Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Bemutatkozik a Szociopoly, a magyar valóság játéka

Tornyosulnak a számlák, éhesek a gyerekek, és a behajtó is a nyakadon. Közmunkához, uzsorakölcsönhöz vagy feketemunkához fordulsz, hogy túléld? Te hogy húznál ki egy hónapot segélyből? A Szociopolyval most kipróbálhatod!

A Társadalomkutatási Intézet Monitora szerint a magyar társadalom 36,7%-ának kell megbirkóznia a súlyos anyagi nélkülözés állapotával. Egy két felnőttből és két gyermekből álló család akkor tekinthető szegénynek, ha havi 163 000 forintnál kevesebb jövedelemből él.

 

Azonban a Policy Agenda 2017-es Létminimumról szóló kutatása szerint fejenként minimum 24 919 forintra van szükség ma Magyarországon ahhoz, hogy egy átlagos ember fedezni tudja alapvető tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-szükségletét, ami egy négyfős család esetében 99 676 forintot jelent. Ehhez jönnek még a lakás bérletének és fenntartásának költségei, a közlekedés, ruhavásárlás és az iskoláztatás. Nem nehéz kiszámolni, hogy a költségek fedezésére nem elég ennyi pénz.

 

Játékkal a negatív sztereotípiák leküzdése ellen

 

A Szociopoly készítőiben 2010 nyarán merült fel az ötlet, hogy kidolgozzanak egy olyan játékot, amely során a résztvevők bepillantást nyerhetnek azoknak a mindennapjaiba, akiket szegényként kategorizálunk. Úgy gondolták, rengeteg negatív sztereotípia él azokról, akik segélyhez kénytelenek fordulni, mivel sokan úgy gondolják, azért kerültek ide, mert nem hajlandóak dolgozni, alkoholisták, vagy a minél több utód világra hozása a prioritásuk.

 

A játék során egy hónapot kell túlélnünk abból a pénzből, amit a segély, a közmunka vagy alkalmi munkák biztosítanak számukra. Aki a játékban úgy dönt, hogy gyermeket nevelő család szerepébe bújik, az hozzájuthat a gyerekek után járó GYES-hez, családi pótlékhoz is, de ezesetben számolnia kell olyan kiadásokkal is, amelyeket a gyermekek nevelése von maga után.

 

A hónap minden napja új kihívást tartogat a játékosok számára, és előfordulhat, hogy a játékos eladósodik. Annak érdekében, hogy játékban maradhassanak, a játékosoknak alternatív bevételi források után kell nézniük. Ilyen lehet a vas begyűjtése és átadása a MÉH telepeken, amelynek köszönhetően 5000 forinttal toldhatjuk meg havi keretünket, illetve illegális munkákhoz is folyamodhatunk, bár ezzel azt kockáztatjuk, hogy a játék későbbi szakaszában büntetést kell majd fizetnünk. Uzsorakölcsön után is nézhetünk, de ezt kamatosan kell majd visszafizetnünk.

 

Nem a győzelem a cél, hanem a tapasztalat

 

 

Bár keveseknek sikerül „végigjátszaniuk” a hónapot úgy, hogy ne adósodjanak el, a játéknak nem a győzelem a célja, hanem az, hogy a saját élményükön keresztül érzékenyítse a résztvevőket a kevésbé szerencsés polgártársaik sorsa iránt. Sok játékos a Szociopoly játszása során gondolkodik el először arról, hogy bár eddig ő is elítélte azokat, akik feketemunkához fordulnak, hasonló körülmények között ő sem döntene másként.

 

Bár a játékot alapvetően fiataloknak találták ki, rövid időn belül olyan népszerű lett, hogy most már bármely korosztály – akár családok, munkatársak vagy baráti társaságok – foglalhatnak időpontot egy körre. A játékot akár 25-30 fő is játszhatja; ilyenkor jobb, hanem csapatok állnak egy-egy bábu mögött, így csapaton belül lehetőség van a dilemmák megvitatására is.

 

A játék 45 és 60 perc közötti időt vesz igénybe, de érdemes egy extra fél órával kalkulálni, azért, hogy a tapasztalatok megvitatására is jusson idő, amiben a játékvezető is segít. A Jurányi Inkubátorházban pedig egy színházi előadás keretében is megtekinthetjük, mások mit kezdenének a felbukkanó nehézségekkel.

 

GYERE te is játszani!

 

A nyilvános játszási lehetőséget a GYERE - Gyerekesély Közhasznú Egyesület koordinálja, náluk kell előzetesen regisztrálni a játékra, vagy akár meg lehet hívni  a teljes színházi előadást. Abban az esetben, ha valaki többször is szívesen játszana, a teljes társasjáték meg is vásárolható a Szociopoly weboldalán. Lehetőségetek van még a veresegyházi Támaszpont MOPKA szervezetnél is kipróbálni a játékot, szintén előzetes jelentkezést követően. Akik pedig még mindig hezitálnak, hogy belevágjanak-e, ugyanezen az oldalon további információt és személyes élménybeszámolókat találhatnak.

 

Molnár Judit

 

Képek: GYERE/Horvát Éva és Szász Marcell

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Közzétéve: k., 30/10/2018 - 11:13


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!