Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Egy szó is nagy segítség! Vegyél hát!

Ha segíteni akarsz az éhező gyermekeken, fogj néhány kiló lisztet, rizst, tésztát, néhány konzervet, vidd be az Írók boltjába, és vegyél értük egy-egy szót, vagy egy mondatot! Ennyi az egész!

Egy konzerv egy szóért cserébe

 

Az Írók boltjában különleges irodalmi jótékonysági akciót rendeznek. Ennek keretében az alkotók kézírásos szavaikat, mondataikat adják el konzervért, lisztért, rizsért. Mindezt azért, hogy segítsenek Magyarország egyik legnagyobb szegényiskolájának, az abaújkéri Wesley Többcélú Intézménynek. Az összegyűjtött ételt az intézmény óvodásai és iskolásai kapják meg.

 

A "Vegyen egy jó szót!" névre hallgató kezdeményezés gazdája  Scipiades Erzsébet újságíró, aki még 2000-ben indította el a jótékonykodásnak ezt a formáját. A bevételeket már kezdettől fogva jótékony célra fordították. Például hajléktalan óvodásokat, cigány tanulókat, hajléktalan írókat és nehéz helyzetben lévő idős, beteg újságírókat támogattak.

Az évek múlásával számos hazai, az irodalmi élet legnevesebb szereplői adták nevüket illetve kéziratukat az akcióhoz. Esterházy Pétertől Bereményi Gézán, Spiró Györgyön és Kukorelly Endrén át Nádas Péterig sokan segítenek. Az idei év első szóvásár napján többek között Erdős Virággal, Parti Nagy Lajossal, Závada Pállal, Kemény Lilivel, Müller Péter Sziámival, Mirtse Zsuzsával és Kukorelly Endrével találkozhattunk, de ott voltak a könyvesboltban a Wesley tanintézet pedagógusai is.

 

Scipiades Erzsébet elmondta, hogy az írók, költők és újságírók szolidaritása már 19 éves hagyománnyal rendelkezik. 2000-ben 20 író, költő és újságíró krumpliért kínálta kéziratát. 6,5 tonna krumpli gyűlt össze. 2005-ben, azért, hogy a kevésbé tehetős irodalombarátok is kézíráshoz juthassanak, megrendezték Magyarország első szóárverését 24 író, költő részvételével, 2010-ben pedig a másodikat. Mivel az utóbbi másfél-két évben Magyarországon jelentősen megnőtt a mérhetetlen szegénységben élő vidéki gyermekek száma, nem várták ki az újabb öt évet, és elindították a kezdeményezést.

 

Most 59 magyar író, költő, történetíró, rendező, színész és alkotóművész vesz részt az akcióban. Egy szó ára 3 darab konzerv, vagy 10 kiló liszt, rizs, száraztészta, egy mondatért pedig ennek háromszorosát kell adni. Ez bár apróságnak tűnhet sokaknak, de el sem tudjuk képzelni, hány embernek tudunk ezzel segíteni! A legtöbb művész más felajánlásokat is adott, amiket ételért cserébe szintén megvásárolhatunk.

 

A gyermekéhezés súlyos probléma

Sajnos a szegénység a gyermekeket is egyre jobban érinti, de ennek ellenére sokan úgy gondolják, hogy a valódi éhezés csak a harmadik világ és a fejlődő országok problémája. Pedig ez nem igaz.

 

A becslések szerint ma Magyarországon 30-40 000 gyermek éhezik, és a lakosság közel 40 százaléka él a létminimum alatt. További több tízezer kisgyerek nem jut megfelelő minőségű táplálékhoz; nem kapnak elegendőzöldséget, gyümölcsöt, húst és tejterméket). Vannak olyan gyerekek, akik csak akkor esznek főtt ételt, amikor az iskolában vannak, de olyanok is, akik csak akkor esznek bármit, amikor iskolába mennek. Ahhoz, hogy ez a helyzet megváltozotton, társadalmi összefogásra van szükség.

 

A „Vegyen egy szót” kezdeményezés november 17-től egészen december 6-ig várja az adományozókat!

 

Tupi Zsófia

 

A kezdőkép forrása: Denise Krebs oldala

 

A cikkben megjelenő képek a Librarius.hu oldalról származnak.

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

 

Közzétéve: h., 24/11/2014 - 17:18


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!