Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Alkotó-, és művészházak – a hagyományos kézművesség szerepe

Alkotóházak szinte mindenütt találhatók országszerte. Elsőre általában a kézművesség, a festészet és szobrászat jut a legtöbb ember eszébe róluk, azonban egyre több olyan művészház jön létre, mely romkocsma, műterem, és étterem is egyben.

 

Az első házakat az 1950-es években építették, melyek a művészek által formált szellemi közösségek különleges atmoszférával kiegészülve. Elég ha csak körbenézünk Budapesten, Szigligeten, Balatonföldváron, Pécsett, Hódmezővásárhelyen, Kecskeméten, Zsennyén vagy Békésen, az irodalomtól kezdve a kézműves, bútorfestő, üvegcsiszoló, és zenész társaságokon át a divattervezőkig vegyes a skála. 

 

Most mégis maradjunk a hagyományoknál és pillantsunk be az egyetlen egész évben nyitva tartó alkotóház életébe, mely Zalaegerszegen, a Gébárti tó partján fekszik. A gébárti Kézművesek Háza 2011 óta a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének székhelye is egyben. 

 

Prokné Tirner Gyöngyitől, a kézművesház szakmai vezetőjétől megtudtam, hogy országszerte számos műhelyhez hasonlóan ez a ház is a hagyományos tárgyi kézművesség megújítását, továbbfejlesztését tekinti legfőbb céljának. Az itt működő országos szervezet igyekszik összefogni azokat a nyitott galériákat, nyitott alkotóházakat, akik a hagyományos kézművességgel foglalkoznak. 

 

A művészház télen-nyáron folyamatosan szervez programokat. Télen nyitott galéria napokat, mesterségbemutatót, játszóházakat rendeznek, nyáron pedig hetente váltják egymást a tematikus táborok, mint például a fafaragó, csipkekészítő, fazekas, jurta felújító tábor. 

 

A Zala Megyei Népművészi Egyesület révén nemzetközi kapcsolata is van az alkotóháznak, már négy nyertes pályázaton van túl az egyesület (két szlovén és két horvát), így az elmúlt években sok nemzetközi rendezvény is zajlott a házban. Emellett a kézművesház 1992 óta minden nyáron megszervezi a Határon Túli Pedagógusok Táborát, ahova a környező országokból érkeznek magyar anyanyelvű pedagógusok, hogy különböző tevékenységeket sajátítsanak el. Néha pedig még külföldi turisták is betévednek a művészházba, hiszen a kovács, a fazekas, a szálas anyag és az asztalos műhely sok érdekességgel szolgál.

 

2014-re országos rendezvényt is szerveznek. A Népi Kézműves Alkotóházak első országos hétvégéjén (április 4-6) az ország különböző pontjain működő alkotóházak, műhelyek mind nyitva lesznek, folyamatos programokkal várva a látogatókat. A rendezvény fővédnőke Halász János kulturális államtitkár lesz.

 

A NESZ (ez minek a rövidítése?) és az Alkotóházak Országos Egyesületének felmérése alapján ma több mint 4000 egyéni kézműves működik Magyarországon, és 402 olyan civil szervezet, ház, nyitott műhely, galéria és speciális népi kézműves gyűjtemény, ahol munka folyik. Ez arra enged következtetni, hogy Magyarországon még őrzik a hagyományokat és sokan munkálkodnak továbbörökítésén is. A zalaegerszegi ház vezetője azonban más országokról kicsit komorabb képet fest. 

 

Számos európai országban már nem igazán vannak meg azok a hagyományok, melyeket Magyarországon egy mozgalom folyamatosan életben tartott. Külföldön nagy pénzeket öltek abba, hogy egyes nemzetek visszaemeljék hagyományos kultúrájukat a hétköznapokba.

 

Gyöngyi beszélgetésünk végén hozzátette, hogy ,ha a magyarok valamiben ki akarnak emelkedni, az egyik dolog a hagyományos kézműves kultúránk lehetne. Mindehhez azonban nagy szükség lenne a fiatalokra is. A fiatalok más szemszögből látják ezt a kultúrát és sokkal frissebbek tudnak lenni a megújításban.

 

Soós Alexandra

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Közzétéve: h., 17/02/2014 - 20:42


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!