Den europeiske ungdomsportalen
Informasjon og muligheter for unge i aldersgruppen 13 til 30.

Te is egyike vagy a 214 millió bevándorlónak?

Ma a népességmozgás erőteljesebb, mint bármikor korábban az emberiség történelme során. Nem csoda, hogy a világon jelenleg minden 100 emberből hozzávetőleg 3 migráns.

 

A migráció világjelenség: a világ lakosságának mintegy 3,1%-a (kb. 214 millió ember) másik országban él, mint ahol született. A népességvándorlást rendszerint gazdasági tényezők okozzák: az emberek többnyire azért változtatnak lakóhelyet, hogy munkát találjanak, és jobb körülmények között élhessenek. Ugyanakkor a globalizáció is hozzájárult ahhoz, hogy lendületet kapott a határokon átívelő mobilitás.

 

Bevándorlás az Európai Unióba

Azok, akik az Európai Unión kívüli országok valamelyikének állampolgárai, és az uniós országok egyikébe szeretnének bevándorolni, az EU bevándorlással foglalkozó portálján találhatnak információkat arról, hogyan léphetnek be jogszerűen az adott uniós ország területére. A migrációs kérdésekkel foglalkozó szervezetek testreszabott tájékoztatással tudnak szolgálni az érdeklődők számára.

 

1999 óta az Európai Unió azon dolgozik, hogy közös európai bevándorláspolitikát, és annak alapján olyan bevándorlási és vízumszabályozást dolgozzon ki, mely az összes uniós országban érvényes.

 

Mobilitás az Európai Unión belül

Mindegyik uniós polgárt megilleti a jog, hogy az Európai Unión belül másik országban telepedjen le munkavállalás vagy tanulás céljából. Az Európa Önökért portál hasznos információkkal és tanácsokkal szolgál azzal kapcsolatban, milyen jogokkal és kötelességekkel rendelkeznek a másik uniós országban tartózkodni, tanulni, munkát vállalni, valamint az Unión belül utazni kívánó uniós polgárok.

 

A migránsok nemzetközi napja

Az ENSZ december 18-át a migránsok nemzetközi napjává nyilvánította. Így állított emléket annak a napnak, amikor 1990-ben elfogadta a migráns munkavállalók és családtagjaik jogainak védelméről szóló nemzetközi egyezményt. A nap arra hivatott felhívni a figyelmet, milyen emberi jogok és alapvető szabadságok illetik meg a migránsokat. Ezt a célt tapasztalatcserére irányuló rendezvények és a migránsok jogainak védelmére irányuló kampányok szolgálják.

 

A Radio 1812 elnevezésű kezdeményezés jóvoltából ezen a napon világszerte számos rádióadás gondoskodik arról, hogy meghalljuk és meghallgassuk a migránsok szavát.

 

Migrációval kapcsolatos problémák

A migránsok és családtagjaik emberi jogai gyakran sérülnek. Az illegális migráció egyike korunk legnagyobb kihívásainak, az emberkereskedelem pedig az egyik olyan globális problémának, mely megoldás után kiált.

Publisert: Tor, 04/07/2013 - 09:24


Tweet Button: 

Relaterte koblinger


Info for young people in the western balkans

Trenger du eksperthjelp eller råd?

Ask us!