Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Gyermekeket védő alkalmazások – biztonságban online és offline

Minden szülő rémálma, hogy nem tudja, gyermeke hol van, merre jár vagy éppen mit csinál. Szerencsére léteznek kifejezetten erre alkalmas applikációk, amelyekkel könnyedén figyelemmel követhető a lurkók útvonala, tevékenységei.

AirFrance – Kövesd a lurkót a repülőn is!

 

Gyakran előfordul, hogy a gyerekeknek egyedül kell utaznia a repülőgépen. Hiába a légiutas-kísérők kiemelt figyelme, a szülőknek ez nem mindig elég ahhoz, hogy nyugodtak legyenek, hiszen fogalmuk sincs, mi történik éppen gyermekükkel az út alatt.

 

Ebben segít az AirFrance mobilalkalmazása, amellyel a szülők percre pontosan követhetik az utazó gyerkőc helyzetét, sőt, az őt kísérő stewardessek még helyzetjelentést és fényképet is küldhetnek nekik. Tehát a reptérre érkezéstől az úti cél eléréséig a folyamatos kontroll szó szerint ott van a szülők kezében, így nyugodtan telhet a várakozás.

 
Az AirFrance emellett is rengeteget tett azért, hogy gyermekbaráttá tegye környezetét, így ha esetleges átszállásról van szó, kitüntetett gyereksarok fogadja a várakozó csemetéket videójátékokkal, interaktív asztalokkal, labdajátékokkal. Emellett a légitársaság saját alkalmazást is fejlesztett, amellyel akár várakozás, akár utazás közben színező játékokkal múlathatják az időt a kicsik.

 

Fő az egészség

 

Napjaink ételei, italai, nassolnivalói rengeteg tartósítószert, zsírt és egészségre káros anyagokat tartalmaznak. Ha a szülő nem biztos benne, hogy az adott ételek mit tartalmaznak, vagy esetleg károsak, hizlalóak-e, a Food Additives 2 alkalmazás egyszer és mindenkorra eldöntheti ezeket a dilemmákat.

 

Minden, boltban kapható csomagolt termék összetevőit, kockázatait, veszélyességi fokozatát ellenőrizhetjük ezzel az applikációval, így a szülők biztosak lehetnek benne, hogy a gyermekek egészséges, nekik megfelelő ételeket, italokat fogyasztanak. Különösen hasznos az alkalmazás, ha a gyerkőc például gluténérzékeny, laktóz intoleranciával küzd vagy cukorbeteg, így az applikáció akár életmentő is lehet.

 

Biztonságban online is

 

Bár megoszlanak a vélemények arról, hogy kell-e vagy sem okostelefont adni a gyerekek kezébe, egy biztos: a legfontosabb, hogy biztonságban legyenek az interneten is. A Kidgy arra ad lehetőséget, hogy a szülő nyomon tudja követni a gyermek online tevékenységét, illetve határokat szabjon a kereséseknek, felugró ablakokban megjelenő felnőtt tartalomról szóló reklámoknak. Letilthatók meghatározott weboldalak, alkalmazások, reklámok, így a kicsik csak a nekik való tartalmakat tudják megnyitni.

 

 
Ezen kívül figyelheti a gyermek szociális tevékenységeit a közösségi oldalakon, chat felületeken. Mind ezek mellett saját GPS követő rendszere is van, amelyen nem csak követheti a gyerkőc hollétét, de kijelölhet rajta bizonyos határokat, amelyeket ha átlépi a gyermek, az applikáció azonnal riasztást küld. Különösen hasznos a gyerekek telefonján lévő „pánikgomb”, amit megnyomhatnak, ha veszélyben érzik magukat, a szülők pedig pontos lokációval együtt értesülnek a riasztásról, így a segítségükre siethetnek.

 

Óvjuk a kamaszokat is!

 

A tinédzserek esetében talán még nagyobb figyelemre van szükség, ha online tevékenységről van szó, hiszen ők már sokkal önállóbbak mind a „kinti” világban, mind az interneten. Rájuk is rengeteg veszély leselkedik, a cyber bullying-tól (internetes zaklatás) a káros internetes tartalmakig.

 

Talán a legjelentősebb veszélyt az internetes zaklatás jelenti. A fiatalok nem sejtik, hogy szavaiknak mekkora súlya lehet, és ezek milyen hatással vannak a másikra. Sok áldozat nem mer róla beszélni szüleinek, szégyelli magát, ezért a feszültség csak gyűlik bennük, és nem tudják, hogyan kellene kezelni ezeket az érzéseket. Az utóbbi években ezek a zaklatások sokszor vezettek tinédzserkori öngyilkossághoz. Vajon meg lehetett-e volna előzni ezeket a tragédiákat, ha a szülők tudnak arról, hogy gyermekük cyber bullying áldozata?


Bizonyos alkalmazások lehetőséget nyújtanak a szülők számára, hogy akár meg is menthessék tinédzserkorú gyermekeik életét ilyen esetekben. A Net Nanny ugyanolyan gyermekfigyelő alkalmazás, mint a többi: figyelhető az online és közösségi média tevékenység, üzenetek, és letilthatók bizonyos tartalmak. Azonban egyben mégis különbözik a többitől: kulcsszó-keresési figyelmeztetést állítható be rajta, így ha valaki rákeresne például az „öngyilkosság” szóra, a szülő azonnal tudhatja, hogy gond van. De ugyanezzel a kulcsszó-keresési riasztással lehet szűrni alkohollal, drogokkal, szexualitással kapcsolatos keresésekre is, így elébe menni a téves információknak és megfelelő tájékoztatást adni a tinédzsereknek.

 

Érdemes gondolni arra is, milyen veszélyek leselkednek akkor a kamaszokra, amikor megszerezték a jogosítványukat, és egyedül kezdenek el vezetni az utakon. Komoly közúti baleseteket okozhat a vezetés közbeni telefonhasználat, a fiatalok körében ez pedig különösen gyakori. A Teen Safe segítségével a szülő, ha tudja, hogy a gyermeke autóba száll, leblokkolhatja a telefonhasználatát, amíg célba nem ér, ezzel megvédve őt az esetleges figyelmetlenségből fakadó balesetektől.

 

Legyen tehát a gyerek kicsi vagy nagy, a szülőknek érdemes nyitni a 21. századi technológiák felé, hiszen csemetéik biztonsága lehet a tét.

 

Marosi Tünde

 

Képek: Wikimedia Commons, Pixabay 1, 2, Pexels