Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Láthatatlan segítség a felnőttkor küszöbén

Ma már semmi sincs ingyen, ezt nagyon korán megtanulja az ember. Na de mi a helyzet azokkal a szervezetekkel, amik a világot kicsit jobb hellyé teszik? Amik segítenek, hogy a fiataloknak könnyebb legyen? Éppúgy, mint a Láthatatlan Egyetem!

A Láthatatlan Egyetem, és ami mögötte van

 

A Láthatatlan Egyetem egy nemzetközi, nonprofit szervezet, melynek tagjai (a láthatatlanok) elsősorban egyetemista hallgatók és fiatal felnőttek. Legfőbb céljuk az, hogy a hasonló korú fiataloknak segítséget nyújtsanak képzéseikkel, hogy a tankönyveken túl olyan ismeretekkel gazdagodjanak, amelyek elengedhetetlenek a nagybetűs élethez. Épp ezért rendszeresen szerveznek képzéseket és táborokat az érdeklődőknek. És ami a jó hír, hogy egyetemistaként ezek a programok semmibe nem kerülnek neked, viszont rengeteget profitálhatsz belőlük, szóval érdemes kihasználni a lehetőséget.

 

A legfőbb célkitűzésük, hogy a világ minden felsőoktatási intézményében legyen egy önkéntesekből álló csoport, ami segíti az egyetemistákat a legkülönfélébb módokon. A Láthatatlan Egyetem ugyanis teljesen más, mint amit eddig a tanulásról gondoltál: unalmas, és valljuk be, sokszor megfoghatatlan információáradat helyett konkrét segítséget nyújt a mindennapi teendőidben, legyen szó akár pénzügyekről, vagy az időbeosztásról, ami egyetemistaként nem könnyű feladat, főleg a tanulmányaink elején.

 

A hangsúlyt a gyakorlatra helyezik az elmélet helyett, így programjaikon olyan, már bevált praktikákkal ismerkedhetsz meg, amik garantáltan megkönnyítik az életedet. Mindezek mellett pedig a jó társaság garantálja, hogy elrepüljön az idő, még akkor is, ha úgy érkezel, hogy nem ismersz senkit.

 

Képezd magad!

 

Számtalan különböző képzés közül válogathatsz a láthatatlan egyetem kínálatából, ráadásul nemcsak a fővárosban érhetőek el ezek a programok. Általában mindössze pár napot vesznek igénybe, szóval nem is olyan megterhelő bezsúfolni a teendők közé. Érdemes mindig a honlapon vagy épp a Facebook oldalukon tájékozódni az aktuális eseményekről, de általánosságban elmondható, hogy számíthatsz rájuk, ha úgy érzed, nem bánsz túl ügyesen a pénzzel, vagy épp van egy szuper ötleted, de fogalmad sincs, hogyan valósítsd meg. Az időgazdálkodási képzés is nagyon népszerű, és ez nem véletlen!

 

Mindezek mellett a mai, modern korhoz is igazodnak a programjaik: segítenek például, hogy megbarátkozz az informatika világával, sőt, régebben Photoshop képzés is indult azoknak, akik a fotózás és a képszerkesztés iránt érdeklődtek.

 

Ha szimplán csak szívesen találkoznál olyan egyetemistákkal, akik hasonlóan látják a világot, azonos dolgok iránt érdeklődnek, és inspirálóan hatnak rád, akkor a Láthatatlan Társaságok között érdemes szétnézned. A főzőcskézésen át a társasozásig olyan szabadidős programokat szerveznek, ahova bárki nyugodtan csatlakozhat, aki szeretne egy pár új ismerőst, vagy csak kikapcsolódna egy kicsit.

 

A képzéseken túl pedig lehetőséged nyílik arra is, hogy önkéntesként segítsd a szervezet munkáját. Ha valami olyat kaptál, ami úgy érzed, segített, vagy ha csak egyszerűen szíveden viseled kortársaid sorsát, akkor bátran jelentkezz!

 

Több, mint tanulás

 

A Láthatatlan Egyetem azonban több néhány, fiataloknak szóló programnál: olyan tudással ruház fel, amit az iskolában nem sajátíthatsz el, amit nem lehet kibogarászni a tankönyvekből sem. Segít abban, hogy jobban eligazodj a felnőtt életben, és kapaszkodót ad a gyakran félelmetesnek, tűnő helyzetekben. Lehetőséget nyújt arra, hogy fejlődj és változz, ami valljuk be, igencsak jól jön ebben az életkorban. Mindezt pedig láthatatlanul, ahogy a nevük is hirdeti, úgy, hogy szinte észre sem veszed.

 

A Láthatatlan Egyetemnél nem teher a tanulás, épp ellenkezőleg: értékes tapasztalatot és valódi tudást szerezhetsz itt, ami nagyon jól  jön majd még az életed során. És hogy mégis miért? Erre a válasz egyszerűbb, mint gondolnád, ahogy ők fogalmaznak: „Mi is ingyen kaptuk ezt a tudást, így ingyen adjuk tovább.”

 

Szopkó Zita

 

Képek: Pixabay, Pexels, Wikipedia

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!