Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Hogyan lesz egy menekültből önkéntes Brüsszelben?

Natalie Kontoulis és Hadi Abdul Hadi. Fotó: Lisa O'Leary
Natalie Kontoulis és Hadi Abdul Hadi. Fotó: Lisa O'Leary
A Tandem Projekt egy új kezdeményezés, amely civil szervezeteket köt össze menekültekkel és menedék kérőkkel, hogy egy két hetes önkéntes programon vegyenek részt Brüsszelben.

Abdul Hadi a harmadik egyetemi évében járt az Aleppoi Egyetem jogi karán, amikor a háború kitört Szíriában. Ekkor 22 éves volt, és rákényszerítették, hogy otthagyja munkáját, tanulmányait és elhagyja a családját.

 

„2015-ben döntöttem úgy, hogy eljövök Európába. A hosszú út Törökországon keresztül vezetett.”- emlékezett vissza Hadi.

„Nagyon sok nehézséggel kellett megküzdenünk, sok országhatáron kellett átkelnünk csempészek segítségével.”- folytatta az emlékezést.

 

Kontoulis Natalie a brüsszeli központú ‘End Female Genital Mutilation’ Európai Hálózat ügyvédi irodájának a munkatársa. Natalie egyik barátja mesélt neki a Tandem Projekt-ről, mely kezdeményezés civil szervezeteket és menekülteket hoz össze, hogy egy két hetes, önkéntes programon vegyenek részt. A program kiválasztotta Natalie-t és Hadi-t, aki napokkal korábban regisztrált. Hadi jogi tudása és menekültként szerzett tapasztalatai igen hasznosnak bizonyultak a szervezet szempontjából. Hadi annak ellenére, hogy kevésnek érezte a két hetet, értékes tapasztalatnak tartotta, ahogy ő fejezte ki: „Lehetőségem volt arra, hogy betekintést nyerjek egy európai iroda működésébe, és megtapasztalhattam, hogy ott hogyan szervezik meg a találkozókat.”

 

Hadi most 26 éves, Belgium fővárosában él édesapjával, ahol menekültstátusszal rendelkezik, illetve öt éves tartózkodási engedélyt kapott.

 

„ Amikor háború elől menekülsz, minden segítő kezet megragadsz. Az otthonomból már semmi nem maradt.” Most franciaórákra jár és tervezi, hogy befejezi jogi tanulmányait. „Remélem, be tudom fejezni az egyetemet, majd ügyvéd lesz belőlem, és új életet kezdhetek.” – jelentette ki magabiztosan.

 

A menekülteknek és menedékkérőknek nyújtott segítség mint cél Brüsszelben, a Tandem Projekt keretében lett bejelentve 2016. június 20-án, a Menekültek Világnapján. Azóta 36 fogadószervezet regisztrált és 34 menekült vett részt a kezdeményezésben.

 

A fogadó szervezetek biztosítják a napi juttatást, ami 25 euro/nap, valamint a biztosítást. A program együttműködik a brüsszeli Flemish Agency for Volunteering-gel, hogy biztosítsák a szükséges jogi hátteret ahhoz, hogy az önkéntes munka ne legyen elvégezhető vállalkozások vagy magánszemélyek által.

 

Nadzeya Laurentsyeva és Wali Ahmad Yar a CEPS irodájában.

 

A menekült kérelem megszerzéséhez szükséges meghallgatás általában négy órát vesz igénybe. Ahmad Yar Wali esetében 15 perc is elég volt. A 23 éves afgán újságíró közétett egy jelentést, amely az afgán kormány korrupciójáról számol be.

 

„Soha nem gondoltam, hogy egyszer el kell majd menekülnöm a hazámból, de miután közétettem a riportot, nagy feszültség alakult ki a kormányzat és a tálibok között, szóval nem volt más lehetőség, el kellett menekülnöm.” Miután megkapta a vízumát, elhagyta a várost és elindult Brüsszelbe, ahova 2015-ben érkezett meg.

 

Két évvel később, 25 éves korában befejezte a mester diplomáját politikatudományból a brüsszeli egyetemen, és a Tandem Projekten keresztül két hetes önkéntes tevékenységet végzett a Centre for European Policy Studies-nál. A CEPS egyik kutatási munkatársa, Laurentsyeva Nadzeya is hasonlóan úgy döntött, hogy csatlakozik a programhoz, miután részt vett az egyik civil szervezet értékelésében Münchenben, amely a menekültkérőknek nyújt segítséget ahhoz, hogy kapcsolatba lépjenek a lehetséges munkaadókkal. Wali nagyon fontos szerepet töltött be ebben a folyamatban, ő segített az afganisztáni, illetve pakisztáni jelentkezőknek kitölteni a kérdőívet, telefonon keresztül.

 

A fiatal afgán férfiak gyakran kapcsolatban állnak más menekültekkel, nem csak Belgiumon belül, de más EU országokban is: „Mi mindig beszélgetünk a problémáinkról, ez sokat tud segíteni a munkámban is.„ - állítja Wali. Számára a Tandem program nagy segítség volt ahhoz, hogy „találjon egy utat a nemzetközi intézményekhez”, mivel korábban nem voltak kapcsolatai és minden korábbi gyakornoki pozícióra beadott jelentkezését elutasították.

 

Nadzeya végkövetkeztetése szerint „a Tandem célja elsősorban az, hogy lehetőséget teremtsen a találkozásokhoz, mert nem olyan bonyolult menekülteket foglalkoztatni, mint azt gondolnánk”. Hadi gondolatai nagyon értékesnek bizonyultak, mivel az állította, biztos benne, hogy „kell hogy legyen Wali számára egy lehetőség arra, hogy gyakornokként tovább maradjon, és ez nem lehetetlen.”

Közzétéve: p., 12/05/2017 - 10:43


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!