Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Decemberben volt egy kis Multikulti Muri a Margitutcakilencben!

Az Önkéntesség Világnapja (december 5.) és az Emberi Jogi Világnap (december 10.) alkalmából december 8-án mulatságot szerveztek a Margitutcakilencben. Multikulturális közeg fogadta az odalátogatókat.

 

Nem unatkozott, és nem is csalódott az az érdeklődő, aki színes programokat és ezekhez méltóan színes, sok nemzetiségű kis vidám csapatot várt a MargitUtcaKilencben, Buda II. kerületében. Sokan voltunk, együtt voltunk. A Opendoors Hungary és az Útilapú Hálózat közös szervezésében megrendezett december 8 -ai Multikulti Murin, csaknem 50-60 érdeklődő vett részt, a középiskolás korosztálytól az egyetemistákon át a középkorúakig.  Mindkét világnapra méltóan emlékezett meg ez a félnapos rendezvény, mind az önkéntesség, mind pedig az emberi jogok „szellemisége” jelen volt a résztvevők; a programok között, a szervezők lendületében, a látogatók szemeiben. Jó volt kicsit ott lenni. 

 

December 5-e napja. Az ENSZ Közgyűlése 1985. december 17-én foglalta határozatba az önkéntesek nemzetközi napjának megtartását, majd a világszervezet 2002. november 26-án újabb közgyűlési határozattal szólította fel a kormányokat, hogy támogassák az önkéntességet, a gazdasági és társadalmi fellendülés stratégiai eszközét. Az önkéntes tevékenység a társadalmi beilleszkedés és integráció egyik eszköze. A bizalom és szolidaritás kialakításával, illetve a társadalmi tőke megteremtésével erősíti a társadalom tagjait egymáshoz fűző kötelékeikben. Az önkéntesség olyan tevékenység, melyet a közjó érdekében szabad akaratból anyagi ellenszolgáltatás nélkül végeznek.

 

December 10- én. Magyarország külpolitikájának egyik alappillére az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok, köztük a kisebbségi jogok érvényre juttatása - közölte a Külügyminisztérium december 10-én az emberi jogok világnapja alkalmából. Nálunk is ahogyan világszerte december 10-én ünneplik az emberi jogok napját, arra emlékezve, hogy 65 évvel ezelőtt ezen a napon fogadta el az ENSZ Közgyűlése az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát.

 

Ez volt 2013. december 8-án a Margitutcakilencben. A barátságos, emberközeli és meglepően sokoldalú közösségi térben a szervezők valóban Multikulti Mulatságot hoztak össze. A Margitutcakilenc saját ars poeticáját így fogalmazta meg: a nagybetűs Hely, mely egyszerre bolt, termelői piac, kávézó, szabadtéri találkahely, kulturális befogadótér, avagy egy talpalatnyi zöld placc, amolyan mindenki kertje. Pont ilyen volt december 8-án is! A program pazarul festett: volt 14:00-től emberi jogi workshop kezdőknek és haladóknak. Azután közös főzés, ahol a keleti konyhával lehetett megismerkedni  ! 

Ki lehetett próbálni a 3D nyomtatást. Lehetett egymással beszélgetni, ismerkedni. Volt közös Mézeskalácsdíszítés és kreatív foglalkozások. Este közös evés, magyar és afgán táncház. Még valami, egy igazán szép kezdeményezés: a megunt és már nem használt angol és magyar nyelvű könyveket, tankönyveket mindenki odavihette és felajánlhatta a Károlyi István Gyermekközpont kis menekültjei számára. Szép volt, jó volt ez az egész.

 

Szőnyi Veronika

Közzétéve: h., 13/01/2014 - 19:01


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!