Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Lumos – fényadó varázsige a gyerekekért

Biztosan ismered a generációk gyerekkorát "elbűvölő" írónőt. Most azokon segít, akik sok társuknál nehezebb sorsúak, és talán szüleik sincsenek, akik megvennék „azokat” a bűvös könyveket. J. K. Rowling alapítványával hazatalálhatnak!

Világszerte nyolc millió gyermek él árvaházakban és hasonló intézetekben (csak gondolj bele, ez majdnem annyi, mint Magyarország teljes lakossága). Nyolcvan százalékuknak van legalább egy szülője. Felmerül a kérdés, ha vannak szüleik, miért nem ők vigyáznak rájuk. Ez azonban nem egyszerűen rossz szülőkről, hanem sokkal inkkább a nehéz körülményekről szól.

 

Extrém szegénység, fogyatékosságok és egészségügyi ellátások nélkülözése az okai annak, amiért a családok nem engedhetnek meg olyan döntéseket maguknak, melyek a gyermekeik javát szolgálnák. Egyszerűen nincs lehetőségük rá. Az árvaházak és az állam közbelépésének a célja az lenne, hogy a gyermek megkaphassa azt az ellátást és oktatást, amit a szülők valószínűleg képtelenek lennének megadni.

 

 

Az elmúlt évtizedek alatt számos kutatás és a tapasztalat is azt bizonyította, hogy az intézményesített ellátás során a gyermekek sérülhetnek és traumatizálódhatnak, sokszor bántalmazás áldozatai is lesznek. A személytelen gondoskodás helyességének kérdése már a közoktatás kapcsán is felmerül, így még inkább megkérdőjelezhető (minden jó szándék ellenére), ha a gyermek nap mint nap csak ilyen figyelemben részesül. Innen a Lumos szlogenje: a gyermekeknek családban a helye, nem árvaházakban.

 

Az alapítvány akkor jött létre, amikor Rowling látta egy kisfiú képét egy cikkben, ami árvaházakról szólt: ekkor született meg a fényt adó (az írónő könyveiből jól ismert) varázsigéről elnevezett alapítvány ötlete.

 

A Lumos azt hirdeti, hogy van költséghatékony megoldás erre a globális problémára. Nemzetközi adományozókkal, helyi közösségekkel és kormányokkal működnek együtt, hogy az adományok biztosan a családokat érjék el, akik így megadhatják mindazt a gyermekeinek, melynek reményében sokszor árvaházba adnák őket. Így a gyermekek hazamehetnek, és nem kell akár évtizedeket az ellátó rendszerben tölteniük. Céljuk, hogy felhívják a kormányok figyelmét arra, hogy semmilyen intézményesített ellátás nem lehet olyan jó, mint egy szerető család.

J.K. Rowling - Why I Started 'Lumos' Charity (2012)

Nagy erőkkel azon vannak, hogy minél több döntéshozót, szociális munkást felvilágosítsanak céljaik fontosságáról, hiszen ez a megoldás nem csak a gyerekeknek lenne sokkal jobb, hanem a kormányok is hasznát látnák. Hogy miként? Az intézményesített ellátás legtöbbször drágább, vagy ugyanolyan drága, mint egy családtámogató rendszer kiépítése. Ennek létrehozása először lehet, hogy rövid távon drágább, de mivel a családoknak ez sokkal jobb megoldás, végeredményben a gyermekek is sokkal egészségesebb tagjai lesznek a társadalomnak, ami így hosszútávon költséghatékonyabb az egész gazdaságra nézve.

 

A Lumos munkatársai nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy egyéni történeteket is bemutassanak az oldalukon, ezzel adva arcot a célnak, aminek az eléréséért dolgoznak. Sok más történet mellett elolvashatjuk Stephanie-ét is, akit szülei azért küldtek árvaházba, met az jobb ellátást igért, mint amilyet ők tudtak volna adni neki. Sajnos azonban ez nem bizonyult igaznak. Az intézet, ahova a kislány került, közel sem érte el a minimális felszereltséget sem, és a külső (zömében tárgyi) adományokat sem a gyermekek kapták, hanem eladták őket. Végül a korábbi igazgató halálával helyébe lépő új vezető küldte el Stephanie-t és néhány társát, mert nem hoztak annyi adományt a házhoz, amennyit ő elképzelt. Stephanie így hazamehetett, ma 21 éves és iskolába jár, története jó véget ért és továbbléphetett, de nem minden társának volt akkor hova mennie. Velük mi történhetett?

 

Ezen történetek által biztosítják, hogy többet láss a jelenség mögé, mint amit eredetileg elképzeltél. Bepillantást nyerhetsz abba is, hogy mindez nem egy Európától távoli probléma: a Lumos szerint a helyzet a kelet-európai intézményekben különösen nehéz, ezért kezdték a munkát elsők között Moldovában, ami Európa egyik legszegényebb országa.

 

A céljaik nem éppen aprók, de nem is lehetetlenek: 2035-re már 4 millió gyerek kap majd segítséget tőlük, és 2050-re minden intézményesített gyermekellátást be akarnak szüntetni a földön. Ennek érdekében olyan adományozókkal is együtműködnek, mint az USA kormánya, az Európai Unió és a Világbank.

 

 

Kőszegi Anna

 

Képek: Pixabay, Pixabay, Pixabay

Videó: Always JK Rowling YouTube-csatorna

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!