Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

A Fehér Bot Napja

2013. október 15. és 17. között került megrendezésre a Láthatatlan Kiállítás és a MOM Park közös, interaktív kiállítása, melynek apropóját a Fehér Bot Világnapja adta. Az esemény számos érdekességet kínált a látogatók számára.

 

1969 óta irányul a Fehér Bot Napján a figyelem látássérült embertársaink életére, akiknek mindennapi küzdelmét és hétköznapi kihívásait tapasztalhatjuk meg az évente megrendezésre kerülő rendezvényeken. A Láthatatlan Kiállítás, valamint a MOM Park közös eseményén neves közéleti szereplők társaságában próbálhatták ki a látogatók, hogy milyen érzés bekötött szemmel biciklizni, vagy akár lehunyt szemmel eligazodni egy labirintusban. 

 

A rendezvény elsődleges célja, hogy azon szerencsések számára, akik nem kényszerülnek ilyen nehézségekkel szembenézni a mindennapi élet során, betekintést engedjen abba az ismeretlen világba, amely hazánkban majd 83.000 ember életét határozza meg. Mivel az esemény központjában az interaktív megtapasztalás, valamint a látássérült emberekkel való közelebbi kapcsolat kialakítása áll, a Láthatatlan Kiállítás által kezdeményezett rendezvény, évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

 

Az ingyenesen látogatható programokon bárkinek lehetősége volt megismerkedni a látássérült emberek mindennapi életével, melyben olyan neves közéleti szereplők voltak segítségükre, mint Keresztes Ildikó, Radics Gigi, Puskás Peti, Sipos Péter, valamint Gergely István és Dr. Kiss Gergely.

 

A résztvevők korábban sohasem tapasztalt élményekkel gazdagodtak, melynek köszönhetően sikerült közelebb hozni egymáshoz az érintett feleket, akik ezek után várhatóan jóval nagyobb megértéssel és elfogadással tudnak viszonyulni egymáshoz.

 

Lássunk néhányat a számtalan élménybeszámoló közül, melyek a leginkább képesek visszaadni mindazt azt élményt, melyet a rendezvényre látogatók átélhettek.

 

„Soha nem volt még hasonló élményem. Próbáltam a bot segítségével támpontot keresni, bár egyáltalán nem volt egyszerű feladat. Sikerélményként éltem meg, hogy a pálya végére értem, de egyben a vakság érzéséhez is közelebb kerültem, ami ijesztő volt számomra, biztosan nem bírnám hosszú távon. Azonban azok a látássérültek, akikkel itt találkoztam, ismét rávilágítottak arra, hogy nem szabad őket sajnálni, inkább lenyűgöző, ahogyan megküzdenek a mindennapi kihívásokkal.” – mondta Radics Gigi, aki a botorkáló pályán próbálta ki magát.

 

„Olyan érzékeink kaptak nagyobb hangsúlyt, amelyek a városi lét során talán kissé eltörpülnek. A kávé zamatánál csak az orrunkban bízhattunk, a mozgólépcsőnél pedig könnyen becsapott a tapintásom, mivel segítség nélkül nagyon megtévesztő tud lenni. Nem látóként minden helyzetben a figyelem az első, ami rendkívül nagy koncentrációt igényel. Hihetetlen akaratereje van ezeknek az embereknek és mindig a pozitivitás sugárzik belőlük. Úgy gondolom látóként sokszor nagyobb sötétségben vagyunk, mint ők.” – nyilatkozta Dr. Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónk.

 

Az Fehér Bot Világnapja alkalmából rendezett esemény lényegét Faragó Éva, a Láthatatlan Kiállítás vezetője fogalmazta meg: „A segítségnyújtás első lépése, hogy mi, látók megértsük a látássérültek világát, hiszen e nélkül honnan is tudhatnánk, hogy miként segíthetjük őket?”

 

Balázs Tibor Balázs

 

 

Közzétéve: szo., 19/10/2013 - 19:30


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!