Európsky portál pre mládež
Informácie a príležitosti pre mladých ľudí v celej Európe.

Őszintén az alkoholizmusról - van belőle kiút!

Tízévnyi alkoholizmus után 2014. január 1-jén Balázs arra ébredt, hogy nem akar többet inni. Nem újévi fogadalom volt; addigra a napok múlásával már nem is volt tisztában, és ahogy az lenni szokott, azzal sem, hogy ő valójában alkoholista.

2014. január elseje volt a vízválasztó – Balázs azóta egy korty alkoholt sem ivott. Az azt megelőző tíz évben tinédzserkori útkereséstől a hajléktalanság széléig sodródott az ital miatt; elmondása szerint a vége felé az egyik lábát bokától lefelé már nem tudta mozgatni. Összefolytak a napjai, munkahelyről munkahelyre járt, és egy idő után nem volt már más célja a napjainak, mint hogy berúgjon. Szülei szintén függők voltak, de nem hibáztatja őket. Azt mondja, szerették a maguk módján, és ők is csak azt adták neki, amit hoztak magukkal.

 

„Józan azóta vagyok, amióta bementem a drogambulanciára, addig csak száraz voltam” – emlékszik vissza a 25 éves Balázs. Az első tiszta napok elvonási tünetei hasonlóképpen uralták az életét, mint azelőtt az alkohol. „Minden reggel hat óra körül hánytam. A baj csak az volt, hogy hétkor ébredtem”− meséli.„Volt olyan is, hogy mentem az utcán, egy nő egy kisgyerekkel véletlenül nekem jött, én pedig elkezdtem kiabálni velük. Nem tudtam kontrollálni magam.” Orvosról orvosra járt, mire végre szembesítették alkoholizmusával, és megfelelő segítséget tudott kapni.

 

„Attól, hogy valaki nem használ [nem fogyaszt alkoholt], még nem józan. A józanság ugyanis a viselkedésben és a gondolatokban is megmutatkozik. Amikor megtörténik a kitisztulás, a fizikai igen, a lelki elvonás azonban nem szűnik meg. Ilyenkor van szükség a csoportra.”

 

Balázs csak AA-ként emlegeti a csoportot, ami az Anonim Alkoholisták közösségét jelenti. Az ilyen segítőcsoportok egy 12 lépcsős programon kísérik végig azokat, akik tenni akarnak ivásproblémájuk ellen. Az első lépés maga a beismerés, majd egy önismereti, szemlélet-és életmódváltó utat bejárva a sikeres AA-tag odáig jut, hogy ő maga is követévé válik a programnak és a józanodásnak az érintettek körében.

 

A függőség egy betegség, ami nem gyógyítható, valamilyen formában mindig ott marad. Ha nem alkohol, akkor sport, szex, vagy éppen evés formájában. Én megtanultam főzni és rengeteget írtam az első időszakban, hogy elfoglaljam magam, és ne az elvonási tünetekre figyeljek.” – mondja Balázs. Nem csak az idő lekötése a fontos, hanem az is, hogy az alapvető hiányérzet feszültségére ráépülő, felgyülemlett hétköznapi stresszt megfelelően le lehessen vezetni. „Ilyenkor jó, hogy ott van a telefonomban a társaim telefonszáma, akiket bármikor felhívhatok. Ők megértenek, velük lehet erről beszélni. Erre a fajta ventillálásra nagy szükség van.”

 

Immár másfél éve, hogy Balázs józan, és úgy érzi, egyre könnyebben tud a múltjáról beszélni, ugyanakkor szeretne is megszabadulni ettől a bélyegtől.

 

„Most már sok más, pozitív dologgal is tudok azonosulni, de ezeket a pozitív énképeket meg kellett erősítenem ahhoz, hogy ki tudjak lépni az alkoholista szerepéből. Régen mindenki csak úgy emlegetett, hogy „tudod, az alkoholista”. Most viszont már azt mondják, hogy az a fura srác, akinek van az a csoportja, és azt a klassz szakmát tanulja. Most már vannak más dolgok is, amiről eszébe jutok az embereknek, és ez jó érzés.” 

 

 

Balázs jelenleg coach-nak tanul, és az AA 12 lépésből álló programjának mintájára anyagi függőségben élők számára vezeti az AFA csoportot, amelynek programját ő maga dolgozta és dolgozza ki. 

 

Drubina Kamilla

 

Kép: Imagens Evangélicas

 

A cikket az Európai Ijfúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Dátum uverejnenia: štv., 03/12/2015 - 16:52


Tweet Button: 

Súvisiace odkazy


Info for young people in the western balkans

Potrebujete pomoc alebo poradenstvo?

Opýtaj sa nás!