Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Second hand könyvek, netes cserebere

Oly sok mindenre igaz: amit te kidobnál, lehet, hogy más számára kincs. Így van ez a könyvekkel is! A rukkolán, megunt könyveidet „újakra” cserélheted!

Egészen biztos, hogyha kicsit szétnézel a polcodon, találsz legalább 3-4 könyvet, amelyektől könnyű szívvel megválnál, csak eddig még eszedbe sem jutott, hogy „újrahasznosíthatnád” őket. A rukkola.hu ebben lesz segítségedre.

 

Egy külön szótár kell szinte, hogy megértsd, hogyan is zajlik a cserebere. Ha felmész az oldalra, olyan szavakkal találkozol majd, mint a „rukkolás” és a „happolás”. Ez volt az a pont, amikor elkezdtem azt gyanítani, hogy rossz helyen járok, de ha szánsz rá egy kis időt, és dekódolod a rukkola nyelvét a gyorstalpaló segítségével, könnyen eligazodsz majd.

 

 

A rukkolás nem más, mint az, hogy felkínálod a feleslegessé vált könyveid elajándékozásra. Aki valamelyik könyvedre szemet vet, happolhatja azt, azaz lecsaphat rá (a gyorsaság számít, aki először kattint, azé a könyv!) Ha ez megtörtént, értesítő e-mailt kap mindkettőtök, és felvehetitek egymással a kapcsolatot. Lakóhelytől függően személyesen vagy postai úton kell eljuttatni a könyvet a happolóhoz – a költséget mindig az állja, aki ajándékozza a könyvet. Minden elajándékozott könyv után pontokat kapsz, amelyeket könyvekre válthatsz – indulhat a happolás! Ha te találsz olyan könyvet, amelyik megtetszik, és elég gyorsan csapsz le rá, rajtad a sor, hogy ingyen és bérmentve egy számodra új könyv tulajdonosa légy hamarosan.

 

Léteznek az úgynevezett „Happontok”, ahol leadni és felvenni lehet a könyveket. Ha tehát egyszerűbb egy Happontra elvinned a könyvet, ahol a happoló majd valamikor, egy neki kényelmes időpontban felveszi, minthogy személyesen legyetek egy időben egy helyen, megtehetitek. Továbbá a Facebookon működik egy csatárlánc oldal is, ahol önkéntes alapon felajánlanak emberek transzfert különböző Happontok között. Ha tehát például a hétvégén mész a nagyihoz Debrecenbe, és befér a csomagtartóba néhány könyv, valamint nem túl fárasztó az a kis kitérő, ami alatt felveszed és leteszed a könyveket egy-egy Happonton, máris megspóroltad jó pár ember postaköltségét. A többi önzetlen ember segítségével pedig te is továbbíthatod ilyen módon az elajándékozandó könyved. 

 

Ahhoz, hogy minél nagyobb eséllyel tudj happolni olyan könyveket, amelyekre régóta vágysz, lehetőséged van felvenni őket a kívánságlistádra. Ennek segítségével e-mail értesítést kapsz abban a pillanatban, amint valaki rukkolja az adott könyvet, tehát már csak némi szerencse és gyorsaság kérdése, hogy a tiéd legyen.

 

Kell egy kis türelem, mire beindul a körforgás, hiszen neked kell megtenned az első lépést – könyvet ajándékoznod -, hogy aztán cserébe te is kaphass, de ez az egyetlen nehézség. Jól jársz te is, mert nem foglalja a helyet a könyvespolcon, jól jár a könyv, mert nem porosodik és új gazdája lesz, te pedig a régieket újakra cserélheted, úgyhogy rukkolásra és happolásra fel!

 

Drubina Kamilla

 

Képek: Pixabay Pexels, Pixabay Pexels, Pixabay Pexels

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Közzétéve: csü., 17/04/2014 - 15:17


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!