European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Lázadás? Művészet? - Időskorú graffitisek

Lázadás, önkifejezés, vagy művészi alkotás? Mindegy, hogyan tekintünk a graffitire, az biztos, hogy a csoportformálás nagyszerű eszköze. Még idősebbeknek is!

A graffiti a fiatalok egy sajátos önkifejezése. Célja lehet a felnőtt társadalom bosszantása, vagy akár lázadás a rendszer ellen. A véleménynyilvánítás ezen a formáját választják arra, hogy elmondják, amit legbelül éreznek.  Ugyanakkor a graffitizés legnagyobb élményét mégis a közösséghez tartozás adja, hiszen gyakran bandákba tömörülve készülnek a falrajzok.  A graffitizés kortalan, erre a legjobb bizonyíték a Late 65 nevű projekt.

 

Nagyszülők az utcán? Ismerjük meg a nagymamák graffiti bandáját!

 

A graffiti görög eredetű szó, jelentése: feliratok. Divatjelenségként a nyugati világban az 1960-as években terjedt el. A graffiti már az ókorban is létezett; jó példa erre a görög, vagy a római kultúra (például a gúnyfeszület). Társadalmi vagy politikai üzenetek közvetítésére alkalmas. Ez az utcai művészet egyfajta önkifejezési mód, kritika, kommunikációs eszköz. A legtöbb országban büntethető a graffiti, mégis a kortárs vizuális kultúra részeként tekinthetjük.

 

Portugália fővárosában, Lisszabonban a Late 65 nevű  projekt  (‘late’, azaz  lehetőség) arra hívja fel a figyelmet, hogy el lehet hagyni a társadalmi kliséket, a sztereotípiákat, és hogy van élet 65 év felett is.

 

Graffitizz egy jobb, toleránsabb világért!

 

Lisszabonban jó példa lehet a társadalmi bevonásra a Late 65 programja, ahol nyugdíjasokat tanítanak meg a graffiti művészetére. Első lépésként workshopok keretén belül megtanítják őket a graffiti történelmére, ezután saját stencilt gyártanak, majd festéket, kesztyűt és maszkot adnak nekik, hogy aztán telefújják a város dekorálásra váró falait.

 

A Late 65 úgy véli, hogy a fiatalok körében népszerű street art, azaz utcai művészet segítségével könnyebben hidalják át a generációk közötti szakadékot és képesek hidat építeni a társadalmi csoportok közé.  Ez a program egy alternatívát mutat a generációk között kialakítható párbeszédre.  A program egyik hozadéka lehet, hogy a nyugdíjas graffitizők közösségben, az alkotás örömét élvezve élik meg nyugdíjas éveiket.  Fontos üzenete lehet a kezdeményezésnek, hogy merjünk kilépni a megszokott társadalmi klisékből, és merjünk színt vinni a hétköznapokba.

 

A csoport egyik indítója elmondta, hogy eleinte csak egy egyszer megrendezendő workshopot terveztek, de „tanítványai” olyan lelkesnek és kreatívnak tűntek, hogy ennek hatására egy programsorozat indult el a kezdeményezésből. Eddig több mind 100 időskorú vett részt a tevékenységben, és céljuk, hogy „demokratizálják”, széles körűen elfogadottá tegéyk ezt a művészeti formát.

 

Graffiti könyv formában? Nem lehetetlen!

 

Könyvajánló graffiti témában : Bódi Péter: Szétírt falak, Ab Ovo, 2012. A Szétírt falak az első magyar nyelvű graffitiregény, mely a graffitizést belülről ábrázolja. Szikár, tűpontos, egyszerre tárgyilagos és szenvedélyes, így minden olyan érdeklődőnek érdemes elolvasnia, aki nemcsak a graffitizés negatív megítélésére kíváncsi.

 

Holczer Mónika

 

Kép: Giuseppe Milo

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Published: Sun, 28/06/2015 - 20:17


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!