Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

A romák társadalmi befogadása

Európában hozzávetőleg 10–12 millió roma él. Túlnyomó többségük valamelyik EU-tagország állampolgára. Ennek ellenére több generációra visszamenőleg társadalmi és intézményi diszkriminációt kellett elszenvedniük.

 

A romák alkotják a legnagyobb múlttal rendelkező, legnépesebb kisebbségi csoportot az európai kontinensen. Több mint ezer éve szerves részét alkotják az európai civilizációnak. Napjainkban Nyugat-, Közép- és Kelet-Európában egyaránt ezt az etnikai kisebbséget jellemzi a legmagasabb mértékben a szegénység és a társadalmi kirekesztés. A romák továbbra is ki vannak rekesztve abból, hogy teljes mértékben részt vegyenek a gazdasági, társadalmi, politikai és kulturális életben, közösségeiket pedig alacsonyabb életszínvonal és jólét jellemzi, mint amilyet a többségi társadalom magától értetődőnek tekint.

 

Kik a romák?

A romák indiai eredetű európai népcsoport. Őseik mintegy 800 évvel ezelőtt hagyták el őshazájukat, a Gangesz völgyét. Ma már a világ minden részén megtalálhatók, legnagyobb számban azonban Európában élnek.

„Én személy szerint elsősorban embernek tartom magam, másodsorban pedig cigány származású szerb állampolgárnak. Mindnyájunkra igaz, hogy elsősorban emberek vagyunk, azután állampolgárok, végül pedig európaiak. Előítéleteket táplálni tiszta időpocsékolás. Sokkal érdekesebb dolgokat lehet az életben csinálni és felfedezni!”
Djordje Jovanovic, cigány származású szerb állampolgár

 

A roma integráció évtizede

A 2005 és 2015 közötti időszakra meghirdetett „roma integráció évtizede” néhány európai ország politikai kötelezettségvállalásának eredményeként született kezdeményezés, mely a romák helyzetét és társadalmi befogadását hivatott javítani. A kezdeményezésben a részt vevő országok kormányain kívül kormányközi és civilszervezetek, valamint a roma civil társadalom tagjai is szerepet vállalnak. A törekvések legfontosabb célját az oktatás, a foglalkoztatás, az egészség és a lakáshelyzet javítása jelenti.

A linkre kattintva tájékozódni lehet a kezdeményezéssel kapcsolatos tevékenységekről és álláslehetőségekről. A kezdeményezés keretében saját esemény megrendezésére készülőknek arra is lehetőségük van, hogy rendezvényüket népszerűsítsék.

 

A Roma Oktatási Alap Ösztöndíjprogramja

A Roma Oktatási Alap által meghirdetett ösztöndíjat felsőfokú alap-, mester- és doktori képzésben részt vevő cigány származású diákok pályázhatják meg. Az alap a jelöltek érdemei alapján ítéli oda az ösztöndíjat, mely egy tanulmányi évre szól (de meghosszabbítható).

Az ösztöndíj a roma diákok tanulmányi célú mobilitását és nemzetközi integrációját hivatott elősegíteni.

Az ösztöndíj honlapja hasznos információkkal szolgál a jelentkezési eljárásról és a határidőkről.

 

Csatlakozz Te is a fiatal romák közösségéhez

Ha Te is fiatal roma vagy, vagy ha egyszerűen csak elő szeretnéd mozdítani a romák társadalmi befogadásának ügyét, csatlakozhatsz a Nemzetközi Roma Ifjúsági Hálózathoz, amelyben a legnagyobb roma lakossággal rendelkező országok vesznek részt. A linkre kattintva utánanézhetsz, tagja-e hazád a hálózatnak.

Közzétéve: csü., 04/07/2013 - 09:01


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!