Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Mikor mondtál utoljára valami kedveset egy idegennek? És mikor írtál?

Október utolsó hétvégéjén az egész ország megmozdult, hogy egy szívmelengető kezdeményezés keretében egy csipet boldogságot csempésszen a szürke, hideg őszi napokba. Mert egy kis figyelmesség nem kerül semmibe!

Végy egy jó ötletet

 

A mozgalom alapötlete Gulyás Lídia fejéből pattant ki, aki egy nap gondolt egyet, és 70 üzenetet ragasztott ki a város különböző pontjaira. Azóta pedig sok követője akadt, akik országszerte buzdítanak mindenkit arra, hogy ragadjanak papírt és tollat, és lepjenek meg inspiráló, bátorító, vagy épp aranyos sorokkal egy-egy ismeretlent.

 

Az esemény lényege változatlan maradt az évek során: ragasszuk tele a várost kedves üzenetekkel, így boldoggá téve embertársainkat! Idén Miskolcon, a szülővárosomban követtem figyelemmel az eseményeket, és azt kell, hogy mondjam: egyáltalán nem csalódtam!

 

Kedves üzenetek – bárkinek

 

A hivatalos program a reggeli órákban kezdődött, ugyanis egy szervezett csapattal is útnak lehetett indulni, ám én úgy gondoltam, sokkal jobb, ha már a „végeredményt” szemlélem meg, és zavartalan magányban írhatom én is az üzeneteket.

 

Miközben jártam az ismerős utcákat, olyan érzésem volt, mintha pár évet visszarepültem volna az időben. Újra gyerek voltam, hiszen az egész program játéknak tűnt; mintha egy kincskeresésen vettem volna részt. Izgatott örömmel kerestem az újabb és újabb cetliket, amelyek a fáktól kezdve a padokon át a legváratlanabb helyeken bukkantak fel. Úgy éreztem, mintha az ismert és szeretett környéket valami varázslatos öröm hatotta volna át. Jó volt látni a mosolygó arcokat, a kreatív, kedves cetliket, és az olykor vicces mondatokat. Hisz ennek az egésznek épp az a lényege, hogy mindenki szabadon, szívből írjon egy pár sort – szó szerint bárkinek.

 

De miért jó ez nekünk?

 

Felmerülhet a kérdés, hogy mégis mi hasznod származhat ebből az egészből. Nos, konkrétan „semmi”, csak egy nagy adag jó érzést, hogy valami hasznosat tettél, hogy te is hozzájárultál egy ismeretlen ember mosolyához. És a legjobb, hogy szinte a semmiből is megvalósulhat a jócselekedet: elég mindössze egy papír és egy toll, egy pár kedves szó, egy kis biztatás, vagy egy szép idézet.

 

És lehet, hogy elsőre furcsa lesz, hogy szépeket „kell” írnod ismeretleneknek, sőt, az is lehet, hogy nem jut eszedbe semmi olyan, amit érdemes lenne papírra vetni. Ám mielőtt feladnád az egészet, gondolj csak bele: hányszor fordult elő, hogy rámosolyogtál egy ismeretlenre, csak úgy? Hogy láttad, hogy valaki szomorú, és odamentél megvigasztalni? Na ugye…

 

Egy kis kedvességgel a világ is jobb hely lehet

 

Hiszen ennek a kezdeményezésnek pont az a lényege, hogy valahol a konkrét, kimondott szavakon túl is tegyünk egymásért, ismeretlenül, ám mégis személyesen. Nulla erőfeszítéssel olyan dolgokra vagy képes, amiről sejtelmed sincs: adhatsz egy darabot, önmagadból. Egy-két gondolatot vagy szót, papírra vetve. Valamit, amiben sokan magukra ismernek, amitől úgy érzi valaki, mintha pont neki címezték volna az üzenetet. Hogy akármi is történik, nem vagyunk egyedül ebben a hatalmas világban. És milyen jó lenne, ha ezt nem csak egyetlen napon éreznénk, hanem egész évben…

 

Karácsony előtt ismét lesz hasonló esemény, szóval, ha kedvet érzel magadban, feltétlenül menj el, és tapasztald meg a saját bőrödön, milyen jó érzés boldoggá tenni másokat! Mert lehet, hogy klisésen hangzik ez a kijelentés, de attól még igaz.

 

Szopkó Zita

 

Képek:

A szerző saját fotói, valamint az esemény Facebook-oldala

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: sze., 08/11/2017 - 17:29


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!