Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Hogy áll a fiatalok szénája?

Érdekel mit tesz az EU és a hazád érted és a kortársaidért? Minden információt megtalálsz a Youth Wiki adatbázisban akár uniós, vagy nemzeti szinten arról, ami a fiatalok társadalmi helyzetét illeti.

Mi a Youth Wiki?

Európa online enciklopédiája az ifjúság témakörében, pontosabban olyan rendelkezések gyűjteménye amiket az Unióban az ifjúságért hoznak. A 2010 és 2018 közötti EU Youth Strategy keretében kijelölt nyolc témát fedi le: oktatás és gyakorlat, munkavállalás és vállalkozás, egézség és jólét, részvétel, önkéntes tevékenység, társadalmi befogadás, ifjúság és a világ végül, de nem utolsó sorban pedig a kreativitás és kultúra.

Tulajdonképpen egy felhasználóbarát adatbázis, a fiatalokat érintő intézkedések gyűjteménye. Folyamatosan frissített, ezért hiteles tájékoztatást ad, ezzel megkönnyíti a további intézkedések megszületését is a fiatalság érdekében. Segíti a Bizottságot és a tagállamokat is a döntéshozásban. Az EU Youth Strategy keretében jött létre és jelenleg 27 állam vesz részt benne.

Mit tartalmaz?

Azokat az intézkedéseket, amelyeket a Bizottság és a tagállamok hoznak az ifjúságügyi területen. Alapvetően egy kavlitatív rendszerről van szó, amelyben a résztvevő tagállamok által kijelölt Nemzeti Tudósító évenként frissíti az adatokat a reformok analíziséről és az irányukról. Nem csak az adott államban a fiatalok ügyével foglalkozó legmagasabb szintű irányító szerv által kiadott hivatalos dokumentumokat tartalmazza, hanem tanulmányokat, analíziseket, felméréseket és értékeléseket is.

Hogy működik?

A főoldalon egyből megtaláljuk azt a gombot, ami az országonként lebontott adatbázisokhoz juttat minket. Érdekes, hogy bár 27 ország vesz részt, mégis több mint, 32 adatbázist találunk. Ez azért van, mert például Belgium német, francia és flamand közösségének is külön menüpontot szenteltek, ahogy az Egyesült Királyságon belül Angliának, Észak-Írországnak, Skóciának és Wales-nek is.

A Magyarország menüpontra kattintva egyből grafikonokat láthatunk, melyek még egy házidolgozat vagy beadandó megírásakor is hasznosak lehetnek. Megtudhatjuk, hogy a fiatal korcsoportok, 15 és 29 év között a társadalom mintegy 18%-át teszik ki, amelyből 49% nő és 51% férfi (vagyis fiatalkorban a férfiak vannak többségben, később pedig a nők). Ezek alatt pedig egy rövid áttekintést találhatunk a rendszerváltozástól napjainkig a hazai ifjúsággal kapcsolatos döntésekről és kormányzati intézkedésekről.

Az főoldalon levő második fő menüpontra kattintva a fent már felsorolt intázkedési területeket találjuk, amelyekre kattintva egyenként kaphatunk részletes információt, míg a harmadik fő menüpont alatt arról, hogy hogyan valósul meg az együttműködés a tagállamok között az EU Youth Policy kapcsán.

Ha csak teheted böngészd át az adatbázist, sok hasznos információt találsz benne!

 

Kőszegi Anna

 

Képek: Europa.eu, Freepik, Kevin/Unsplash

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!