Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Jövőtervezés az újévi fogadalmakon túl – mindent a YearCompass-ról

Az év vége és az újév első hónapja általában a lezárásról és az újdonságról szól. A tervekről, a fogadalmakról, amik nem biztos, hogy aztán valóra válnak. Ám van egy jó ötletünk, ha szeretnéd, hogy idén másként legyen!

Ebben a rohanó világban sajnos nem mindig van idő magunkba nézni, elmélyedni, előre tervezni. Gyakran csak sodródunk az árral, a jelenben élünk, arra várva, hogy majd úgyis minden magától elrendeződik. Ám ha máskor nem is, az év kezdetén mindenképp érdemes egy kicsit megállni, és átgondolni a mögötted álló időszakot, hogy annak fényében megtervezhesd a következőt. És pontosan ebben segít a YearCompass névre hallgató mozgalom!

 

A kezdetektől napjainkig

 

 

A YearCompass egy évrendező füzet, ami segít egy kicsit rendet tenni a fejedben, már ami a múltat és a jövőt illeti. Maga az ötlet egy magyar baráti társaság fejéből pattant ki, és eleinte kellemes szilveszteri szórakozásnak indult, majd a Láthatatlan Egyetem programján belül valósították meg. Az idők során azonban nemzetközi mozgalommá nőtte ki magát, olyannyira, hogy 21 országban közel 100 önkéntes foglalkozik az ötlet népszerűsítésével.

 

Ez az ingyenes füzet 22 nyelven elérhető, tavaly pedig több mint  300 ezer ember töltötte le. Lényege, hogy 20 oldalon keresztül egyfajta láthatatlan segítőként vezet végig az elmúlt éveden, a lehető legnagyobb aprólékossággal, hogy aztán a jövőbeli terveidet is csokorba szedje. Nincs is másra szükséged hozzá, csak egy pár szabad órára, amikor nyugodtan félrevonulhatsz, és a füzet kitöltésére koncentrálsz, ami elérhető kinyomtatott vagy letöltött formában is. Ha akarod, hívd át a barátaidat, hiszen együtt éppolyan hatásos, mint egyedül, és ráadásul még a szórakozás is garantált.

 

Na de mire jó ez pontosan?

 

Lehet, hogy most azt gondolod, hogy semmi értelme kitölteni, hiszen miben is tudna mást, mint egy hagyományos naptár, de mire a végére érsz, garantálom, hogy gyökeresen meg fog változni a véleményed! Ez a füzet ugyanis már az első pár oldalon szembemegy minden elvárással, amit a rendszerezésről gondoltál: az unalomig ismételt, klisés kérdések helyett valóban változatos módon igyekszik hozzásegíteni ahhoz, hogy végre magadba nézz egy kicsit. A legszebb pillanatokon és sikereken át folyamatosan egyre mélyebbre evez lelked bugyraiban, míg végül a kihívásokra és a megbocsátásra tereli a szót. Itt semmi sem kötelező vagy előre megszabott, rajzolhatsz, írhatsz, ahogy kényelmes!

 

 Az én kedvenc részem az a kérdés volt, hogyha könyv lenne a tavalyi évem, milyen címet adnék neki. De persze az sem egyszerű feladat, mikor három szóban kell jellemezned egy egész évet... Ha már elbúcsúztál a múlttól, akkor következik az újév, amikor már szabadon engedheted a vágyaidat és nyugodtan tervezgethetsz. Titkos kívánság, bakancslista, álmok, célok, az élet minden területén. Ez a füzet valami olyat ad, ami különleges: egyfajta tükröt tart eléd, hiszen segítségével szép lassan feltérképezheted a gondolataidat, lényegében a saját belsődet.

 

Tudatosság – egy apró füzettel

 

Persze csodákat ne várj tőle, hiszen itt is elsősorban magadra lesz szükséged, na meg persze egy kis őszinteségre. Ne gondolkozz sokat, csak írd le őszintén, amit igaznak érzel, és ami eszedbe jut. Hidd el, ha elengeded az elvárásaidat, akkor a tudatalattid úgyis segíteni fog.

 

Eleinte persze nehéz ráhangolódni, hiszen néha nem is olyan könnyű  szembenézni a hibáinkkal, az elmulasztott pillanatokkal, de mindenképp szükséges. És ha van egy dolog, amit megtanulhatsz ebből az évrendező füzetből az az, hogy ne rágódj a múlton, hanem engedd el, lépj tovább, és persze tanulj belőle.

 

Mert ha csak egy kicsit is sikerül tudatosabban szemlélned az életedet, és konkrétabb, megfoghatóbb célokkal vágsz neki a következő évnek, akkor már mindenképp megérte. Hiszen kinek van szüksége újévi fogadalmakra, ha ez a füzet sokkal többre képes?

 

Szopkó Zita

 

Képek: A YearCompass honlapja

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!