek és művészeti intézményben tanulók jelentkezését várják.

Évfordulók gyűrűjében

 

A 2015-ös év önmagában is kerek év, de emellett két költő-óriás, valamint a hazai színjátszás és színészképzés tekintetében is meghatározó. Idén 110 éve született József Attila, míg Márai Sándor 115 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot. 225. születésnapját ünnepli a magyar színjátszás, melynek egyik legfontosabb intézményében, a Színház és Filmművészeti Egyetemen 150 éve indult el az oktatás.

 

Vers és próza zenével fűszerezve

A jelentkezők két kategória  vers- és prózamondás, valamint megzenésített vers  közül választhatnak, de akár mindkét kategóriában indulhatnak József Attila és Márai műveivel, illetve kortárs alkotásokkal. Zenei előadók egyedül, de csoportosan, zenekarral is, továbbá önálló kompozíciókkal vagy más szerzők által megzenésített művekkel is felléphetnek.

 

Profik, tanulók és amatőr versmondók

A versenyen hivatásos színművészek, végzettséggel rendelkező zenei előadóművészek, zeneszerzők, zenekarok és művészeti egyetemek valamint szakirányú közép-és felsőoktatási és könnyűzenei intézmények hallgatói vehetnek részt.


A tavalyi rendezvénysorozat óta versenyen kívül hazai vagy határon túli iskolák, civil szervezetek is bekapcsolódhatnak a Versünnepbe. Ennek feltétele, hogy iskolájukban rendezzenek versmondó versenyt, az ott kiválasztottak pedig lehetőséget kapnak, hogy fellépjenek a hivatalos fordulók egyikén.

 

A 2014-es fesztivált egy szabadkai színésznő, Raffai Ágnes nyerte. Az, hogy ki lesz az utódja, az április 11-i döntőben, a Nemzeti Színházban kiderül.

 

Bővebb információkért keressétek fel a versünnep oldalát.

 

Versünnep 2014 Döntő - Raffai Ágnes

 

A kép forrása: Alex

 

Pataki Sára

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Zveřejněno: so, 07/02/2015 - 12:35


Tweet Button: 

Související internetové odkazy


Info for young people in the western balkans

Potřebujete odbornou pomoc či radu?

Zaslat dotaz