Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Virágzó "hostel kultúra" és egyedi idegenvezetés Budapesten

Hallottál már valaha a HostelCulture-ról? Tudtad, hogy Budapesten is virágzik? Kíváncsiak voltunk, miért olyan népszerű ez a kezdeményezés és mit szeret benne annyira Ivan Reina, az ötletgazda.

 

Honnan jött az ötlet? Mikor indult útjára a HostelCulture Budapest elnevezésű kezdeményezés?

 

Az ötlet Dublinban, Írországban született meg. Az üzleti partnereimmel együtt nagyon szeretjük a „hostel kultúrát”, mindig is kis szállókban dolgoztunk és úgy hisszük, hogy hostelben dolgozni a legjobb munka a világon! Több mint 10 évig éltem és dolgoztam hostelekban, és nagyjából ugyanez a helyzet a partnereimmel is. Imádjuk az ehhez tartozó kultúrát és életstílust.

Budapesten 2012 októbere óta vagyunk jelen a piacon, szóval nem túl régóta. De azt kell mondjam, nagyszerű nyarat töltöttem el 2012-ben Budapesten! Ez alatt az idő alatt lehetőségem nyílt felfedezni a várost, a lehetőségeket, majd októberben létrehoztam a projektet.

 

A kezdeményezés csak Budapesten és Dublinban létezik, vagy más városokban is megtalálható?

 

Most még csak ebben a két városban vagyunk jelen, de építjük a kapcsolatokat más városok hosteleivel is, illetve olyan helyekkel, amiket aztán mi magunk is szívesen ajánlanánk a honlapunkon. Azonban csak akkor terjeszkedünk egy másik városba, ha az adott hely valami újat tud nyújtani. Annak semmi értelme, hogy olyat kínáljunk, ami már korábban is ismert volt, és nem hat újdonságként.

 

Mi a helyzet Prágával? Mikor kezdtek el ott is dolgozni és miért pont ez a város lesz a következő helyszín?

 

A prágai projekt hamarosan megvalósul. Ebben a városban rengeteg kapcsolatunk van és ez egy olyan hely, amit mi is nagyon szeretünk, és úgy gondoljuk, hogy támogatná a hostel kultúrát. Van egy  kedves prágai barátom, aki megmutatta a város legjobb részeit, a legeldugottabb és legszebb helyeket. Nagyon beleéltem magam és beleszerettem a városba. Minden alkalommal, amikor odautazom, elképzelem, milyen lenne odavinni a HostelCulture projektet. Ugyanakkor szeretünk stabil alapokon állni és hűek maradni az  eredeti elképzeléshez, hogy valami újat tegyünk hozzá a hostelekhez és magához az iparhoz.

 

Mi a fő profilotok: az idegenvezetés vagy a hostelekkel való együttműködés?

 

Érdekes kérdés. Mi egy hosztel-imádó cég vagyunk és nagyon szeretjük azokat a városokat, ahol élünk. Azonban ugyanennyire szeretjük a hátizsákos turistákat, azokat az utazókat, akik nekiindulnak világot látni, akik új dolgokkal, kultúrákkal és ideológiákkal ismerkednek. Egyszóval azokat, akik átölelik a világot és az embereket maguk körül. Ez egy csodálatos dolog és a hostelek részei ennek a szellemiségnek. A legtöbb esetben az emberek keményen dolgoztak, sokáig spóroltak és sok áldozatot hoztak azért, hogy utazhassanak, ezért nagyon fontos, hogy az utazásukat a lehető legjobban élvezzék. Azért, hogy mindez sikerüljön, szeretnénk lehetőséget nyújtani számukra, hogy elérhetővé váljon számukra a helyiekkel és az igazi, eredeti helyi kultúrával való találkozás, megismerkedés. Jelenleg számos programot kínálunk az utazóknak: az ingyenes történelmi sétáktól kezdve tematikus túrákat, éjszakai programokat, és bulikat is szervezünk.

Jelenleg a HostelCulture projektet leginkább egy jéghegyhez lehetne hasonlítani. Csupán csak egy nagyon kis része látható, és a legnagyobb, a legfontosabb része még mindig a felszín alatt rejtőzik, ezért nehéz meghatározni a fő profilját. Végső soron azonban az a célunk, hogy az utazást elérhetőbbé tegyünk mindenki számára, de itt nem feltétlenül a hagyományos értelemben vett utazásra gondolok. A projekt jövőjét egy hátizsákos közösség létrejöttében tudjuk elképzelni.

 

Mik a feltételei annak, hogy valaki tagja legyen a csapatnak, vagy idegenvezető lehessen nálatok?

 

Először is a város jogi követelményeinek kell eleget tenni, a jelentkezőnek például rendelkeznie kell idegenvezetői igazolvánnyal. Emellett nagyon fontos a pályázók személyisége is, olyan idegenvezetőkre van szükségünk, akik képesek kapcsolatot kialakítani közönségükkel. Éppen ezért mindig szívesen látjuk azokat, akik már sokat utaztak életük során. Ezt azért valljuk, mert általában azután szereted meg még jobban saját országodat, miután sokáig úton voltál vagy egy darabig külföldön éltél. Azok, akik utaznak, láthatóan ugyanolyan csodálattal és mély tisztelettel viszonyulnak más kultúrákhoz, mint magához az utazás folyamatához. Szóval szeretjük ezt látni az idegenvezetőinkben is. Biztatjuk is őket abban, hogy utazzanak minél többet, még akkor is, ha ezért néha fejfájást okoz a beosztás megtervezése, mivel valaki mindig elmegy kirándulni valamerre.

 

Mennyire népszerű Budapesten a HostelCulture? Kik teszik ki a legnagyobb “közönséget”?

 

Budapest nagyon népszerű. Számos remek hellyel alakítottunk ki jó kapcsolatot, akik programjainkat saját vendégeiknek is ajánlják. Van egy biztos célközönségünk, ők a hátizsákos utazók, akik hostelekben szállnak meg, és többnyire 18-30 év közöttiek. Azonban hiszünk abban, hogy sosem vagyunk elég öregek valamihez, ezért örömet jelent, ha minden korosztály jól érzi magát. A hozzáállás a legfontosabb, illetve, hogy lélekben fiatalok maradjunk, nyitottak legyünk másokra és környezetünkre is egyaránt.

 

Mely hostelek csatlakoztak hozzátok és milyen feltételek mellett?

 

Olyan hostelekkel dolgozunk együtt, akik nagy választási lehetőséget kínálnak vendégeiknek és tényleg törődnek azzal, mit ajánlanak nekik. Mindig személyesen keresünk fel egy hostelt mielőtt megállapodást kötnénk vele és feltennénk a honlapunkra. Szenvedéllyel csináljuk a munkánkat és olyan hostelekkel szeretünk kapcsolatban állni, akik szintén szeretik az ipart. Ezek azok a szállók, akik törődnek a vendégeikkel, akik igyekeznek az ott tartózkodást kényelmessé és biztonságossá tenni az odalátogatók számára, mialatt az utazás, a felfedezés és az új dolgok megismerésének izgalmát kínálják nekik. Azokkal a szálláshelyekkel dolgozunk együtt, amiket olyanok vezetnek, akik imádják a hostelek egyedülálló közösségi élményét, és igyekeznek nem csak fenntartani a szolgáltatások és felszereltség magas színvonalát, hanem természetüknél fogva kellemes az atmoszférájuk. Ha úgy érezzük, hogy egy hely nem igazán öleli fel azt, amit a „hostel kultúra” jelent, nem fogjuk reklámozni, mivel ez szemben áll azzal, amit a hostelekkel kapcsolatban vallunk és hiszünk. Vagyis, hogy ezek a szállások nem csak egy ágyat jelentek, hanem nagyszerű élményt is nyújtanak.

 

Soós Alexandra

Közzétéve: p., 25/10/2013 - 20:54


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!