Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Az Y generáció rögös útja

Ma Magyarországon a fiataloknak nehéz önálló életvitelt, egzisztenciát kialakítani. Többségük 25-30 évesen még szüleivel él. Vajon mi lehet oka a késői felnőtté válásnak?

Az Y-generáció a felnőtté válás útján

 

Ahány ember, annyi sors. Az ember pszichológiai és biológiai tekintetben már felnőtt, ám társadalmi szempontból még nem tart ott. Ma szerte a világban jellemző, hogy a fiatalok eltartott szerepben vannak jelen. Sokan még felsőoktatásban tanulnak, nem rendelkeznek állandó munkával. Az utóbbi pár évben figyelhető meg az is, hogy a munkaerőpiac bizonytalansága miatt döntenek sokan úgy, hogy később kezdenek önálló életet. Sokuknak elhúzódik a tanulás, és rengetegen utaznak külföldre tapasztalatszerzés céljából. Átalakulóban vannak a családformák is, a házasság mellett új együttélési formák válnak elfogadottá. Ez későbbre tolhatja a komoly párkapcsolatok kialakulását, előtérbe kerül a kísérletezgetés, a próbálkozás, amely sok esetben szintén a szülői háznál való maradást eredményezhet. Ezt a jelenséget posztadoleszcenciának hívják.

 

A fogalom, a felnőtté válás elhúzódó folyamatát jelenti, amely már a '70-es évektől jelen van. Posztadoleszcenseknek nevezzük azokat a fiatalokat, akik a felnőttkor egyes kritériumainak megfelelnek, vagyis morálisan, intellektuálisan és szexuálisan már érettek, de nem tudnak felnőttként, vagyis a velük szemben támasztott általános elvárásoknak megfelelve részei lenni a társadalomnak. Számtalan oka lehet ennek a kései leválásnak, és a háttere minden egyénnél más és más. A hagyományosnak nevezet életút teljesen átalakult. Az anyagi önállóság elérése, a szülőktől való függetlenedés pedig időben kitolódik. A pénzügyi függetlenség kései eléréséhez a szakmai identitás fellazulása is hozzájárul.

 

Ám nem csupán ez a probléma. A mai fiataloknak jóval nehezebb anyagilag mindazt a függetlenedést elérni, amely ahhoz kell, hogy valaki felnőtt, önálló életet éljen. Ma munkát találni, lakást venni nem könnyű, sőt ha valaki mégis efelé törekszik, számtalan akadályba ütközhet, különböző feltételeknek kell megfelelnie. Nem csoda, ha sokan úgy döntenek, hogy otthon maradnak, és spórolnak.

 

A felnőtté válás rögös útjai

 

Ma ott tartunk, hogy nem könnyű felnőtté válni, nem csak magunk, hanem a gazdasági, társadalmi viszontagságok miatt is. Nehéz rálépni az önálló útra segítség és támogatás nélkül. A legtöbb fiatal családja hasonló problémákkal szembesül nap mint nap, és sokuknak az a legnehezebb, hogy nem tudnak olyan életet biztosítani gyermekük számára, melyet igazán szeretnének.

 

Persze az éremnek mindig két oldala van. Hiszen vannak olyanok, akik a felelősségtől való félelem miatt nem akarnak felnőttek lenni. Szeretik kényeztetni magukat, és azt, ha mások kiszolgálják őket, elhessegetve a mindennapok keserű egyhangúságát.

 

A bulikban, a kávézókban és népszerű szórakozóhelyeken baráti, haveri társaságban eltöltött kellemes órákat nem szívesen cserélik fel a rendszeres munkával. Az önálló élet magában hordozza a jövő céljainak megfogalmazását, egy megkezdett úton történő folyamatos haladást, a tettek következményének kezelését, melyeket eddig sikeresen szüleikre hárítottak a fiatalok. Elhagyni a biztonságot jelentő családot annyit tesz, mint vállalni a kötelezettségeket, a magukról, esetleg párjukról történő gondoskodást, és megélni az ettől való félelmet.

 

Hiányzó önismeret

 

Tari Annamária pszichológus szerint az is problémát jelent, hogy a mai fiatal generáció nem rendelkezik kellő önismerettel. A fogyasztói társadalom, a pénzorientáltság folyamatosan befolyásolja a fiatalok gondolkodásmódját és a világképét. Olyan helyzetekbe kényszerítik magukat, melyekben nem érzik jól magukatlegyen szó munkahelyről, vagy a tanulásról. Nagyon sok idő telik el, mire rájönnek, - ha rájönnek -, hogy igazán mit szeretnének maguktól, az élettől.  Mindenen lehet változtatni, de ehhez kellő kitartás és személyiségük ismerete szükséges.

 

„A sikeres élet kulcsa nem annyira az önbecsülés, hanem az akaraterő - és ez nem összekeverendő az önértékeléssel vagy az önbizalommal. A fejlődésre kell összpontosítani, ha azt akarjuk, hogy tényleges teljesítményünk legyen felnőttként - így lehet elkerülni azt a csapdát, amely a megúszásra tanít.” (Tari Annamária)

 

Számtalan okot találhatunk arra, hogy ki miért él még otthon, miért nincs családja, miért nincs gyereke, de egyvalami biztos: a felnőtté válást számos tényező befolyásolja, és mindenki másképp éli meg.

 

Tupi Zsófia

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: h., 26/01/2015 - 18:25


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!