Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Ízek, imák, szerelmek? Inkább kihívások, kalandok, mérföldek

Egyre több egyedülálló nő dönt úgy, hogy szabadnapjait nem osztja meg mással, hanem egyedül kel útra. De nem teljesen úgy, ahogy gondolnánk.

Extrém utazások kifejezetten szingli nőknek

 

Rengeteg utazási iroda számolt be arról, hogy utazóik majdnem 60%-a szingli nő, aki egyedül utazna és keresik a kihívásokat. Hegyi biciklitúrák, hegymászás, hátizsákos túrák a vadonban – ezek azok a kalandok, amire a leginkább igény van az egyedül utazó hölgyek körében.

 

A nagyobb túraszervezők kaptak az alkalmon, hogy előrukkoljanak kifejezetten kalandvágyó nőknek szervezett utakkal, női túravezetőkkel, ilyen például egy új-zélandi gyalogtúra a Déli-Alpokban, biciklitúra a Grand Canyonnál vagy a kaliforniai Shasta hegy megmászása. Az utóbbi három évben 35%-kal nőtt a női foglalások száma a legnépszerűbb utazásszervező cégek adatai szerint.

 

 

Miért mutatkozik ekkora igény az ilyen utakra?

 

A nők változó utazási igényeinek egyik legfőbb oka valószínűleg a női jellem és szerep átalakulása, amely épp most, a 21. században tetőzik igazán. A modern nő – az egyre terjedő felfogás szerint ‒ független, önálló, tudatos és kihívásokra kész, karrierje fontossága néha már megelőzi a családalapításra való igényt.

 

A hagyományosnak tartott feminin szerep kifordult önmagából, és ezt a fordulatot nem tekinthetjük negatívnak vagy pozitívnak: talán valahol a kettő között egyensúlyozik. Ehhez kapcsolható az anyagi és lelki önállóság is, amely egy egyedülálló nő számára hatalmas szabadságérzetet biztosíthat. E változások miatt alakult ki az önmaguk megismerésére és kihívások elé állítására való törekvés, amely egy ilyen túra alatt könnyen megvalósítható.

 

A limitált mennyiségű szabadnapok száma is szerepet játszhat abban, hogy ilyesfajta nyaralási formát válasszanak: inkább kitöltik ezt a néhány napot aktív pihenéssel, sűrű programmal, minthogy elheverésszék azt.

 

 

Egy ilyen út területi és szociális elszigeteltsége kihozhat belőlük eddig nem ismert gondolatokat, képességeket, ez a tapasztalat, tudás pedig aranyat érhet a hétköznapi életben is. Arról nem is beszélve, hogy mivel ezeket a programokat nem teljesíthetik teljesen egyedül saját biztonságuk érdekében, hanem inkább kisebb csoportban indulnak útnak, az utazás lehetőséget adhat új emberek megismerésére, megismerhetik egymás motivációit, erőt adhatnak egymásnak az út során, ezzel is szebbé, hasznosabbá téve az élményt.

 

Filmes inspiráció

 

Sokan ismerik az Ízek, imák, szerelmek című könyvet és az ebből készült filmet, amelynek főszereplője azzal a szándékkal indul útnak Olaszországba, Indiába és Balira, hogy megtalálja önmagát és szellemileg felfrissüljön másik kultúrák megismerése által. Talán ez a történet is motivált megannyi nőt, aki egyedül indul útnak, azonban most már szerepet játszik a testi megerőltetés, a kihívás, a kaland is. Ez a divattá vált utazásforma inkább hasonlít a Vadon című film által elmesélt történetre, aminek hősnője embert próbáló körülmények között teljesít egy kemény, veszélyes túrát teljesen egyedül, a végén pedig megtalálja azt, ami keresett: önmagát.

 

 

És valóban ez az, ami a legfontosabb ezekben az utakban, legyen az biciklitúra vagy hegymászás: az, hogy a végén ezek az önállóan utazó hajadonok úgy térjenek haza, hogy elégedettek legyenek önmagukkal. Legyen az azért, mert büszke a megtett útra, azért, mert az ő bátorítása segítette át túratársait a nehezebb pillanatokban, vagy mert a megszokott környezettől távol olyan gondolatok jutottak eszébe, amelyek megoldást jelenthetnek korábbi problémáira.

 

Tehát kimondhatjuk, hogy a tengerparti lazulás és sivatagi tevegelés helyét szép lassan átveszi a testi-lelki megpróbáltatás és megújulás, legalábbis ami az egyedül utazó hölgyeket illeti!

 

Marosi Tünde

 

Képek: Pxhere, publicdomain

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Közzétéve: sze., 23/05/2018 - 16:37


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!