Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Az internetes „zaklatás"; terjed a cyberbullying

Az utóbbi években több angol és amerikai kamasz követett el öngyilkosságot kortársai internetes zaklatása miatt. Az áldozatok száma egyre emelkedik.

Cyberbullying, és ami mögötte van

 

A bullying angol kifejezés, amelynek számos jelentése van. Ilyen pl. a megfélemlítés, terrorizálás, erőszakoskodás, kegyetlenkedés, zsarnokoskodás, elnyomás, fenyegetéssel vagy erőszakkal kényszerítés. Az online bántalmazás eszköze nem más, mint az elektronikus kommunikációs technológia.  Eleme a kegyetlenség és az érzelmi terror.

 

A bántalmazás palettája sokszínű. A leggyakoribb a netes közösségben való kiközösítés, bántó üzenetek posztolása/küldése, az egyén személyes tartalmainak beleegyezés nélküli közzététele, vagy épp különféle pletykák terjesztése stb.

 

Velem is megtörténhet?

 

Igen, veled is. Nagy-Britanniában a legfiatalabb áldozat 12 éves volt.  Egy kamaszlány a mellét mutatta meg interneten egy ismeretlen fiú kérésére, amely nyilvánosságra is került, ezért szúrták ki őt iskolatársai, és zaklatták addig, amíg fel nem adta. Első öngyilkossági kísérletéből is viccet csináltak. A másik lánynak az volt az egyetlen „hibája”, hogy gólya létére az iskola egy idősebb futballjátékosával randevúzott.

 

Olaszország, Ciprus, Bulgária, Görögország és Magyarország együttesen részt vett a T. A. B.B.Y. Projektben, amely 2000-es évektől kezdődően vizsgálta az online bántalmazás jelenség körét. A Threat Assessment of Bullying Behaviour in Youth Online célja az volt, hogy felmérje a fiatalok körében tapasztalható kortárs online bántalmazás formáit és nagyságrendjét, és azt megismertesse a diákokkal,a  pedagógusokkal, az iskolapszichológusokkal, az iskolavezetéssel, valamint a szülőkkel.

 

Az internetes bántalmazás főként 11-18 év közötti fiatalokat érint. Rengeteg kockázati tényezője van; ilyen például az egyén túlzott internet-használata, az online közösségi aktivitás és az online ismerősök magas számával. Az internetfüggőség is rizikó tényező: ha az illető hat vagy több órát tölt naponta internetezéssel, az növeli a bántalmazás előfordulását.

 

Az érintettség további kockázata lehet, ha az egyén népszerűtlen a társai között, iskolai teljesítménye átlag alatti, önértékelése alacsony, a netes függőség jeleit mutatja, az iskolában a pedagógusokkal vagy otthon a szülőkkel nem beszéli meg a biztonságos internethasználat kérdéseit, illetve ha az iskolai környezet általánosan nem támogató a szenzitív témák megvitatására.

 

Egy biztos; minél több személyes adatot teszünk ki magunkról az internetre, annál sebezhetőbbé válunk.A kutatásról bővebben itt tudtok tájékozódni:

 

 Netezz Biztonságosan! A Biztonságos Internet napja

 

Az Európai Bizottság támogatásával 28 országban működik a Safer Internet Program. Hazánkban a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat koordinálja.

 

Minden év februárjában tartják meg az eseményt, amelynek legfontosabb célja, hogy felhívja a szélesebb közönség figyelmét, ezen belül is elsősorban a fiatalokét és gyermekekét a mobiltelefonok és online technológiák tudatosabb és biztonságosabb használatára. Minden évben az online világgal összefüggő témára koncentrálnak ezen a napon. Az Európai Bizottság még 1999-ben indította útjára a Safer Internet Programot.

 

Safer Internet központok 30 EU-s országban, továbbá Norvégiában, Izlandon és Oroszországban is megtalálhatóak. A nemzeti központok tudatosítási és oktatási tevékenységet végeznek, valamint Helpline és Hotline szolgáltatást is működtetnek. A Biztonságosabb Internet Napot nem csak Európában ünneplik.

 

2009-ben létrehozták a Biztonságos Internet Nap Bizottságát az együttműködés erősítése és a kampány világszintű összehangolása érdekében. A kampány azt üzeni, hogy mi mindannyian hozzájárulhatunk, hogy elősegítsük azokat a folyamatokat, amelyek pozitív irányba viszik az internet használat helyes módját, és megakadályozzák, hogy mások visszaéljenek ezzel. A résztvevők számos eszközt fejlesztettek ki, és azokat szabadon hozzáférhetővé tették az interneten. Rengeteg tudatosító videó található a  YouTube-on, 12 különböző nyelven. Ezenfelül tanári kézikönyv és egy ingyenes interaktív alkalmazás is letölthető a Google Play Store-on.

 

Legutóbb megalkották a  DeleteCyberbullying applikációt, amely egy interaktív kvíz. Ennek az a célja, hogy teszteljék, mennyire tájékozottak a szülők, a tizenévesek és a tanárok a jelenséggel kapcsolatban. Ezáltal az is lehetségessé válik, hogy az áldozatok kapcsolatba kerüljenek szakemberekkel, és speciális tanácsokat kapjanak.

 

Európán kívül is kampányolnak a cyberbullying ellen

 

Egy kanadai nonprofit szervezet felhasználta a kommunikációs technológia tárházát és készített egy videót, melyben a diákok olvassák fel a róluk szóló rosszindulatú Twitter-üzeneteket.

 

Gyerekek olvasnak fel gonoszkodó üzeneteket

 

Kép: Twentyfour Students

 

Tupi Zsófia

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: v., 13/12/2015 - 23:38


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!