Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

„Annyi apró dolog kell, hogy változást hozzunk az emberek életébe…”

A pécsi székhelyű Színes Gyöngyök Egyesület a Baranyai megyei roma nők, és családjaik életének jobbá tételéért dolgozik. Kelemenné Várnai Annával, az egyesület alapítójával beszélgettem tevékenységükről, kihívásokról, sikerekről.

 

Meséljen kicsit a kezdetekről, mi késztette arra, hogy megtegye ezt az igencsak bátor lépést: az egyesület megalapítását?

 

Tíz éve úgy döntöttem, hogy abbahagyom a más szervezeteknél való önkénteskedést, és a saját tapasztalataim alapján létrehozok egy olyan szervezetet, amelyben valóban törődünk a legégetőbb problémákkal, és próbálunk is rajtuk változtatni. Ekkor hoztuk létre jó néhány másik, hasonló gondolkodású társammal, a Színes Gyöngyök Egyesületét.
Nagyon sok civil szervezet dolgozik a cigányokért – roma és nem roma szervezetek egyaránt. Tizenhét éve vagyok jelen a civil életben önkéntesként; aktivistaként, s ezalatt nagyon sok szervezetet ismertem meg. Rengeteg hiányt tapasztaltam az érdemi változások terén egyes problémákkal kapcsolatban, amiket elméletben a civilek képviselnek. A saját egyesületem munkája során az elméletben megfogalmazott célokat gyakorlatban szeretném elérni, megvalósítani.

 

Hogyan lépnek kapcsolatba a segítségre szoruló nőkkel?

 

Például az anyaklubon keresztül, amelyet két éve hoztunk létre Pécs keleti városrészében, hogy a roma nők hasznos szabadidő-eltöltését segítsük. Eleinte nagyon nehéz dolgunk volt ezzel, hiszen a roma nők nem értették, miért van erre szükség, miért fontos, hogy néha kiszakadjanak az otthoni közegből, nehézségekből.
 Meg akartuk nekik mutatni, hogy fontos, hogy törődjenek magukkal is, ismerjék fel a saját igényeiket, tudásukat. A közösen eltöltött idő alatt sok minden kiderül az asszonyokról,- hogy van, aki régóta nem talál munkát, nincs megfelelő képzettsége – ezekben is próbálunk segíteni. Nem lehet egyszerre változtatni mindenen, de ha nem vagyunk jelen, nem állunk kapcsolatban a célcsoporttal, akkor soha nem fogunk tudni segíteni. 

 

Az országban máshol,van-e az Önök egyesületéhez hasonló, jelentős tevékenységet folytató egyesület?

 

Sajnos elég hatékony nincsen, nem vagyunk még elég erősek. Több szervezet van országos és helyi szinten is, amelyekkel kapcsolatban állunk, de ahhoz, hogy egy erős közösséget alkossunk, még sok hiányzik. Nagy probléma az, hogy nincs elég információnk. Régóta így működik ez, tudatlanságban tartott embereket könnyebb irányítani. Az érdekképviselet hatékonyabbá tételéhez pedig elengedhetetlen lenne a megfelelő informáltság és naprakész tudás. 

 

Hogyan próbálják kezelni az előbb említett „tudatlanságot”? Van erre igény, lehetőség?

 

Nagyon sok olyan helyzettel találkozunk, ahol az emberek már beletörődtek ebbe a helyzetbe és nem is akarnak már kimászni ebből a gödörből. Őket kell erősítenünk, támogatnunk abban, hogy mégis próbálják meg, mert tudjuk, milyen nehéz annak, aki hosszú ideje már nem tud visszakerülni a munka világába. Rengeteg a magába fordult ember, és őket ki kell onnan mozdítani, motiválni őket. Ez a legkeményebb munka.
Létezik azonban a Türr István Képző és Kutató Intézet, amellyel kapcsolatban állunk, és ahová folyamatosan küldünk embereket képzésre. Ezalatt a képzés alatt is biztosított számukra egy bizonyos szintű anyagi juttatás, mely arra ösztönzi őket, hogy valóban csinálják végig a tanfolyamot, és az anyagi bizonytalanság miatt ne kényszerüljenek arra, hogy a tanórák helyett inkább alkalmi munkákat vállaljanak.

 

Mi a legnagyobb kihívás az Önök számára, miben szorulnak leginkább segítségre a roma nők?

 

Elsősorban az önbizalom és önismeret hiánya kulcskérdés. Saját magukra nem szánnak időt, ezt saját magamon is észreveszem. Mindig az utolsók vagyunk a sorban – ezt nem szabadna hagyni, tudatosítanunk kell a nőkben, hogy ők is értékes emberek, akik nem csak azért vannak, hogy a férjük és gyermekeik igényeit kiszolgálják. 
A másik nagyon komoly probléma, hogy a családok nem törődnek az egészségi állapotukkal. Csak akkor mennek orvoshoz, amikor már szinte viszik őket. Egyesületünknek ez egy komoly missziója, hogy felhívjuk a figyelmet az egészségesebb életmód és rendszeres szűrővizsgálatok fontosságára.
Mindenkire igyekszünk hatni, érvelünk, de mindenkinél más módszer válik be.

 

Drubina Kamilla

 

Közzétéve: csü., 03/10/2013 - 16:31


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!