Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Mit tehetünk a hajléktalanokért? Válaszok Európa országaiból

A hajléktalanság problémája folyamatosan jelen van társadalmunkban, de tökéletes megoldás még sehol nem született rá. A téma persze egész Európát érinti, és érdemes is kicsit körbenézni, mert egy-két tippet talán elleshetünk társainktól!

Robin Hood, a szegények megmentője

 

Az utcán élők egyik legfőbb gondja a mindennapokban az éhség. Ennek kapcsán először repüljünk Spanyolországba, azon belül is Madridba, ahol egy igazán egyedülálló kezdeményezésre bukkanhatunk, nevezetesen a Robin Hood étteremre.

 

Az étterem neve már sokat sejtet, hiszen miről is híres Robin Hood? Elvesz a gazdagoktól, és a szegényeknek ad. A lényeg pontosan ez. Az étterem napközben normálisan működik, bárki betérhet és megebédelhet, majd jön a számla, amit kifizet. Este kezdődik azonban a „varázslat”: az étterem kinyitja ajtaját a hajléktalanok előtt, akik ingyen megvacsorázhatnak, ráadásul nem műanyag tányérból, ilyen-olyan madárlátta szendvicset vagy rágcsát. Üvegpohárból isznak, késsel-villával esznek, és ha megkívánják, desszertet is kérhetnek.

 

Az éttermet Ángel García Rodríguez katolikus atya indította, és a célja az volt, hogy a napközben befolyó pénzből este megvendégelhesse a rászorulókat. A terv bevált, az étterem lassan két éve sikeresen működik!

 

Vacsorázz, és közben támogasd a rászorulókat!

 

Ugorjunk most át kicsit az Egyesült Királyságba, ahol a StreetSmart kezdeményezés hasonló alapelvet követ. Támogasd a rászorulókat azzal, hogy este beülsz vacsorázni egy étterembe: jó gondolat, nem? És a valóságban is működik! A kezdeményezéshez csatlakozó éttermekben karácsony környékén ugyanis minden számlán megjelenik plusz egy font, ami nem nagy összeg, viszont sok kicsi sokra megy: ezeket az „egy fontokat” juttatják el hónap végén a rászorulókat segítő Street Smartnak. Persze nem kötelező a jótékonykodás, ha a vendég nem járul hozzá, nem számolják fel a plusz egy fontot, de erre igencsak kevés példa szokott lenni.

 

Egy kis hajlék a hajléktalanoknak

 

Az étkezéstől elkanyarodva most nézzük meg, hogyan adhatunk fedelet a hajléktalanoknak. Franciaországban például találhatunk egy különleges megoldást. Geoffroy de Reynal francia mérnök iglukat tervezett polietilénhabból, ahol a hajléktalanok átvészelhetik a legnagyobb hidegeket is.  A kis kunyhók ugyanis megőrzik a hőt, vízállóak, belülről pedig tűzállóak is, így egy esetlegesen eldobott cigarettacsikk sem okozhat olyan könnyen tűzvészt. Nyilván ez sem oldja meg véglegesen a problémát, de a francia fővárosnak égető szüksége van minden apró segítségre, hiszen rengetegen élnek Párizs utcáin.

 

Kicsit kitekintve kontinensünkről, az Egyesült Államokból is átvehetjük a San Franciscó-i templom példáját, amely kitárta kapuját a hajléktanok előtt, akik így melegben és nyugalomban pihenhettek meg. Ha ez nem is tartós megoldás, hiszen valószínűleg a templomokat nem alakítják hajléktalanszállókká, főleg a téli fagyok idején rengeteget számíthat akár csak egy-egy ilyen felajánlás is.

 

Mi a helyzet kis hazánkban?

 

Nekünk sem kell ám szégyenkeznünk, hiszen hazánkban is számos kezdeményezés működik, amelyekről talán nem tudunk eleget. Ilyen például a Budapest Bike Maffia, vagy az Utcajogász.

 

A Budapest Bike Maffia elsődleges célja az adománygyűjtés, de nem akárhogy! Az összegyűlt adományokat a szervezet fiatal önkéntesei osztják szét biciklire pattanva a fővárosban. Fő tevékenységük mellett számos más projektet is vezetnek, segítő kezekből pedig sosem elég, te is bátran csatlakozhatsz hozzájuk akár csak egy alkalom erejéig, akár rendszeresen. Itt találod a lehetőségeket a közös főzéstől kezdve a kiszállításon át az állatmenhelyek látogatásáig. Olvasd el róluk írt korábbi cikkünket itt!

 

Az Utcajogász is igencsak egyedülálló kezdeményezés; ők a problémák gyökerét próbálják megoldani, a lakhatási gondokkal küzdők ugyanis jogi tanácsadásért és segítségért fordulhatnak hozzájuk minden péntek délután a Blaha Lujza téren. Ha jogot tanulsz, és érdekel az önkéntesség, testhezálló lehetőség lehet, hogy te is ilyen formában segítsd a rászorulókat. Róluk is írtunk nemrég!

 

Mindkét szervezet összeállított egyébként egy-egy kisokost a nemrégen hatályba lépett életvitelszerű közterületi tartózkodásról szóló törvényről, hiszen fontos, hogy az érintettek tisztában legyenek jogaikkal és kötelezettségeikkel.

 

Finnország megoldotta a kérdést?

 

Ha azt mondom, hogy Európában egyetlen ország van, ahol az elmúlt években nem nőtt a hajléktalanság aránya, sőt épp ellenkezőleg, csökkent, melyik országra tippelsz? Ami engem illet, nem lepődtem meg, hogy Finnországról van szó. És hogy mi a titkuk? A válasz valójában nem is lehetne egyszerűbb: házat adni a hajléktalanoknak. Ezt a housing first nevű program keretében valósítják még, és a lényege az, hogy a lakhatást alapvető jogként kezelik, nem pedig egyfajta kiérdemelt jutalomként a munkáért cserébe. Persze a program részét képezik a megelőzési intézkedések, a megengedhető árú lakások és egyéb támogató szolgáltatások is.

 

A finnek, azt hiszem, rátapintottak a probléma lényegére: ha valaki az utcára kerül, onnan elképzelni sem tudjuk, milyen nehéz újra talpra állni. Megküzdeni a betegségekkel, alkoholizmussal, éhezéssel, munkanélküliséggel hatványozottan nehezebb, ha nincs hova hazatérned. De ha ezek az emberek visszakapják (vagy ideális esetben el sem veszítik) alapvető méltóságukat azáltal, hogy van egy otthonuk, egy lépéssel már könnyebb (és emberhez méltóbb) a következő problémával megküzdeni.

 

Paulik Noémi

 

Képek: Pixabay, Rawpixel/Freepik, Unsplash 1, 2

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Közzétéve: sze., 21/11/2018 - 14:29


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!