Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Nemzetközi barátság? Nem mindig könnyű, de megéri!

Gondolj most kicsit a legjobb barátodra! Mennyi mindent köszönhetsz neki, ugye? Felejthetetlen kalandok, feltétlen bizalom, szeretet. Persze egy barátságot ápolni is kell, ami nem mindig könnyű. Hát még ha az illető a világ másik felén él!

Az én első nemzetközi barátaim

 

Életem első nemzetközi barátságai még a gimnáziumi évek során köttettek. Cserediákokat fogadtunk Svájcból, akik egy szűk hetet töltöttek nálunk. Tisztán él bennem a kép az első találkozásról, amikor még kissé félszegen kerestük a francia szavakat, és udvariasan kérdezgettük őket, hogy milyen volt a repülőút. Öt nap múlva persze ránk se lehetett ismerni, amikor az iskola parkolójában még viccesen húztuk egymást, de már tudtuk, hogy perceken belül elérkezik a búcsú pillanata. Nagy ölelések, könnyes szemek, ígéretek, hogy majd írunk, hogy majd tartjuk a kapcsolatot. Egy ideig így is volt: közös Facebook-csoportot csináltunk, néha ráírtunk egymásra, megbeszéltük, kivel mi újság.

 

 

Aztán ahogy teltek a hónapok, az üzenetértesítések száma megcsappant, a csoport pedig szép lassan inaktívvá vált, és a lista aljára csúszott. Most már csak a közösségi oldalon megosztott posztokból tudom többé-kevésbé, kivel mi a helyzet. Bár ezek a barátságok nem voltak hosszúéletűek, sokat tanultam belőlük. Például azt, hogy amennyi pluszt tud adni egy ilyen barátság, bizony annyi plusz energiát is kell belefektetni.

 

Búcsú újból és újból

 

A következő nemzetközi élményem egy Erasmus-tanulmányút volt Franciaországban. Ha azt gondolod, egy külföldi út a kezdetekben sok kihívást tartogat, nem tévedsz, de készülj fel, hogy bizony a vége sem lesz könnyű menet, főleg ami a barátságokat illeti.

 

Ott van például a búcsú! Egy héten át minden napra jutott egy-egy utolsó találkozás: kivel egy közös kávé, kivel egy búcsúbuli, kivel egy személyes ajándékozás. Meg ugye az ígéretek, hogy valahol majd újra találkozunk. Az egészen csak az könnyített, hogy tudtam, otthon majd újra láthatom a családomat és a régi barátaimat, akik már nagyon hiányoztak. Csakhogy hazaértem, és néhány hét múlva már az új barátok hiányoztak, mintha csak két élet között lebegtem volna.

 

 

Ezúttal viszont már okosabb voltam, és a legfontosabb emberekkel máig sikerült őrizni és ápolni a kapcsolatot. És hogy kik voltak a legfontosabbak? Nos, nem feltétlenül azok, akikre számítottam, és ez nagy tanulság volt. A nemzetközi kapcsolatokban szerintem pont ez a jó: akikkel nem vagytok tényleg egy hullámhosszon, azok lemorzsolódnak, de a legjobbak megmaradnak. Persze csak ha elég időt és energiát fordítasz rájuk!

 

A kapcsolattartás buktatói… és amiért mégis megéri!

 

A búcsú után következő kihívás tehát a kapcsolattartás. Nem könnyű az élet minden területén helytállni, és közben a barátokra is elég időt fordítani, hát még a külföldön élő barátokra. Bár sokat szidjuk a közösségi oldalak káros hatását és a fiatalok telefonfüggőségét, az említett eszközök vitathatatlan előnye, hogy segítik a kapcsolattartást, főleg amikor a világ két különböző pontján élünk. Bár sokszor hosszadalmas szervezést igényel, hogy összeegyeztessünk egy Skype-beszélgetést – különösen, ha eltérő időzónákban élünk –, de szerintem ennek is megvan a maga varázsa.

 

Ha nem is napi szintű a kapcsolattartás, azért érdemes adott időközönként ráírni a másikra, de azon sem szabad megsértődni, ha nem reagál olyan gyorsan. Vannak passzívabb időszakok is, amikor kevesebbet keressük egymást, de ezzel sincs gond. A legjobb külföldi barátnőmmel például kifejezetten ritkán beszélünk, mégis tudom, hogy ha öröm ér, vagy éppen bajban vagyok, számíthatok rá. Amikor pedig ellátogattam hozzá, és újra találkoztunk, ott folytattuk, ahol abbahagytuk; mintha az a kihagyott fél év nem is lett volna.

 

 

Igaz, ha olyan szerencsés vagy, hogy sok külföldi barátod van, szinte esélytelen, hogy egyszerre ünnepelhesd velük a szülinapodat. Ha kitalálsz egy last-minute programot, szintén nem valószínű, hogy a dolog megvalósul, pedig a közös élmények minden kapcsolatban fontosak. Nem vitás, sok nehézséget rejt egy nemzetközi barátság ápolása, de hidd el, mégis megéri!

 

Mert mint mondják, ahány nyelv, ahány nemzet, annyi gondolkodásmód és világszemlélet, így minden egyes nemzetközi baráttal kicsit szélesebbre tárul előtted is a világ. Meg mondjuk az se rossz, hogy amikor konkrétan külföldre utazol, lesz, aki befogad, sőt, egy helyi szemével fedezheted fel az új kultúrát is. De az egészben szerintem mégis az a legjobb, hogy ha a kapcsolat túléli a távolságot, akkor biztos lehetsz benne: őszinte és mély barátságról van szó.

 

Paulik Noémi

 

Képek: Pixabay, Unsplash, Freepik 

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!