Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Uniós tehetséggondozás mesterfokon - interjú Gerzsei Laurával

A tehetséggondozás a társadalom legkisebb közösségeitől kezdve a legnagyobbig megjelenik, legalábbis ez lenne ideális. Az EU is segít különböző szervezetein keresztül, mint például az Európai Tehetségsegítő Hálózat Ifjúsági Platformmal.

Európai Tehetségsegítő Hálózat Ifjúsági Platform közösségének tagja Gerzsei Laura, aki az Eurodesknek mesélt az ETSN-ben rejlő lehetőségekről, céljairól és jövőjéről.

 

Kérlek, meséld el nekünk, milyen út vezetett a Tehetségkutató Hálózatig! Melyek voltak a legfontosabb lépések?

 

Tavasszal érettségiztem a Szekszárdi Garay János Gimnáziumban. Jelenleg elsőéves vagyok a Budapesti Gazdasági Egyetemen, kereskedelem és marketinget tanulok, angolul. Általános iskolás korom óta foglalkoztam iskolai diákönkormányzattal, voltam DÖK-elnök, tagja voltam a Szekszárdi Ifjúsági Önkormányzatnak, civil szervezeteknél önkénteskedtem, tagja voltam az Országos Diák Tanácsnak. Mindig is fontos volt az érdekképviselet és az oktatás ügye számomra, mások segítése, a programszervezés, ezeket a dolgokat élveztem mindig is. Ezen kívül a másik fontos dolog az életemben a zene: zeneiskolában tanultam, klarinéton játszottam, illetve a helyi zenekar és az iskolai énekkar tagja voltam, amikkel remek minősítéseket szereztünk.

 

Hogyan kerültél először kapcsolatba az

 

A gimnáziumom Minősített Tehetséggondozó Műhely, az Európai Tehetségsegítő Hálózat tagja. 2017-ben, a Budapesten megrendezett Ifjúsági Csúcstalálkozó előtt jött az iskolába a Budapesti Európai Tehetségközpont felhívása, hogy ők is delegálhatnak diákokat. A vezetőség választott néhány diákot, akiket mind az angol nyelvtudás, mind a közösségért végzett munka miatt alkalmasnak találtak – köztük voltam én is. Megírtuk a pályázatunkat, angolul és magyarul, majd a Budapesti Európai Tehetségközpont kiválasztotta a 14 magyar résztvevőt, így én és egy osztálytársam részt vettünk a Csúcstalálkozón. Utána pedig beadtuk a jelentkezésünket, hogy tagjai lehessünk a szervezetnek.

 

 

2016-ban jött létre az azóta már három csúcstalálkozó is volt. Mi minden változott a szervezeten belül?

 

A 2016-os Csúcstalálkozón én még nem vettem részt, viszont azóta valóban sok minden változott. Az Európai Tehetségtanács (European Council For High Ability) () 15. Konferenciájával egybekötve tartották a találkozót, leginkább azzal a céllal, hogy a fiatalok is gondolkodjanak arról, mi történik a tehetséggondozás terén. Az utolsó napon a lelkes fiatalok megbeszélték, hogy ők folytatni akarják a közös munkát, kontaktot cseréltek, és elkezdték tervezni a továbbiakat a találkozó után. A bécsi találkozón létrehoztak egy alapdokumentumot, aminek célja, hogy a könnyebb, elfogadottabb legyen a tehetséges gyerekek oktatása és nevelése. Ez a Charter of Rights.

 

 Az ETSN koordinátoraival való egyeztetések után, 2016 decemberében tartottak választásokat, ahol 5 különböző posztra – szóvivő, projektmenedzser, kommunikációs felelős, belső koordinátor és tehetség felelős –választottak meg fiatalokat. Idén decemberben lesznek újra választások, ezzel együtt egy pár dolog változni is fog valószínűleg. A megrendezésre került még két Csúcstalálkozó, különböző projektek indultak, amelyek a tehetséggondozást népszerűsítik – például egy blog, egy YouTube-csatorna és egy közösségi platform.

 

A szervezet programjainak a fókuszában többször felbukkan a „hálózatos gondolkodás”. Mit jelent ez pontosan?

 

A hálózatos gondolkodás lényege, hogy együtt, közösségben próbálunk elérni dolgokat, megosztjuk egymással a tapasztalatokat, a jó gyakorlatokat, és hálózatban sokkal többet érhetünk el, mint egyedül. Éppen ezért fontosak a Csúcstalálkozók is, és jó, hogy több különböző országból vagyunk tagok. A cél mindig ugyanaz: a tehetséges gyerekek, diákok segítése, az ő életük, fejlődésük könnyebbé tétele. Ezt próbáljuk népszerűsíteni, megértetni mindenkivel az iskolában, a szülők között, politikusokkal.

A Csúcstalálkozókon lehetőség nyílik egy Be-Novative nevű online programot használni, ami a

 

A programot mi a 2017-es Csúcstalálkozón használtuk, mikor egy napot a CEU-ban töltöttünk. A program nagyon egyszerű, bejelentkezel laptopról, telefonról, és vannak különböző témákban kihívások, ahol ötletelni kell. A rendszer néha feldobál képeket, szavakat, hátha arról eszedbe jut egy kreatív, a témához illő ötlet. Nálunk egyszerűen az volt a kérdés tavaly, hogy hogyan lehetne interneten keresztül elérni a tehetséges fiatalokat. Az ötletelés végén a legjobb elképzeléseket továbbvittük, így született meg a YouTube-csatorna, illetve a uTalent, egy tehetségesek számára készült közösségi platform is.

 

Csúcstalálkozók csupán évente kerülnek megrendezésre. Az év többi részében milyen lehetőségeket kínál a szervezet?

 

A projektekhez kapcsolódnak csoportok, akik év közben is végzik a munkát. Írják a cikkeket a blogra, van egy kérdőív, amit folyamatosan promotálnak, terjesztenek és értékelnek, fejlesztik és tesztelik a uTalentet, és videókat készítenek a csatornára. Ezen kívül az Ifjúsági Platform Tanácsa (Youth Platform Council) tart havonta online, félévente személyesen megbeszéléseket, ahol a projektek alakulását is megbeszélik. A Csúcstalálkozót megelőző 2-3 hónapban az ottani programot szervezi egy kisebb csoport, utána 1-2 hónapig pedig az értékelés folyik.

 

 

Számodra mit jelent a Európai Tehetségsegítő Hálózat Ifjúsági Platformja?

 

Számomra egy remek lehetőség egyrészt, mert gyakorolhatom az angol nyelvet – főleg emiatt jelentkezem angol nyelv képzésre az egyetemre –, és segíthetek másoknak, nemzetközi kapcsolatokat építhetek ki. Másrészt az elmúlt két évben rengeteg lenyűgöző, tehetséges emberrel találkoztam és dolgozhattam együtt itt, és új barátaim is lettek.

 

Miért ajánlanád másoknak a szervezethez való csatlakozást?

 

A fent említett okokból: nagyon sokat lehet tanulni. Megtanulhatod, hogy milyen, ha ki kell állnod 70 ember elé angolul prezentálni, milyen egy ekkora eseményt megszervezni és lebonyolítani, milyen a legnevesebb tehetséggondozó szakemberekkel találkozni és az ő előadásaikat hallgatni. Ezen kívül az emberekkel való találkozás, kapcsolatépítés és a fantasztikus utak sem utolsók.

 

S végezetül: mivel szeretnél a jövőben foglalkozni?

 

Szerintem a jelenlegi szakom, a kereskedelem-marketing elég sok lehetőséget biztosít. Nem tudom pontosan, hogy mi szeretnék lenni. Azt tudom, hogy szeretnék még sokat utazni, rengeteg emberrel találkozni, más kultúrákat megismerni és segíteni másoknak a munkámmal.

 

Bővebb információk a projektekről, illetve, hogy hogyan lehet valaki tag: http://youthplatform.etsn.eu/

 

Az interjút készítette: Kiss András

 

Képek: Pálvölgyi Ádám

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Közzétéve: p., 26/10/2018 - 14:44


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!