Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Introvertáltként a világ – vallomás: hogyan légy boldog és sikeres?

„Olyan csöndes vagy, miért nem szólsz hozzá?” Szoktál ehhez hasonló kérdéseket kapni? Ha igen, akkor te is az introvertáltak táborát erősíted, de nincs ezzel gond. Ha viszont nem, akkor olvass tovább, hogy megértsd visszahúzódóbb társaidat!

Egyszer egy játék keretében, amikor mindenkinek meg kellett neveznie egy jó és egy rossz tulajdonságát, én azt mondtam negatív tulajdonságomnak, hogy introvertált vagyok. Aztán közölték velem, hogy ezt nem fogadják el, mert az introvertáltság nem pozitív, vagy negatív, legalábbis nem olyan értelemben, mint például a türelmesség és a türelmetlenség ellentéte.

 

Bár akkor nem egészen értettem, azóta rájöttem, hogy igazuk volt; megtanultam elfogadni, sőt megszeretni ezt a tulajdonságomat. Persze most is vannak helyzetek, amikor nehézséget okoz, hogy visszahúzódóbb és csendesebb vagyok; ezeket az akadályokat igyekszem legyőzni, de közben nem felejtem el értékelni az introvertáltság előnyeit sem.

 

Introvertált vs. extrovertált – miről is van szó?

 

Először is szögezzük le, hogy általában nem tisztán introvertált vagy extrovertált emberekről beszélünk. A skála nagyon széles, mindenkiben megtalálható ez is, az is, csak az a kérdés, milyen arányban.

 

 

Na de mit is jelentenek ezek a fogalmak, amelyeket elsőként Jung használt és definiált Lélektani típusok című könyvében? Az extrovertáltakra elsősorban a külvilág eseményei, tárgyai hatnak, éppen ezért a társasági eseményekből és a másokkal való kommunikációból ők energiát merítenek. Szemben az introvertáltakkal, akiknek az ilyen szituációk inkább energiaigényesnek számítanak, így a társas alkalmak után szükségük van egy kis visszavonulásra, amikor saját belső világukra koncentrálhatnak. Ez azonban nem jelenti, hogy nem szeretnének emberek között lenni, mindössze arról van szó, hogy nekik nagyobb energiabefektetést igényel egy-egy ilyen esemény.

 

Manapság könnyebb érvényesülnie egy extrovertált személyiségnek, hiszen társadalmunk inkább a nyitott, kezdeményező hozzáállást díjazza, ráadásul az emberek többsége is ebbe a kategóriába esik. Az akadályok ellenére azonban egy introvertált ember is nagyszerűen boldogulhat az életben, sőt, vannak tulajdonságok, amelyek kifejezetten előnyére válhatnak, ha sikereket szeretne elérni akár a karrier, akár a párkapcsolat terén.

 

Karrierépítés: introvertáltként vezető? Lehetséges?

 

Nem egyszer megkaptam már az egyetemen kritikaként, hogy nem vagyok elég aktív, jelentkezzek önként, és szerepeljek többet az órákon. Valóban folyamatos küzdelmet jelent, hogy előtérbe helyezzem magam, és bizonyítsam a tudásomat, viszont nagyon hatékonyan dolgozok egyedül, például írásban, amikor nem kell mások előtt szerepelni.

Ennek ellenére az introvertáltak a közös munka során is hasznos tagjai lehetnek a csapatnak, hiszen számos jól kihasználható tulajdonsággal rendelkeznek: precízek, hosszú ideig tudnak koncentrálni, és könnyen elmélyülnek egy-egy problémában, így az összefüggéseket is jól átlátják.

 

Na és mi a helyzet a vezetőkkel? Ha neked kéne kijelölni, ki ül az igazgatói székbe, te milyen személyiséget részesítenél előnyben? Többségünk valószínűleg extrovertált jelentkezőt választana, pedig a válasz nem ilyen egyértelmű. Bár az introvertáltak kevésbé szeretnek a figyelem középpontjában lenni, kutatások bizonyították, hogy vezető szerepben is nagyszerűen helyt tudnak állni, hiszen könnyebben teret engednek a beosztottaknak, meghallgatják a véleményeket és az ötleteket, ami nagy előny a közös munka során.

 

Introvertált barát vagy szerelem – miért adj neki több időt?

 

Kívántam már azt, hogy bárcsak könnyebben tudnék ismerkedni és bárkivel rögtön elcsevegni. Olyan is volt, hogy elhittem, velem van a baj, túlságosan félénk és távolságtartó vagyok. Igaz, az introvertált embereket nem könnyű őszintén megismerni. Kevesebb embert engednek közel magukhoz, lassabban ismerkednek, de pont emiatt különösen megbecsülik a kapcsolataikat, mind a barátaikkal, mind a párjukkal. (Persze ez nem jelenti azt, hogy az extrovertáltak kevésbé értékelnék a számukra fontos embereket.) Ha pedig egyszer megnyílnak valakinek, az azt jelenti, hogy az illetőt valóban befogadták bizalmukba.

 

És hogy miért éri meg kitartónak lenni, és megismerni őket? Általában igaz, hogy figyelmesek, nem csak felületesen hallgatnak meg, és ha valaki szeret a reflektorfényben sütkérezni, attól nem kell félnie, hogy introvertált párja elnyomja őt. Mélyen gondolkoznak, mély kapcsolataik vannak, és őszintén törődnek a számukra fontos emberekkel. Hűségesek barátként és párként is, hiszen megválogatják, kikkel töltik az idejüket, és ezeket a kapcsolatokat nagyon megbecsülik.

 

 

Természetesen az extrovertált emberek is ugyanilyen jó társak lehetnek, hiszen az imént felsorolt tulajdonságok épp oly igazak lehetnek rájuk is. A lényeg, hogy ne ítélkezzünk elsőre, ne gondoljuk, hogy azért zárkózottabb valaki, mert nem is kíváncsi ránk, hiszen lehet, hogy csak több időre van szüksége, mielőtt közel enged magához.

 

Bár a világunk jelenleg nem így van berendezkedve, de hidd el, hogy introvertáltként sem kell megváltoznod az érvényesülés érdekében, akár karrierről, akár magánéletről van szó. Fontos, hogy a nehézségek mellett az erényeiddel is tisztában légy, hogy kamatoztatni tudd őket, így sikeres és boldog lehess, miközben önazonos maradsz.

 

Képek: Myles Tan Unsplash, Freepik, Freepik, Paul Bence unsplash, Free-Photos Pixabay

 

 

Paulik Noémi

 

Ha szeretnél jobban elmélyülni a témában, ajánlom Sylvia Löhken: A csend ereje c. könyvét, valamint Susan Cain Az introvertáltak ereje c. inspiráló TED előadását.