Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Európai plakátkiállítás európai álompolgároktól

forrás: http://europapont.blog.hu/2013/09/30/europai_alompolgar
Mindenhol halljuk, hogy európaiak vagyunk, jogaink vannak, része vagyunk a nagy gépezetnek. Hogy mit is jelentünk mi, magyarok az EU-nak azt megtudhatjuk az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az ARC közös kiállításán.

 

Szabadon, mint a madár

 

Jóformán csak jogaink vannak európai állampolgárokként. Jogunk van más európai országban letelepedni, szavazhatunk az európai parlamenti választásokon, és szót emelhetünk szinte bármely témában. Ha munkát vállalunk, megérdemeljük, hogy ne különböztessenek meg bennünket negatívan. Ha ez mégsem valósulna meg, panasszal fordulhatunk akár az európai ombudsmanhoz is.

 

Európa a polgároké, és nem a politikusoké. Mindenki szót emelhet saját érdekében, saját jogaiért, sőt, az egész közösség arra épül, hogy a polgárok, mint a gépezet kis apró alkatrészei jól működhessenek, és hozzátegyenek a Közösséghez.

 

Mit adunk mi Európának? 

 

Ez egy igen fontos kérdés hazánk számára.  Az elmúlt időszakban sokszor terelődött ránk a figyelem jó és rossz dolgok miatt egyaránt, de azt senkinek sem szabad elfelejtenie, hogy mi is egy kis szeletét adjuk az Európai Uniónak, amely nélkül ma nem lehetne az Unió az, aki. Ahogy ezt oly sok helyen hangoztatják ma: valakit az erényeiért kell szeretni, a hibáit pedig elfogadni. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az ARC közös pályázati kiírása  is arra kérdésre kereste a választ, hogy mi mit adunk Európának ?

 

Mi a ragasztó? 

 

Mi tartja össze ezt a hatalmas közösséget, az összetartásban milyen szerepünk van nekünk, polgároknak, magyaroknak? A pályázóknak a kapcsoló-elemek valamelyikét kellett kiválasztania,és egy ötletes plakáton bemutatni azt, ezzel hívva fel az emberek figyelmét azokra az értékekre, melyek mellett hétköznap talán elmennénk, de, ha rászánunk egy délutánt és végignézzük a kiállítást, talán más szemszögből gondolunk majd közösségünkre, magunkra, az Unióra.

 

Érdekel?

 

Az Európa Pont melletti téren, a Millenáris Parkban megtekintheted az ingyenes kiállítást a park nyitva tartásának megfelelően. A nemzetközi Víz-Világtalálkozó után, azaz október 12-től egészen október 27-ig láthatjuk majd az óriásmolinókat, amelyek keresztül megismerhetük Európa lényegét. Vagyis, ha pontos akarok lenni: csak egy kis ízelítőt adnak nekünk, hisz a kiállítást csak azt a részt mutatja be, amit a pályázók látnak Európából. Talán benned is megindítja az európaiságot, ha ellátogatsz ide, akár barátaiddal vagy családoddal együtt egy kellemes séta keretében és jobban fogod érteni, miért olyan fontos napjainkban egy ilyen közösséghez tartozni.

 

Hernádi Anna

Közzétéve: szo., 19/10/2013 - 19:17


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!