Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Egy igazán mesés terápia: gyógyulj varázslattal!

A legény, aki családját hátrahagyva vándorútra indul; a farkas, aki megette a nagymamát; és a kolduslány, aki elnyeri a herceg szívét – jól ismert motívumok gyerekkori olvasmányainkból. De hogyan gyógyíthatnak meg minket?

Hogyan működnek a mesék?

 

Már biztos te is észrevetted, hogy a legtöbb mese hasonló sémára épül: a főhős próbatételeken esik át, amelyek az élet megpróbáltatásait jelképezik szimbolikus formában. Ezek a személyiségfejlődés főbb állomásaira reflektálnak, azért, hogy a megkönnyítsék a szülőkről való leválás, a függetlenedés és a későbbi párválasztás nehézségeit, és ezzel felkészítsenek minket a „nagybetűs életre”.

 

A mi dolgunk csupán annyi, hogy felfedezzük ezeket a rejtett szimbólumokat és megtanuljuk, hogyan tudjuk ezeket a saját életünkre vonatkoztatni. A mesék gyógyító ereje pedig abban rejlik, hogy egy olyan világot közvetítenek, amelyben a jó mindig elnyeri méltó jutalmát, ahol érdemes küzdeni, és ahol a problémák csak megoldandó feladatok, így egy pozitív életszemléletet nyújtanak olvasóik számára, csökkentve félelmeiket és megteremtve a lelki egyensúlyt.

 

 

A meseterápiás módszer

 

A meseterápia lényege nagyon egyszerű: a terapeuta olyan meséket választ páciense számára, amely összhangban van életkorával, az éppen megtapasztalt személyiségfejlődési szakasszal, és azzal a problémával, amivel szembesülni kénytelen, majd a meséket együtt dolgozzák fel. A terapeuták azzal a céllal adják át ezeket a történeteket a foglalkozás során, hogy segítsék a viselkedési és gondolkodásbeli mintákkialakítását és ezzel helyrehozzák az elszenvedett sérüléseket.

 

Fontos kiemelni, hogy a meseterápiás módszer nem csak gyermekek körében alkalmazható, még akkor sem, ha gyakran ők a legnyitottabbak erre a megközelítésre. A technika segítségével rendkívül sok probléma sikeresen kezelhető a dadogástól kezdve a férfivá válás nehézségein át a gyász feldolgozásáig. Ezen kívül kiváló kiegészítő módszerként használható más terápiák mellett, mint például a meditáció, a hipnózis vagy a pszichodráma.

 

Meseterápia Magyarországon

 

A Metamorphoses Meseterápiás Egyesület 2014 tavaszán alakult meg azzal a céllal, hogy összetartsa a meseterápia módszerét alkalmazó szakembereket és a módszer támogatóit, valamint növelje a mesék szerepét a nevelés, az oktatás és a gyógyítás terén. Ennek érdekében az egyesület egyéni és csoportos meseterápiás foglalkozásokat szervez különböző igényekre reflektálva, illetve szakmai találkozókat és konferenciákat tart és erősíti a közösségi mesemondás hagyományát.

 

Ilyen célokat szolgálandó szervezték meg június 30-án a Mesék Éjszakáját Budapest különböző helyszínein, ahol az egyesület meseterapeutái ismertették meg a világ mesekincseit nem csak gyerekekkel. Ezen kívül rendszeresen megrendezésre kerül a mesemáglya találkozó is, ahol Boldizsár Ildikó, az egyesület alapítója a tűz körül mesél a régi mesemondás hagyományát felelevenítve.

 

Végül, de nem utolsó sorban, az egyesület honlapján minden hónapban kiválasztásra kerül a honlap meséje, amely garantáltan újdonságként szolgál majd mindenki számára. Idén júniusban például egy marokkói mese, A felébresztett halott repített minket színes utazásra a fantázia világába.

 

Molnár Judit

 

Képek: Pixabay, PxHere, Freepik, Freepik

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Közzétéve: p., 20/07/2018 - 17:36


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!