Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Labirintus Minotaurusz nélkül – a 32. Magyar Sajtófotó Kiállítás

Tágas termek, misztikus fények, tekervényes útvesztő. Az emberek tágra nyílt szemekkel sétálnak ebben a labirintusszerű közegben, mely otthont ad a 32. Magyar Sajtófotó Kiállításnak, mely március 27-étől várta látogatóit.

Miért kell megismerned a képeket?

 

Számos ember a kiállítások gondolatát ókori szobrokkal vagy a Mona Lisával azonosítja, de ha szeretnél megismerni valami újdonságot, mindenképpen meg kell látogatnod a fotókiállítást. Ez egy meglehetősen összetett program, mert egyszerre rengeteg különféle benyomást sugároz feléd. Egyfajta táguló nézőponttal szemlélheted a képeket: megtudhatod, mi történik Magyarországon, Európában és távoli országokban ugyanabban a pillanatban! Egy pillanat alatt felmérheted, más európaiak milyen kihívásokkal szembesülnek. Mi több, itt azzá válhatsz, akivé akarsz, miközben a labirintusban sétálsz: lehetsz ausztrál bennszülött vagy akár az ukrán események szemtanúja is.

 

A kiállítás fő koncepciója

 

Itt nem kell fékezned a fantáziádat sem; pontosan ez a rendezvény egyik legfőbb célja, melyet a Magyar Újságírók Országos Szövetsége rendez. A kiállítás mindig az elmúlt év legértékesebb sajtófotóit mutatja be; ezen felül számos díjjal jutalmazza az arra érdemes amatőr és profi fotósokat. A 2014-es év kivételesnek bizonyult, mert közel 500 képet állítottak ki, így a közönségnek nagy adag türelemre és lelkesedésre volt szüksége ahhoz, hogy minden fotót szemügyre vegyen. Igaz, ez nem tekinthető olyan nehéz feladatnak, hiszen mindenki megtalálhatta az őt érdeklő témát a 13 féle fotó-kategóriából válogatva. A témák között többek között nemzetközi konfliktusokkal és különböző társadalmak bemutatásával találkozhattunk.

 

Melengeti a szíved

 

A legjobb képek mindig olyan alkotások közül kerülnek ki, melyek megérintik a fiatalok és idősek, a gyerekek és felnőttek, a lányok és fiúk szívét is. Azt mondod, nem létezik ilyen kép? Ha megnézed a közönség tagjainak arckifejezéseit, ugyanazt a gesztust veszed észre mindegyikük arcán, ha egy ilyen képet látnak. Ezek a képek időtlenek és mégis napjainkhoz kapcsolódnak egyszerre.

 

Ilyen hatást vált ki például az idei év egyik elismert alkotássorozata, mely a szíriai harcokról ad körképet. A képek arról árulkodnak, milyen tehetetlenül szemléli a világ a konfliktust. Bennünket, fiatalokat talán Bielik István szír polgárháborús fotósorozata, A véget nem érő pokol érinthet meg leginkább: elképzelhetetlen, hogy egy fiatal fiú meggyötörten, fegyverrel a kezében várja az újabb támadást. Stiller Ákos is díjat nyert képével, mely fiatal, dolgozó gyerekeket ábrázol (Méteres lyukakban bányásszák a reményt Farkaslyukon c. sorozat). Számukra nem adatott meg, ami nekünk: nincs esélyük oktatásra, mozizásra, fesztiválozásra. Látjátok, minden fiatalt bemutató kép azt üzeni, mindenki más életet él, de ugyanabban a világban.

 

Az útvesztő végén

 

A labirintus végén azt mondhatom, hogy ki tudunk keveredni belőle, de nem érdemes. Hogy milyen lelkiállapotban kerülsz ki belőle (leverten vagy inkább feldobódva), attól függ, melyik képeket nézed meg az út során. Bárhogy döntesz is, ne feledd, hogy ezek a fotók valódi életutakról, életről-halálról szólnak. A másik lehetőséged, hogy Minotaurusszá válsz, és a labirintusban maradva a kiállítás által felvetett problémákra keresel megoldást. Értékes fotók sosem hazudnak.

 

Horváth Dóra

 

A képeket köszönjük a Magyar Sajtófotó Kiállítás szervezőinek.

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: p., 10/10/2014 - 20:53


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!