Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Te is suhannál a jó ügyért, akár a szélvész?

A Suhanj! Alapítvány 2010 óta működik, és fő célja, hogy megossza a mozgás örömét sérült és fogyatékkal élő társainkkal. Az, hogy ezt miként teszik, kik a Suhangyalok, és milyen a szervezetben sportolni, ebből a cikkből kiderül.

Tevékenységük, amelyet ebben a cikkünkben már korábban is bemutattunk, látványos bizonyítékkal szolgál arra, hogy a sportolás és akár versenyzés senkinek sem lehetetlen: fogyatékkal élő sportbarátok (suhancok) ép segítő-futókkal (guide) vesznek részt nyolcadik éve az ország legnagyobb futó-, úszó- és triatlon rendezvényein, és hatodik éve szervezik meg 6 órás jótékonysági futóversenyüket.

 

Heti rendszerességgel tartanak szabadtéri futóedzéseket, és szerveznek úszásprogramot látássérült, végtaghiányos és autizmussal élők számára, de szerveznek szemléletformáló programokat intézmények, vállalatok felkérésére. Magáért beszél, amit tesznek, hiszen hangzatos szólamok nélkül tanítanak az egészségmegőrzésről és az esélyegyenlőségről, társadalmi egyenlőségről.

 

Adománygyűjtő programjuk a Suhangyalok, amelyben a jótékony sportolni szerető emberek, céges csapatok saját teljesítményükön és versenyeiken keresztül gyűjtenek az alapítvány céljainak megvalósításáért. Az első sorban futóversenyeken résztvevő angyalok kilométereit „megvásárolhatják” mindazok az ismerősök, barátok, családtagok, kollégák és persze ismeretlenek is, akik támogatni szeretnék azt a személyes és mellette a jótékony célkitűzést, amiért a Suhangyalok futnak.

 

 

Hogyan segíthetsz?

 

Ha duplán hasznossá tennéd a sportolást, te is jelentkezhetsz Suhangyalnak itt, ha azonban pénzbeli felajánlást tennél, itt tájékozódhatsz a részletekről. De érdemes a Suhangyalok vállalásait megtekinteni a program Facebook-oldalán is.

 

A Suhanj! Alapítvánnyal kapcsolatos személyes tapasztalatairól Kollárszky Boglárkát, az alapítvány egyik sportolóját kérdeztem, aki látássérültként vesz részt a sporttevékenységekben.

 

Mióta önkénteskedsz az alapítványnál, és mi volt a fő motiváció, amikor elkezdted?


2014 óta önkénteskedem az alapítványnál. Az interneten találtam rájuk, és nagyon szimpatikusnak tűnt a tevékenységük. Egy jó közösségbe tartozás, a testmozgás szeretete motivált, amikor csatlakoztam hozzájuk.

 

Az alapítvány életében mint segítő és mint segített egyaránt részt veszek. Látássérültként rengeteg támogatást kaptam tőlük, mind a versenyekre való felkészülésekben, mind pedig a megfelelő eszközök biztosításában, és ezt a sok segítséget igyekeztem és igyekszem viszonozni is.

Az utóbbi hónapokban kicsit passzívabb voltam sajnos, ennek az oka, hogy kisbabát várok, így kevésbé tudok aktívan részt venni a sportéletben, de az alapítvány munkáját továbbra is aktívan figyelemmel követem!

 

Szerinted mi az alapítvány célja, és ezt hogyan éri el?

 

Az alapítvány mottója: „Erőt adunk”. A fő cél fogyatékkal élő emberek segítése egy teljesebb, egészségesebb élet biztosítása érdekében. Ebbe beletartoznak látás- és mozgássérült fiatalok, illetve az értelmi sérült gyerekek támogatása is. Számos autista kisgyerek is az alapítványnál sportol ‒ mivel a fő profil a sport!

 

Az alapítvány például edzéseket szervez a Margitszigeten (úszás, futás, handbike és tandembicikli), ami nagyon fontos, hogy itt a segítő gárda igény szerint fut a fogyatékkal élő sportolókkal, illetve a felkészülést követően lehetőséget biztosít számukra számos versenyen való szereplésre.

Az alapítvány leinnovatívabb projektje 2016 augusztusában nyitott meg. Az ország első, teljesen akadálymentes, integratív edzőtermét társadalmi vállalkozásként üzemeltetik  a Jászai Mari tértől 100 méterre. Az edzőterem különlegessége, hogy minden órán részt vehetnek ép és fogyatékkal élő sportolni vágyók, közösen. Számos eszköz speciális, tehát átalakítható úgy, hogy azt kerekes székesek is használhassák.

 

Miben látod az alapítvány munkájának a fontosságát?


Egyészről segítenek olyanoknak, akik egyedül nem tudnának sportolni, másrészről ezzel a munkával az ép társakat is motiválják a teljesebb életre. Fontos a példamutatás, és az, hogy a különbségek ellenére mégis mindent közösen csináljunk és egy csapatként dolgozhassunk.

 

Miért tartod fontosnak az önkénteskedést?


Az önkénteskedés számomra azt jelenti, hogy önzetlenül segítünk másokon, közben új barátokat, új közösségeket is találunk. Ezért ez számomra nem egy egyoldalú dolog, ahol csak adok, hanem legalább annyit, vagy még többet kapok is.

 

Kőszegi Anna

 

Képek: Köszönjük a fotókat a Suhanj! Alapítványnak, illetve egyéb forrás: Gergely Zákány Photography 

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Közzétéve: csü., 21/12/2017 - 17:04


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!