Den europeiske ungdomsportalen
Informasjon og muligheter for unge i aldersgruppen 13 til 30.

„Gyere haza, várunk!” – Ezer Lámpás Éjszakája

Május 25-e az eltűnt gyermekek világnapja. Ezen a napon emlékezünk meg azokról, akik valamilyen okból elhagyták otthonukat, és a mai napig nem találták meg a haza vezető utat.

A rejtély

 

Gondolkodtál már azon, mi a lehet az élet legrosszabb, legfélelmetesebb napja? Talán amikor akit a világon a legjobban szeretsz, egyik nap kilép az ajtón, és nem jön haza. Fogalmad sincs, mi történt, merre lehet, jól van-e, elrabolták-e vagy magától dönttött úgy, hogy elmegy.  A várakozás ideje felőröl, csak egyetlen dolog marad neked: a remény, hogy jól van, és egy nap újra belép az ajtón.

 

Évente több ezer kiskorú tűnik el különböző okok miatt. Sokukat a mai napig hiába keresik. A szülők kétségbeesetten kutatnak gyermekük után, akár hosszú éveken keresztül.  A legtöbb esetben családon belüli probléma, iskolai kudarc és az ezt kiváltó menekülés iránti vágy áll a háttérben, de sajnos egyre többet hallani olyan esetekről, melynek során gyermekek vagy fiatalok a gyermekprostitúciónak és -kereskedelemnek esnek áldozatul.

 

Magyarországon évente 25 ezer személy eltűnését jelentik be. Közülük 14 ezer fő 18 év alatti. Az Európai Unióban 250 ezer 18 év alatti személy eltűnését tartják számon évente a hatóságok.

 

Egy arckép, egy tejesdoboz – esély, hogy rád találjunk!

 

Ki ne vásárolt volna olyan tejet, amelynek dobozán egy gyermek vagy kamasz arca nézett vissza rá? A  Tejesdoboz akció Magyarországon  2011 májusa óta több, mint 3 millió "példánnyal" került forgalomba. Az Alföldi Tej termékein eddig több, mint 30 eltűnt fiatalkorú fényképét jelenítették meg.

 

Ám a legelső tejesdobozon lévő arc Etan Patz 6 éves gyermeké volt. Története 1979. május 25-én kezdődött. A kisfiú legszebb napja ez volt, mert egyedül mehetett iskolába, ám soha nem többé nem ment haza. 12 évig keresték őt, majd végül 2001-ben halottnak nyilvánították.  Az ő szomorú története döbbentette rá New Yorkot, hogy egy gyermek sincs biztonságban; egy pillanaton múlik mindent. Etan május 25-én tűnt el, így ez a nap lett az eltűnt gyermekek napja! Etan történetét elolvashatjátok ezen az oldalon.

 

Ezer lámpa az emlékezés, a remény szimbóluma

 

Az egyik legfontosabb társadalmi célú program  középpontjában az eltűnt gyermekek állnak. A kampány legfőbb célja a megemlékezésen kívül, hogy  a civilek hatékony eszközöket, módszereket dolgozzanak ki a gyermekek megtalálására, és felhívja a figyelmet a preventív intézkedések fontosságára. Igyekszik megmutatni a társadalomnak, milyen súlyos jelenséggel állnak szembe. A kampány az 1979-ben bejegyzett Eltűnt Gyermekek Világnapjához kapcsolódik, szeretné felhívni a figyelmet a csellengés veszélyeire és a preventív intézkedések fontosságára.

 

Az Ezer Lámpás Éjszakája rendezvénysorozat kezdeményezője Kárász Róbert televíziós műsorvezető.  A 2011-es kampány még csak Budapesten zajlott. Fő célja az volt, hogy meghonosítsák hazánkban az úgynevezett „tejesdoboz” akciót. 2012-ben már 5 vidéki város csatlakozott a programhoz, az idén újabb város társult a civil kezdeményezéshez.

 

A program egyik legmeghatóbb pillanata az, amikor az ország több városában, egy időben a magasba engedik azt a több ezer világító luftballont, melyekkel az eltűnt gyerekekre emlékeznek remélve, hogy azok a gyerekek, fiatalok, akik távol vannak szeretetteiktől, meglátják a fényt, és eszükbe jut, van, aki hazavárja őket.

 

Idén május 31-én délutántól jótékonysági koncertek, családi és gyerekprogramok várják az odalátogatókat.  Bővebb információt az kezdeményezés oldalán lehet találni.

 

Aki teheti, menjen el, és segítsen azokon a családokon, akik még ma is hazavárják a gyermeküket.  Fogjunk össze egy jó ügy érdekében, és akadályozzuk meg, hogy újabb gyerekek tűnjenek. Világítsuk ki az utat, hogy hazataláljanak!

 

Tupi Zsófia

 

Képek: frankieleon, John Bolland

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Publisert: Ons, 27/05/2015 - 12:18


Tweet Button: 

Relaterte koblinger


Info for young people in the western balkans

Trenger du eksperthjelp eller råd?

Ask us!