Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Shakespeare-től Winehouse-ig: kulturális forgatag a Millenárison

Hétvége van, szakad az eső és nincs kedved kimozdulni? Legszívesebben magadra húznád a takaród és összekucorodva ülnél a tv előtt egy bögre kakaót szürcsölve? Sokkal jobb ötletünk van: irány a Budapesti Könyvfesztivál!

Ismét „könyvbirodalommá” változott a Millenáris: a 21. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál egész hétvégén várta az érdeklődőket. A szervezők gondosan ügyeltek az olvasási kultúra átalakulására, így a megváltozott olvasói igényekhez igazodva alakították ki programjaikat. A diákok minden programon ingyen vehettek részt.

 

Kiknek ajánljuk?

 

A publicisztika bármely műfajában tevékenykedők mellett könyvmolyoknak, gasztromókusoknak, űrcowboyoknak, egyszóval bárkinek, aki egy kis kulturális kikapcsolódásra vágyik. Amy Winehouse-fanoknak pedig egyenesen kötelező: ’Amy a lányom’ című életrajzi ihletésű könyvét például Mitch Winehouse személyesen mutatta be, beszélgetéssel egybekötve.

 

Magyar szemmel

 

A fesztiválra látogatók a magyar irodalmi élet színe javával személyesen is találkozhattak panelbeszélgetések, felolvasások, könyvbemutatók, vagy éppen dedikálások alkalmával. A magyar költészet mellett a magyar történelem egyes szakaszaiba is betekintést nyerhetnek az érdeklődők, míg a digitális technológia iránt fogékonyak különböző szerepekbe (felhasználói-, szolgálatói-, vagy éppen jogalkotói) helyezkedhetnek el az ilyen jellegű előadások keretein belül, ahol olyan fogalmi elemek magyar vonatkozása kerül előtérbe, mint az e-könyv (e-book), vagy éppen a „kreatív közjavak” (Creative Commons).

 

Nemzetközi kitekintés: török sarok és Európa Pont

 

A fesztivál díszvendégeként jelen lévő Törökország standja a rendezvény teljes ideje alatt izgalmas programokkal és Ibrahim Müteferrika kiállításával várja az érdeklődőket. Az európai irodalmi élet pezsgésébe az Európa Pontban csöppenhettek bele a pénteki nap folyamán az arra látogatók. Az egész napos írótalálkozó során Európa 100 évét dolgozták fel a publicisták; az általános történelmi áttekintés után külön előadást szenteltek a vasfüggöny lebontását követő korszak bemutatására. A nap hátralévő részében az Unió nemzetközi színtéren betöltött szerepének vizsgálata után, az ott jelentkező társadalmi problémákat boncolgatták a résztvevők, amelyeket az írók személyes tapasztalatai teljesen új perspektívába helyeztek.

 

Carrie Bradshaw, szuperhősök, férfi emancipáció... avagy mit hozott a 21. század?

 

A 21. században felgyorsult, modern életvitelünk hatással van az irodalom alakulására, így egy valamire való könyvfesztivál sem kerülheti el ezt a témát. A szervezők órákat szenteltek a társadalmi változások hatásainak vizsgálatára, illetve azok megjelenésére a könyvek hasábjain, vagy éppen a filmvásznon.

 

Az előadók különböző perspektívákból dolgozták fel a kérdéskört, hatalmas gratuláció illeti az „Egyéni és kollektív válaszutak és életstratégiák a kibővült Európában” című beszélgetést, ahol a világ számos tájáról érkező írók olyan már-már elcsépelt témákat helyeztek új perspektívába, mint a női egyenjogúság kérdése. Egyfelől fontosnak tartották megemlíteni a valós női szerepet, amely félúton található a tradicionális és a modern nőideál között. A modern életvitellel nem jár automatikusan a tradicionális értékek megtagadása; nem kell mindenkinek Carrie Bradshawnak lennie, bármennyire is fénykorát éli a liberális felfogás, ugyanakkor minden nőnek szuperhőssé kell válnia, és ingáznia a szuperanyu és szupernő szerepek között. Másfelől a férfi szerepkör változását sem hagyhatjuk figyelmen kívül; érdemes elgondolkozni, hogy miért mindig a női emancipációról esik szó, beszélhetünk egyáltalán férfi emancipációról is? A résztvevők az egyenjogúsítás folyamatát a nyelvhasználatra is kiterjesztenék, azokban az esetekben, ahol megkülönböztetnek hím- és nőnemet, ami a tárgyiasítás határait súrolja és újabb problémákat vet fel, amiről persze a végtelenségig folyhatna a vita.

 

„Gyermek (b)irodalom”

 

A rossz idő miatt nem tudod levinni gyermeked a játszótérre, vagy a szüleid elutaztak a hétvégére és neked kell vigyázni a kistesóra, de nehezen bírsz vele? A fesztivál ezekre a problémákra is megoldást kínál: játékos programokkal kötik le a gyereket figyelmét a szervezők. A „Gyermek (b)irodalom” diavetítései, a versmondás, a zene és a társasjátékok garantálják a kacagást. A babasarokban külön játékok várták a totyogókat és szüleiket.

 

Szabad a vásár!

 

Megint itt a vizsgaidőszak, a kötelező összes példányát kivették a könyvtárból, az ösztöndíjnak pedig már nyoma sincs ... Ismerős a helyzet? Ne aggódj, most jelentős kedvezménnyel szemezgethetsz a könyvkiadók polcairól! A kiválasztott példányt pedig jó eséllyel dedikáltathatod kedvenc íróddal, ha felkészülten érkezel és már átböngészted a standokon zajló dedikálások részleteit!

A fesztivál április 27-én estig várja a látogatókat!

 

Vandlik Mária

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Közzétéve: v., 27/04/2014 - 13:55


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!