Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Rút kiskacsából csodálatos hattyú - a Paloma projekt újratöltve

Kárpáti Zsuzsanna a múltat rekonstruálva valósította meg a Paloma projektet, amely ismét fogadja látogatóit az Astoriánál. A helység megtelt élettel, lehetőséggel és nem utolsósorban: kiváló magyar dizájnerekkel.

Az új Paloma, mint közművelődési projekt

A Kossuth Lajos utca 14-16. szám alatt található 120 éves, műemléknek nyilvánított bérház, Kárpáti Zsuzsa lelkesedésének és kezdeményezésének köszönhetően virágzik és igazi művészeti közösséggel gazdagodott. A Paloma, korábban működő üzletház volt apró üzletekkel, utazási irodával, deszkás bolttal, kulcsmásolóval, de az évek folyamán feledésbe merült. Az udvaron már csak három üzlet – egy cipős, egy könyves és egy táskás – működött, az épület egy részébe hajléktalanok költöztek be, a központi lépcsőt lezárták, mert életveszélyessé vált.

 

Zsuzsa, a KREA Kortárs Művészeti Iskola egykori kommunikációs vezetőjének álma volt, hogy munkája mellett egy saját pop-up store üzletet nyisson a nyárra. Ezzel az ötlettel kereste meg az V. kerületi önkormányzatot és akkor ajánlották a figyelmébe az épületet és az üres helységeket; a találkozás szerelem volt első látásra. Annak ellenére, hogy a kibérelhető üres helyiségek elhanyagolt állapotban voltak és szinte mindent fel kellett újítani, hitt benne és saját erőből újjávarázsolta. Sokan kételkedtek a projekt sikerében és nem hittek abban, hogy újra forgalmat lehet generálni a belvárosi házban. Ám a Paloma udvar, ahogy Andersen kiskacsája is, „csodaszép hattyúvá” változott, bebizonyítva, hogy semmi sem lehetetlen. A legfőbb célja pedig egy olyan közösségi tér létrehozása volt, ahol különféle művészek, dizájnerek, kreatív emberek találkozhassanak, alkothassanak és bemutathassák saját munkáikat.

 

Kárpáti Zsuzsa tisztában volt vele, hogy a projekt kockázatos -„5 évig egy fix munkahelyen, biztonságban voltam. Vágytam arra, hogy valami újat építsek a semmiből, de tudtam azt, hogy hatalmas nagy kockázatot vállalok. A saját vállalkozásomban minden döntésemnek komoly súlya van, alkalmazottként nem terhelt ilyen fokú felelősség. Ráadásul, a felújítások során rengeteg költségnövelő tényező derült ki.  Ezek kicsit elbizonytalanítottak, de mindig átlendültem, mert tudtam, hogy a Paloma projekt egy olyan ötlet, aminek működnie kell és működni is fog.”

 

 

 

Zsuzsa a barátai és kedvese segítségét kérte a felújításhoz, együtt kezdték el az épület takarítását, festését, majd folyamatosan egyre több dizájner csatlakozott hozzájuk.  A festékgyárnál támogatást kapott, ingyen kikeverték neki az épület nyílászáróinak eredeti, zöld színét, megőrizvén a múlt egy darabját. Az önkormányzat mindamellett, hogy kedvező bérleti feltételeket biztosított, az életveszélyes lépcsőt és a mosdókat is felújította. A Pr-marketing tevékenységet is maga dolgozta ki. Ma már nem látunk koszos, elhanyagolt folyosót, omló vakolatot. Helyette egy sajátos, különleges atmoszférájú helységet találunk, ahol a különböző stílusok összekapcsolódva idézik fel a jelent és a régmúltat egyszerre. A Paloma falai mesélnek, nemcsak az alkotónak, hanem a látogatóknak is. Minden egyes kis falnak, térnek megvan a maga történte. Ráadásul sosem tudhatjuk, hogy az egyes térségek milyen csodákat, vagy épp ismeretlen helyeket rejtenek magukban, amik csak „gazdára” várnak.

 

Zsuzsa 2014 februárjában az önkormányzattól elkérte az épület helységeinek kulcsát, kinyitotta azokat és a Facebookon meghirdetve bejárást szervezett az érdeklődőknek, szakembereknek. Nem volt eltitkolva azt sem, hogy aki csatlakozni szeretne a projekthez, fizikailag is segédkeznie kell az épület felújításában. Bár rengeteg pozitív visszajelzést kapott, sokan nem merték eleinte elkötelezni magukat.

 

Idővel sokan csatlakoztak hozzá, és majdnem minden kis zegzug életre kelt közös erőből. Ismert és kevésbé ismert magyar művészek, ékszeresek, táskások, cipősök, ruhások, lámpások, enteriőr dizájnerek foglalták el a műhelyeket. Van, ahol közösködnek, de van, aki egy egész helyiségben mutatja és árulja kollekcióit. Akadnak olyanok is, akik csak irodaként, vagy workshopoknak használja a kiadott helységet, de nem elhanyagolható, hogy nagyon jó feltételekkel tudják bérelni ezeket.Nem boltként, hanem nyitott műhelyként, bemutatóteremként funkcionálnak, természetesen a látogatók ugyanúgy tudnak vásárolni a tervezőktől.   Működésük nincs szabályozva, de fontos elvárás, hogy minden résztvevő komolyan vegye a jelenlétet. Hétfőtől péntekig tízkor nyitnak és hétkor zárnak. Szombaton háromig vannak nyitva, kivéve, amikor valamilyen esemény van a Palomában, olyankor akár tovább is, de mindig ügyelnek a felsőbb emeleten lakók nyugalmára. A színes művészi paletta cserélődik, hiszen az alkotók maguk döntik, el meddig bérlik a helységet.

 

Zsuzsa két helységet tudatosan megtartott magának. Kiállítások, sajtótájékoztatók, rövid ideig tartó pop up-ok, rendezvények, előadások kaphatnak itt majd helyet, ezzel is biztosítva az állandó látogatók meglétét.  „Ha csak az állandó tervezői bemutatótermekkel töltjük meg a teret, akkor nagyon statikus lesz a program, ami kevésbé vonzó a látogatók számára. Éppen ezért a két térnek folyamatosan kell generálni a forgalmat a különféle eseményekkel. Ez az én feladatom elsősorban.”  Természetesen minden műhelynek egyénileg is feladata a profit szerzés valamint a nyilvánosság elérése, de a különféle rendezvények, kiállítások hozzá segítik őket ehhez.

 

A körfolyosós elrendezésnek köszönhetően az üzletek „szimbiózisban” állnak egymással. Ezt a 90-es években működő Paloma üzletház is tudta, de Zsuzsa is felismerte ezt a különleges adottságot. A különböző területen alkotó művészek nemcsak magukért, hanem egymásért is működnek. Egy-egy rendezvény során a látogatók nem csupán egy helységbe mennek be, hanem az elrendezésnek köszönhetően jó eséllyel körülnéznek a többi szobában is, ez pedig hosszútávon kifizetődik.

 

Zsuzsa bízik abban is, hogy a számos sajtó megjelenésnek, felkéréséknek köszönhetően idővel turisztikai szempontból is fontos bázist fognak képviselni. Jelenleg azon dolgoznak közösen, hogyan tudnák még jobban felkelteni az emberek figyelmét úgy, hogy a klasszikus kereskedelmi eszközöket elkerüljék. Hosszútávú céljai között szerepel, hogy a Paloma olyan központtá váljon, amely nem csupán magyar dizájnereknek ad helyet, hanem különféle kiállítások, programok, kreatív ötletek megvalósítását is szolgálja majd.

 

 

Mit jelent a Paloma, a dizájnereknek?

 

 „Nagyon jó közösségben dolgozni. Az itt lévő művészek inspirálják egymást. Az, amit a Paloma tud nyújtani számukra anélkül, hogy bármilyen erőfeszítésbe kerülne nekik, az hatalmas érték. Vannak olyan tervezők, akik már ismertebbek és a közönség várta, hogy hol találkozhatnak velük újra. Ezáltal azok, akik kevésbé ismertek, számukra a Paloma valamint a tervezők forgalma kiugrási lehetőséget tud biztosítani. Ennek a közösség előnyeit mindenki érzi.” – mondta Kárpáti Zsuzsa kérdésünkre.

 

Wild Judit (Vadjutka) ékszertervező éppen új helyet keresett magának, miután az előző boltját el kellett hagyni. Ekkor talált rá a Paloma projektre.  Az egyik kiállítás megnyitó után döntött úgy, hogy felveszi a kapcsolatot Zsuzsával és idejön. „A kezdeményezés nagyon tetszik. Én egy közösségi ember vagyok, nem pedig egy magányos farkas. Az, hogy van egy hely, ami összefogja az alkotó embereket, kiállításoknak, workshopoknak ad helyett ez egy fantasztikus koncepció és örülök, hogy a részese lehetek.”

 

Kik szerepelnek most a Paloma-projektben?

 

Mimi events with love (workshopok,események), Kooperoo (textil nyomatok), Timarcs (ruha), Rikov (ruha, ékszer), Krisz design (lámpa), NANDI (ruha), Lakásműhely/Előszoba Galéria, Szabó Judit (ruha), Cifra design (ékszerek), INDI GO (újrahasznosítás), Fanori Ékszer (újrahasznosított ékszerek), Polokov (bőr kiegészítők), Vadjutka (ékszerek), Vakondgyár (retro grafika pólókon), Schall Eszter (grafika), Gang design gallery, Eisenbeck (bútorok), The Idea Bar (enteriőr design), Boldizsár Edit (fotó), Jee concept (design tárgyak)

 

Tupi Zsófia

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.