Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Anti rasszista? Kirekesztés ellenes programsorozaton jártunk!

Immár 48 éve tartjuk március 21-én az ENSZ által erre a napra kitűzött A faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napját, röviden az Antirasszista Világnapot.

A világnapot az 1960-ban ezen a márciusi napon meggyilkolt, az apartheid rendszer ellen tüntetők emlékének tiszteletére tartjuk, hogy felhívjuk a figyelmet a befogadásra és a sokszínűség elfogadására.

 

Az ennek apropóján megrendezett programsorozat idén a kultúrát hívta segítségül, hogy megmutassa, mi az, ami összeköt és nem pedig szétválaszt bennünket. A programok három kampány köré épültek. Az első a U-CARE, amely az Urban Culture Against Racism in Europe-ból összeálló mozaikszó, s elnevezése magáért beszél. A második érintett kampány a No Hate Speech Mozgalom, mely az Európa Tanács kezdeményezésére indult az online gyűlöletbeszéd eltörlése érdekében. Végül fontos az ENAR, azaz az Európai Rasszizmus Ellenes Hálózat jelentésére épülő kampány, amely a magyarországi romákat és bevándorlókat érintő diszkrimináció viszonyait taglalja.

 

A programok több, egymáshoz közeli helyszínen zajlottak. Bemutatták az ENAR árnyékjelentését, amelyet kerekasztal-beszélgetés keretében vitattak meg, s több fotópályázat díjazott munkáiból is láthattunk kiállítást.

 

Az egyeNlŐ és az Eszterlánc című filmek női sorsokat mutattak be, a női identitást és lehetőségeket boncolgatva, de az álló-és mozgókép mellet a zene is szerepet kapott: a Harmonies against racism koncert a dzsessz és a komolyzene ötvözésével hívta fel a figyelmet arra, hogy két különböző dolog milyen jól meg tud férni egymással, ha megadjuk nekik az esélyt.

 

Ha kultúra, akkor a színház nem maradhat ki. A Spinoza Színházban Radácsi Gabriella előadásában láthattuk a Spolarics Andrea rendezte Romok című monodrámát. A történet egy roma család átlagosnak induló hétköznapját mutatja be, amely tragédiába torkollik. Remek darab volt, a végén, a taps alatt diszkréten zsebkendőbe trombitáló-szipogó hangok bizonyították, hogy az üzenet célba ért.

 

A nap végéhez közeledve koncertezett az Akkezdet Phiai a Gödör klubban, utána pedig zene volt és tánc, ki-ki meddig bírta.

 

A program megnyitóján Molnár Bálint (az Európa Tanács Budapesti Európai Ifjúsági Központjának igazgatóhelyettese) azt mondta, „milyen kár, hogy idén is van Antirasszista Világnap”, mert ez azt jelenti, hogy a rasszizmus továbbra is létezik, és van mi ellen küzdenünk. Részben egyet kell, hogy értsek: szomorú, hogy ezzel a problémával továbbra is számolnunk kell, és valószínű, hogy az elkövetkezendő néhány évben ez így is marad. De ha már így marad, éljünk a lehetőséggel, a remek programokkal, és jövőre legyünk még többen! Vegyél részt és tegyél ellene - találkozzunk egy év múlva az Antirasszista Világapon!

 

Drubina Kamilla

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Közzétéve: h., 24/03/2014 - 12:21


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!