Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Nem törpülhet el Lisszabon mellet az idei Európai Ifjúsági Főváros!

Az Unió előszeretettel ajándékoz címeket és karol fel városokat, amelyek önerőből nem tudnak figyelmet generálni. Ennek célja a különbségek csökkentése és a sokszínűség népszerűsítése. Cikkünk újabb, ezzel kapcsolatos példát mutat be!

A 2018-as esztendő beköszöntének tiszteletére már elkalauzoltunk titeket Európa idei Kulturális Fővárosába, de nem feledkezhetünk meg az Ifjúsági Fővárosról sem. Utazzunk tehát Portugáliába!

 

European Youth Capital

 

De mielőtt lerántanánk a leplet cikkünk sztárvárosáról, tanuljunk is valamit – mit is takar az Európa Ifjúsági Fővárosa cím?

       

A cím egy évre illeti meg az aktuális nyertest, és ezalatt a településnek lehetősége nyílik a fiatalsággal kapcsolatos kulturális, szociális, politikai és gazdasági életének, valamint fejlődésének bemutatására. A program szorgalmazza az innovációt, a fiatalok bevonását a társadalmi ügyekbe. Szintén hangsúlyt fektet a helyi és európai színtér egymáshoz való közelítésére, ezáltal az ifjúság mobilitásának növelésére.

 

A kitüntetés relatíve újnak mondható, az első nyertes Rotterdam (Hollandia) volt 2009-ben. Magyar kitüntetettünk még nincs, de ami késik, nem múlik, nemde?

 

Cascais European Youth Capital 2018

 

2018 bajnoka: Cascais

 

Mint említettem, a kiválasztott város portugál földön keresendő, és ha még semmit nem hallottál róla, attól még nincs gond a műveltségeddel. Most itt a tökéletes alkalom megismerni!

 

 

A Debrecen nagyságú város nehezen kap figyelmet, ugyanis az Ifjúsági Főváros egy másik főváros közvetlen közelében helyezkedik el. Igen, az ország legnagyobb aduászáról, Lisszabonról van szó. Ha viszont már arra járunk, érdemes egy napot Cascais-re is szánni. Mindössze háromnegyed óra utazást jelent vonattal, 5 € ellenében.

 

Idei nyertesünk nem véletlenül kapta a címet. A körülbelül 200 ezer fős lakosságának 40%-a 35 éves kor alatti. És hogy miért ideális a fiataloknak ez a környék? Nos, közel vannak az üzleti központok és a főváros, az infrastruktúra kielégítő, és két egyetem is megtalálható (ráadásul egy új kampusz építése is tervben van, így remek Erasmus-célpont lehet).  Városi Tanács felel az ifjúságpolitikáért, külön megtalálható egy fiatalokkal foglalkozó részleg a városházában, valamint nem kevesebb, mint 38 aktív ifjúsági szervezet működik 4 ifjúsági információs központ mellett. Emellett több száz sportszervezet, iskolai rádiók és TV-adók színesítik képet. A pályakezdők viszonylag könnyen találnak munkát, és az éjszakai élet is pezsgéssel teli, főként nyáron.

 

Halászok és művészek földje ez, ahol a meleg idő, a gazdag ízek és a helyiek szeretete bárkit könnyen magával ragad. A homokos partok csalogatják a fürdeni vágyó turistákat, hisz Lisszabonban nincs lehetőségük megmártózni az óceánban. És hogy a nap ne pirítsa túlságosan meg bőrüket, a legmelegebb órákban érdemes egy étterem teraszán elbújni és a kitűnő halas receptek valamelyikét kipróbálni. Az árak teljesen barátságosak, úgyhogy desszertként ne hagyd ki a Pastel de natát, ami lényegében egy krémes kosárka.

 

A lazítani vágyóknak parkok tömkelege áll rendelkezésére, a mediterrán fák árnyékában még kihelyezett pihenőket is találhatnak a szemfülesek, és élvezhetik a tiszta óceáni levegőt.  Érdemes az utcákat is a nyakunkba venni, hisz az utcák takarosak, az építészet pedig egészen lenyűgöző. Nem véletlen, hogy anno I. Lajos portugál király nyári rezidenciája is ezen a helyen épült.

 

A város olcsónak mondható, főleg nyugat-európai viszonylatban nézve. A legtöbb pénzt talán az ételre költi az oda látogató turista, de abszolút jó az ár-érték arány. Egy indiai étterem kétfogásos ebédjéért 12 €-t fizettem. A fagyi valamivel olcsóbb, mint itthon, egy sör 1 € körül mozog, és halat is áron alul tudtok venni.

 

Szállást érdemes Lisszabonban foglalni, jó szívvel ajánlom a Lisb’on Hostelt (ahol körülbelül 20 eurót fizettem egy éjszakára. Igaz, többen aludtunk egy helyiségben, de szórakoztató emberekkel lehet megismerkedni, a személyzet nagyon kedves, valamint kontinentális reggelit is tartalmaz az ár, amit a hostel óceánra nyíló, csodás kilátást szolgáló teraszán is elfogyaszthatsz.

 

 

Sorsfordító év Cascais számára?

 

A város honlapja szerint egy izgalmas és kihívásokkal teli év következik, középpontban az ifjúsággal. A "Glocal Youth” (global+local) névre keresztelt programjukban igyekeznek a mobilitást, kreativitást, a személyes és szociális fejlődést előtérbe helyezni az európai állampolgárság kihangsúlyozásával.

 

 

Álláspontjuk szerint a fiatalok számára biztosítani kell minden jogot a generációk közötti párbeszédbe való beleszóláshoz, így létrehozva egy hosszú távú, előremutató jövőképet Cascais-nek, Portugáliának és Európának egyaránt.

 

Nos, a tervek ambiciózusak, reméljük, hogy ez az év még inkább fellendíti a város imázsát. Hajrá, Cascais!

 

Kordé Krisztián

 

Képek:

Városról készült képek: A szerző saját képei

Sütemények: Giulio Jiang Flickr

Videó: Cascais 2018 Youtube-oldala

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.