Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Hogy váljunk íróvá – 30 nap alatt!

Nincsenek olyan emberek, akik az írásra születtek: az írás készsége mindannyiunkban ott rejlik, az egyetlen különbség az, hogy néhányan élnek is vele. Ezt hirdeti a Nemzeti Regényíró Hónap 30 napja, ami alatt mindenki íróvá válhat.

 

Az írás kulcsa nem egy tökéletesre fejlesztett irodalmi stílus, nem is egy fenomenális cselekményváz vagy egy olyan üzenet, ami megváltoztatja a világot – igen, ezek is fontosak, de leginkább két dolog szükséges hozzá: egy ötlet és az elhatározás. És ha az ötlet már megvan, az, amit már alig vársz, hogy megoszthass a világgal, miért ne ragadnál tollat és hagynád, hogy a Nanowrimo megadja neked azt a kis löketet, ami mindig is hiányzott az első mesterműved megalkotásához?

 

A Nanowrimo 1999-ben látott napvilágot, egy csapat ambiciózus tinédzser kezdeményezésére, akik úgy gondolták, hogy a regényírás hatalmas lehetőségeket rejt magában: először is, arra, hogy megváltsák a világot néhány magvas gondolattal, másrészt, hogy sok randi meghívást kapjanak, mert ki ne akarna egy regényíróval járni? Ez a két nemes cél inspirálta arra a 21 fiatalt, hogy írói főhadiszállást létesítsenek a San Francisco Bay körzetében, valamint, hogy mindegyikük a saját könyvén dolgozhasson 30 napig. Ez volt ugyanis az az időkeret, amit maguknak adtak arra, hogy kezükben tarthassák első kész regényüket még az iskola megkezdése előtt. És amikor az egy hónapot inkább a hangos nevetés jellemezte és nem az a magányos munka, amit egyenlőnek véltek előtte az írósággal, eldöntötték, hogy egy év múlva újra belevágnak.

 

Így indult világhódító útjára a Nanowrimo jelenség és vált a világ egyik legizgalmasabb irodalmi eseményévé, amely számára minden próbálkozó, önjelölt és befutott író különleges helyet tart fenn az előjegyzési naptárában. Az elmúlt 15 évben, ami a megalapítása óta eltelt, az alapítók, akik azóta már felnőttek, kidolgoztak egy részletes szabályzatot: a résztvevőknek 30 nap áll rendelkezésükre november 1. és 30. között minden évben, hogy befejezzenek egy regényt, aminek legalább 50,000 szóból kell állnia. Nem a hírnév vagy az anyagi juttatások reménye miatt, hanem azért, hogy jól szórakozzanak. A regény nem lehet egy előző mű folytatása és nem írható társ-szerzők alkotásaként sem. Mindemellett a kezdeményezés fontosnak tartja, hogy harcoljon az írással járó elmagányosodás ellen, és elősegítse a hasonló gondolkozásúak együttműködését, így fontosnak tartja, hogy támogassa az író közösségek alapítását. 

 

Nagy-Britanniában a St Andrewsi Egyetem, amelynek bölcsészettudományi karát nemrég a világ 13-dik legjobbjának választottak, mivel hisz diákjai írói képességében, ezért úgy döntött, hogy házhoz hozza tanulói számára a Nanowrimo-t. Az egyetem egyik színházi szobáját a múzsák barlangjává alakították át a kihívás időtartamára, ahol a részvevők a nap 24 órájában dolgozhatnak. Azon kívül, hogy egy étkező sarkot is berendeztek, ahol az alkotói válságon forró csoki és süti segít, az egyetem dolgozói egy néma szobát is kialakítottak csendes munkára és egy közösségi teret is fenntartanak arra, hogy a résztvevők ötleteket cserélhessenek, a cselekményvázlaton dolgozzanak vagy, hogy visszajelzést adjanak a többiek munkájáról.

 

Magyarországon idén 6. alkalommal rendezték meg az eseményt. A szervezők adatai alapján 3,914,313 szó íródott magyar nyelven, ami mind annak a majd 80 embernek köszönhető, akik hősiesen végigcsinálták a versenyt. Összehasonlításként, 341,375 regény született meg a nagyvilágban, amik közül 250 már kiadót is talált magának a rendezvény óta eltelt 1,5 hónap során. Azok között, akik beadták művüket értékelésre, egy Nanowrimo bajnokot hirdettek ki, aki 2014. november 1-jéig viselheti a címet, amikor is a maratoni írás újra kezdetét veszi. Miért ne legyél te a következő aki beírja magát a Nanowrimo történelmébe?

 

Molnár Judit

Közzétéve: h., 20/01/2014 - 19:10


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!