Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Cserdi – a mintafalu cigánykérdésben

Vidék, hideg szél, sár, kosz, lepukkant házak és rosszarcú emberek az utcákon. Ez jut eszünkbe, ha egy cigány falura gondolunk. Meg a munkanélküliség és a bűnözés. Ennek mond ellent és új irányt mutat Bogdán László, Cserdi polgármestere.

ÍGY INDULT

 

A Baranya megyei községben kevesebb, mint négyszázan laknak, a lakosok nagy része pedig roma származású. Ahogy maga a polgármester is nyilatkozott, kriminális állapotok uralkodtak Cserdiben, mikor őt megválasztották. Első intézkedése az volt, hogy bezáratta a kocsmát és leszedette a lakatokat a közintézményekről. Majd kezdetét vette a „köcsögmentesítési” program, amiről aztán a falu és maga Bogdán László is elhíresült.

 

A köcsögök pedig azok a többnyire roma származású, börtönviselt férfiak, akik ugyan sokat szenvedtek a börtönben, de, ha kikerülnek, ezt az időszakot úgy mutatják be a fiataloknak, mint valamit, amitől keményebbek lesznek. Miattuk terjed az a tévképzet a romák tudatában, hogy a börtön igazából nem is olyan rossz hely, sőt, aki nem járt bent, az nem is igazán belevaló. Ezt a tévhitet rombolta le a polgármester, aki börtönlátogatásokat szervezett a pécsi büntetés végrehajtási intézetbe fiataloknak, de szülőknek is, akik a tapasztalatok által formálhatják gyermekeik gondolkodását. Mindez nagy hatást gyakorolt a falu lakosaira, de a polgármester rendszeresen jár előadásokat tartani más roma közösségekbe is, hogy megértesse velük, a bűnözés nem érdem, a börtönviseltség nem menő.

 

 

MIÉRT HALLGATNAK BOGDÁN LÁSZLÓRA?

 

Bo1gdán László maga is egy cigánytelepen nőtt fel és nehéz gyerekkora volt, éppen ezért is szeretett volna a község életén változtatni, viszont a cigánytelepet nem felszámolni akarja, hanem az ott élők gondolkodását szeretné megváltoztatni, ami már három év alatt is nagy mértékben sikerült. Nem hisz a demokráciában, de ez nem is menne a faluban, ahogy ő is fogalmazott. Addig fogadnak neki szót, amíg igaza van. Ő ott nem egy teljhatalmú diktátor, vagy bármi hasonló, észérvekkel győzi meg a lakókat és irányítja a falu életét. Az irány, amit képvisel pedig példaértékű.

 

 

MINDENKI DOLGOZIK

 

Kiaknázta a falu lehetőségeit és mezőgazdasági termelésbe fogott, ami nem is igényel hatalmas befektetést, adottak hozzá a lehetőségek vidéken, éppen ezért lehetne is követni a falu példáját bárhol máshol az országban, vagy a világon. Szaktudás sem szükséges hozzá és a polgármester alkalmazza a büntetett előéletű lakókat is, így sikerült elérnie, hogy mindenki megértse, a segély nem jár senkinek csak úgy, de a tisztességgel végzett munkából meg lehet élni. Így a falunak már nemhogy segélyre nincs szüksége, de ők is szoktak adományozni. Ez hatalmas váltás a helyieknek, de láthatóan mindenkinek ragyog az arca, egészen más színben látják a világot. Persze változatlanul beleizzadnak a munkába, de már jó szívvel csinálják és dolgoznak, mint bárki más.

 

 

VALÓBAN CSODA TÖRTÉNT?

 

Egészen egyszerű és kézenfekvő gondolatok mentén haladva változott meg Cserdi élete ilyen gyökeresen, de ehhez az kellett, hogy olyasvalaki álljon az élükre, akinek a szava számít és el tudják fogadni. Bogdán László személye hatalmas tiszteletnek örvend a faluban, de talán túl nagynak is. Csodálatos, amit létrehozott, de még kevés idő telt el ahhoz, hogy a falusiak tényleg magukévá tegyék azt az értékrendet és szemléletet, amelybe most bevezette őket. Ahhoz, hogy a személyétől függetlenül is működni tudjon a falu, egy egész generációnak kellene így felnőnie, vagy talán kettőnek is, hogy a változás állandósuljon és elmondhassuk, hogy Cserdiben valóban csoda történt.

 

 

Hernádi Anna

 

kép forrása: Pixabay/CC0 Public Domain

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

 

Közzétéve: h., 07/11/2016 - 22:03


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!