Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

A félreértett Y generáció

Minden korszaknak megvannak a maga meg nem értett fiataljai, akikre az idősebbek szúrós szemmel néznek. Most éppen az Y generáció van terítéken, akinek ráadásul egy zavaros felszínű tengerben kell megtalálniuk a helyes utat.

Generáció-elmélet és ami mögötte van

A generáció-elmélet szerint – amely William Strauss és Neil Howe amerikai szerzők nevéhez fűződik – az egymást követő generációk világlátásában és viselkedésében egy ciklikusan ismétlődő minta fedezhető fel, amely körülbelül egy emberöltőig tart. Egy emberöltő alatt összesen négy generációváltás megy végbe húsz évenként. Az elmélet szerint az első két szakaszba tartozó aktív generáció elősegíti a változást, míg az utóbbi kettő csak elszenvedi azt. Ilyen szenvedő alany a mostani Y generáció is. Jelenleg 1920-tól számítva hat generáció él a Földön: az 1920-1939 között születettek, az úgynevezett veteránok, akik a mai fiatalok nagyszülei, esetleg dédszülei. Őket követik a Baby boomerek, akik 1940 és 1959 között születtek, majd az X generáció tagjai, akik 1960 és 1979 között jöttek a világra. Ez a két generáció alkotja tulajdonképpen az Y generáció szüleit, amely generációba az 1980-1995-ös születésűek tartoznak. Utánuk következik az 1996-2007 között született Z generáció, akiket az abc elejéről indulva az úgynevezett Alfa generáció követ a sorban. Ez utóbbi lesz majd az a nemzedék, aki elindít egy újabb generációs szakaszt.

Az Y az nem Z

Ha megkérdezünk egy idős embert, hogy mit gondol a mai fiatalokról, akkor nagy valószínűséggel ezt fogjuk hallani: lusták, semmirekellők és folyton a telefonjukon lógnak. Ez persze csak részben igaz; a mai fiatalok tényleg szeretnek a kütyüieken lógni, de pusztán azért, mert ők már beleszülettek azokba a technikai újításokba, amik nélkül manapság elképzelhetetlen lenne az életük. Ők a mai Z generáció, a mai kamaszok és fiatal egyetemisták. Nem lusták, csak információéhesek és ezeket a plusz információkat a telójuk, a laptopjuk és tabletjük előtt zombulva szívják magukba. Bár az Y, akár az Z generáció ugyanúgy beleszületett a technikai forradalomba, még sem tud annyira megbirkózni a rohamosan fejlődő újításokkal, mint az Z generáció, aki már szinte az anyaméhben rá volt csatlakozva a mátrixra. Éppen ezért lehet például, hogy a mai fiatalokat egy hétköznapi tanóra már szinte egyáltalán nem vagy csak kevéssé képes lekötni. Nekik nem okoz gondot a ”multitasking” sem, azaz, hogy egyszerre több dologra is odafigyeljenek, viszont kevésbé képesek a babérjaikon ülve egyetlen dologra koncentrálni, mert az információ éhségük nem engedheti meg, hogy bármiről is lemaradjanak. Számukra inkább az egyén a fontos és nem a társas kapcsolatok. Ezzel szemben az Y generáció tagjai még igénylik a csendet, nem akarnak feltétlenül egész nap a gép előtt ülni, és a mások általi visszajelzések is nagyon fontosak számukra.

Az Y generáció a rossz nevelés és a technikai fejlődés áldozata

Az Y generáció tagjai nem csak munkahelyeiket, de baráti és partneri kapcsolataikat is gyakran váltogatják. Ezt a szülők sokszor nem tudják hová tenni: miért váltasz már megint munkahelyet, miért nem volt jó az előző? Miért hagytad ott azt a lányt/fiút? Nekem már sosem lesz unokám...

Amit egy brit származású, Amerikában élő motivációs tréner állít, attól még jobban leesne a szülők álla: Simon Sinek szerint ugyanis az Y generáció viselkedése a nem megfelelő neveltetésből fakad. Szerinte a mai fiatalok egyik fő baja az, hogy a szüleik és tanáraik folyton ajnározták őket, és azt mondogatták nekik, hogy ők a legtökéletesebbek a világon. És most bekerülve egy munkahelyre azt tapasztalják, hogy ez sajnos közel sincs így. Sinek elsődlegesen természetesen az amerikai álláspontot mutatja be, ettől a hazai folyamatok eltérnek. De alapvetően nálunk is a szülői példa az, ami hatott a mai fiatalok személyiségére. A nagyszülők és szülők szép karriert futottak be, nekik még nem volt szükségük papírokra ahhoz, hogy bizonyíthassanak rátermettségüket a munkahelyükön, csak dolgoztak, és megéltek. Ebből kiindulva ők is azt sulykolták a gyerekeikbe, hogy bármit elérhetnek, csupán akarniuk kell.

Sinek szerint az Y generáció meg nem értettsége abból is ered, hogy a technikai újításokkal járó állandóan online és elérhető fiatalok már egy sokkal felgyorsultabb világot képviselnek, akiknek azonnali interakcióra van szükségük ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat.

Sinek azt is mondja, hogy a mai nagyvállalati környezet, az irreális elvárások és a nem megfelelő vezetőség hiánya az, ami letaglózza a mai fiatalokat, és emiatt veszítik el az önmagukba vetett hitüket.

Az előző generációk mindig is előszeretettel szidták/szidják az utánuk következőt, megfelejtkezve arról, hogy egyszer ők is hasonló cipőben jártak. Pedig a generációk közötti közös nevező megtalálása újra és újra nagyon fontos feladat.

 

Serestyén Sára

 

Kép forrása:Pixabay/CC0 Public Domain

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: h., 24/07/2017 - 02:18


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!