Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Ajándék újratöltve – egy kis figyelem plazmatévé helyett karácsonykor?

A karácsony nemcsak a szeretet ünnepe, de az ajándékozásé is. Listát írunk, ötletelünk, és néha hajlamosak vagyunk túlzásokba esni. De mi jöhet szóba például okoseszközök helyett? Erre próbálunk megoldást találni, és hát a lista végtelen...

Illetve adunk néhány tippet, ha idén műszaki cikkek helyett valami személyesebb ajándékkal lepnéd meg szeretteidet. Hiszen nem könnyű feladat a karácsonyi ajándék kiválasztása, főleg ha valami újat szeretnénk kitalálni. Az ajándék nem a pénzről szól, azonban sokszor azt gondoljuk, hogy a nagy értékű ajándék az igazi meglepetés, ezért karácsony táján beleeshetünk a „túlköltekezés” csapdájába.

 

Pedig néhány ötlettel és egy kis kreativitással mi is kitalálhatunk élmény alapú, kreatív meglepetéseket. Milyen megoldások jöhetnek szóba, ha valami egyedit szeretnénk, ezen felül pedig a pénztárcánkat is megkímélhetjük vele? Ha most nem igazán jutott eszedbe kreatív ötlet, segítünk: összegyűjtöttünk néhány alternatívát, mivel kedveskedhetnél szeretteidnek, de figyelmeztetünk, nem mindig tárgyban érdemes gondolkodni!

 

Élmények ajándékba

 

Ha például meglepnéd a családodat, barátaidat, de már elcsépeltnek találod az újabb sálat, bizsut vagy tusfürdőt, akkor váltsd a tárgyakat programmá: lepd meg szeretteidet színház- vagy koncertjeggyel, mozijegy-utalvány.

Ha élmény, akkor nemcsak kulturális program jöhet szóba, hiszen ha a testvéred vagy a barátaid közül valaki él-hal a sportokért, akkor akár egy-egy különlegesebb sportélmény is jó ajándék lehet. A fallabda, a falmászás például mind-mind élményekben gazdag (nem mellesleg kalóriaégető) közös program lehet.

 

Az élményekben az a jó, hogy nem dobjuk ki őket, nem használódnak el, arról nem is beszélve, hogy lehet, hogy egy régi álmot váltunk valóra vele: elképzelhető, hogy a megajándékozott régóta ki szeretne próbálni egy adott sportot, vagy régóta van egy áhított darab a színházban, amit megnézne.

 

Ha már az élményeknél tartunk, a sorból nem maradhat ki a közös utazás sem. Itt nem a drága wellness-hétvégékre vagy egzotikus utazásokra kell gondolni; adhatunk ajándékba például kuponokat kisebb kirándulásokra, belföldi utazásokra. Tudod, hogy a szüleid imádják a természetet? Vagy a tesóddal régóta terveztek egy közös túrát? A közösen felfedezett helyek és egymással eltöltött idő tökéletes karácsonyi ajándék lehet, egyben aktív kikapcsolódás, vagy éppen kitűnő lehetőség kipihenni az ünnep fáradalmait.

 

DIY karácsonyra

 

Ha ragaszkodunk a tárgyakhoz, de kifogytunk az ötletekből, és unjuk az áruház megszokott karácsonyi kínálatát, adjunk kreatív, kézzel készített ajándékot. Aki azt gondolja, hogy a kézzel készített ajándék csak gyerekeknek való, téved, hiszen ez a típusú meglepetés igazán egyedi, és személyre szabott lehet, ráadásul most újra divatba is jött a gombamód szaporodó DIY-oldalak tanúsága szerint.

 

Készíthetünk például albumot vagy naptárt a családi fotókkal. Annak, akiben nagy az alkotó kedv, ajánljuk az album „nehezített változatát” a scrapbookot (magyarul fecnikönyvet), ami nem egy egyszerű album, mivel itt írásainkkal, különböző matricákkal színesíthetjük a könyvecskét. Ez kicsit időigényesebb, viszont nagy örömet tud okozni a fa alatt.

 

Ha már a karácsonyfáról van szó, nem maradhat el az alternatív karácsonyfa vagy a karácsonyfadísz mint igazi DIY ajándék: rengeteg féle technikával (fából, papírból, tobozból) valósíthatjuk meg elképzeléseinket, amelynek csak a képzelet, és az ünnep előtt rendelkezésre álló időnk szabhat határt.

 

Ha azonban otthonosabban mozgunk a konyhában, mint az íróasztalnál, és az olló helyett inkább fakanalat ragadnánk, akkor sem kell lemondanunk a DIY-ajándékról. Igazi gasztronómiai kalandokat élhetünk meg a konyhában, hogy aztán másokat is megörvendeztethessünk a finomabbnál finomabb falatokkal. Főzhetünk például narancslekvárt vagy valamilyen fűszeresebb, különlegesebb ízű dzsemet, vagy adhatunk ajándékba kézzel készített bonbont is. Itt az ízek összeállításán túl kiélhetjük kreativitásunkat az üvegek csomagolásában, díszítésében, vagy a bonbonok dekorálásában. Így ajándékunk nemcsak finom, de garantáltan egyedi lesz.

 

Még több kreatív ötletért látogass el erre a kreatív ötletekkel nem fukarkodó weboldalra.

 

Figyelj az apró jelekre

 

Emlékszem, a suliban karácsony előtt volt egy játék: kihúztuk egy-egy osztálytársunk nevét és annak az „angyalkái” lehettünk egy pár napig. Nem pénzbeli kötelességünk volt, hanem figyelmesség formájában „kellett” meglepnünk azt, akit húztunk. Apróságok voltak – egy kedves szó, odafigyelés vagy dicséret, de talán mégis ezek jelentették a legtöbbet. Ez a feladat megmutatja, mi számít igazán, a gyermekek megtanulhatják, hogyan kell tettekkel és szóban adni, hiszen ami hosszú távon és valóban fontos, az nem vásárolható meg pénzen.

 

A mai világban az idő az egyik legnagyobb érték. Töltsünk minőségi időt szeretteinkkel, ami sokkal többet jelent annál, hogy éppen milyen értékű ajándékot vásároltunk, vagy megvettük-e a tabletet, okostelefont vagy plazmatévét karácsonyra. Figyeljünk egymásra, a kimondott és kimondatlan kívánságokra, és csupán kedvességgel már tettünk valamit, hogy szebbé varázsoljuk az ünnepet.

 

Zolnai Dóra

 

Képek: rawpixel Pexels, schlappohr Pixabay, Einladun_zum_Essen Pixabay, Johannes Freund Flickr

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Közzétéve: sze., 13/12/2017 - 17:13


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!