Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Új élet a könyveknek

A könyveknek történetük van. Éppen ezért nem szívesen válunk meg tőlük. Azonban jöhet egy lakásfelújítás, egy költözés, amikor bizony „el kell engedni” néhányat. De akkor felmerül a kérdés: hová tegyük őket, mi legyen velük?

Ha túl kegyetlennek találjátok kidobni a könyveket a kukába, akkor itt az alkalom, hogy megnézzük, milyen más megoldás jöhet szóba. És ha már szakításra kerül sor (mert bizony nem könnyű elengedni őket), akkor megnyugtató érzés lenne, ha új otthonra lelnének. De hogy találjunk új otthont a könyveinknek?

 

A könyvet nem kell etetni, mint egy házi kedvencet, vagy locsolni, mint egy növényt. Ha az otthon fogalmát csak képletesen is értjük, a könyv is olyan értéket képvisel, amit nem szívesen dobunk ki. Azt szeretnénk, ha mások kezében új életre kelnének: szeretettel nézegetnék, olvasnák őket.

 

Adni jó!

 

A könyvekkel adhatunk, segíthetünk, örömet szerezhetünk. Lehet, hogy nekünk már nincs szükségünk rájuk, de valakinek nagy örömet szerezhetünk velük.  Közeledik a karácsony. Ennél jobb alkalmat nem is találhatnánk arra, hogy új helyet keressünk feleslegessé vált könyveinknek. A segélyszervezetek ilyenkor is várják az adományokat: tartós élelmiszert, játékot és könyvet is. Te is hozzájárulhatsz az adománygyűjtéshez, akár egy könyvvel is! Nézz szét a polcodon, válogasd át könyvszekrényedet! Biztosan neked is van olyan regényed, vagy mesekönyved, amelyre már nincs szükséged, viszont más örömmel forgatná. Karácsonykor nem minden család engedheti meg magának az ajándékvásárlást, főleg nem a könyvekét. Viszont sok gyermek örülne egy szép mesekönyvnek, egy izgalmas történetnek vagy egy jó regénynek. Lehet, hogy neked már csak egy megunt könyv, másnak viszont egy felfedezésre váró új világot jelenthet.

 

Téged is jó érzéssel tölthet el az ilyen fajta ajándékozás, hiszen így másoknak is örömet szerzel, de könyved is jó helyre kerül. A Mikulásgyár 2005 óta minden évben, idén december 2. és 21. között gyűjti az adományokat, amelyeket aztán eljuttat a rászoruló családoknak. Te is segítheted a munkájukat!

 

Vagy cipős dobozba rejtheted könyveidet, hogy a Cipősdoboz akció keretén belül valaki a te ajándékodat bonthassa ki a fa alatt. A gyűjtőpontokról és más fontos információról még több részletet itt találsz.

 

Érdemes ilyenkor körbenézni a városunkban, kerületünkben is, vagy csak figyelni a felhívásokat, hiszen lehet, hogy éppen a hozzánk közeli településeken, vagy lakóhelyünkön tartanak adománygyűjtést. Érdeklődhetünk idősek otthonában, könyvtárakban, iskolákban is arról, nincs-e szükségük jó állapotú, használt könyvekre.

 

Ha jól jönne egy kis plusz pénz…

 

Ha azonban az eladáson gondolkodsz, és szeretnél egy kis pénzt keresni, akkor felkeresheted az antikváriumokat, illetve szétnézhetsz az internetes csereoldalakon. Sokszor nem is gondolnánk, hogy a polcon porosodó, régen „kinőtt” könyveink valakinek még jól jöhetnek. De kiderülhet róluk, hogy ritka vagy régi kiadásúak, vagy lehet, hogy már sehol nem lehet kapni őket, és valakinek éppen arra a kiadásra lenne szüksége.

 

Ha az antikváriumokat választod, érdemes listát készíteni a meglévő könyveidről a fontosabb adatok megjelölésével: szerző, cím, kiadás éve. A legtöbb nagyobb könyvtárban és antikváriumban előbb a listát nézik meg, majd az alapján döntik el, mely könyveket szeretnék megvenni.

 

Ha inkább az internetes lehetőségeket választod, a Könyvmegálló http://konyvmegallo.hu/ oldalára például regisztráció után tudod feltölteni könyveidet és közvetlenül eladni azokat. Úgy működik, mint bármelyik nagyobb „adok-veszek” oldal, viszont itt célzottan könyvekkel történik a kereskedés. Az eladáson kívül könyvajánlókat és kritikákat is találsz az oldalon.

 

Hasonlóan működik az antikvarium.hu vagy az Eladom a könyvem oldala.

 

Ha átválogatjuk könyveinket, és „elengedünk” néhányat, továbbítva azoknak, akiknek igazán szükségük lenne rá, nemcsak könyvespolcunk lélegezhet fel, de kicsit talán mi is. Ha elsőre nem is tűnik soknak, de fontos, hogy ezzel a kis segítséggel szebbé tehetjük mások ünnepét, vagy egyszerűen csak örömet csempészhetünk a hétköznapjaikba. És ha már úgyis „szakítunk” könyveinkkel, legalább mi is megnyugodhatunk, hogy jó helyre kerültek. A régi könyvek helyét pedig szép lassan elfoglalhatják az újak...

 

Zolnai Dóra

 

Kép: Flickr

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: h., 12/12/2016 - 22:31


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!