Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

A rasszizmus elleni küzdelem Európában

Let's Fight Racism!

Az európai kontinensen túl sok ember és túl sok közösség szenved még mindig a rasszizmus következményeitől, köztük az igazságtalanságtól és a megbélyegzettségtől. Te is sokat tehetsz azért, hogy ez ne így legyen.

Naponta sok millió ember szembesül faji vagy etnikai alapú diszkriminációval. Ez számos formát ölthet: előfordulhat, hogy valakitől megtagadják alapjogait, de a más etnikumok elleni gyűlölet szítása is idetartozik. Ugyanakkor azonban mindannyian fontos szerepet játszhatunk abban, hogy felszámoljuk a diszkriminatív megnyilvánulásokat, ha csatlakozunk a rasszizmusellenes kampányhoz!

 

Labdarúgás a rasszizmus ellen

Az UEFA és a FARE-hálózat (Labdarúgás a Rasszizmus Ellen Európában) közös erővel küzd azért, hogy a zéró tolerancia elve érvényesüljön a rasszizmus és a diszkrimináció minden formájával szemben. A FARE által meghirdetett akcióhetek alkalmával megszervezett tevékenységek révén a szurkolók, sportklubok, etnikai kisebbségek és közösségek együttes erővel tehetnek azért, hogy örökre búcsút mondhassunk a hátrányos megkülönböztetésnek.

 

A szurkolói klubok, a futballklubok, az etnikai kisebbségi szervezetek és az európai civilszervezetek tagjai mind megpályázhatják azt a szerény összegű pénzügyi támogatást, amely saját tevékenységek megszervezését hivatott segíteni az akcióhetek folyamán. A hálózat olyan anyagok letöltését is lehetővé teszi, melyeket ingyenesen fel lehet használni az események megrendezése során.

 

A faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napja

1960. március 21-én a rendőrség tüzet nyitott Dél-Afrikában az apartheid ellen szervezett békés tüntetés résztvevőire. A fegyverek 69 tüntető életét oltották ki. Ezt a napot az Egyesült Nemzetek Szervezete a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napjává nyilvánította.

 

A nemzetközi emléknappal nagyjából egy időben minden évben európai szintű rendezvénysorozat fogja össze – akcióhét keretében – a rasszizmus és a faji megkülönböztetés ellen harcoló emberek erőfeszítéseit. A kezdeményezéshez bármilyen szervezet vagy csoport csatlakozhat, ha koncertet, illetve konferenciát szervez, tiltakozó levelet küld a döntéshozóknak, vagy bármely más módon hangot ad véleményének. Felkeltettük az érdeklődésed? A UNITED hálózat minden szükséges anyagot megküld Neked, ha a segítségüket kéred.