Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

És te hogy vagy?

Mi foglalkoztat? Mitől félsz? Mi jelent kihívást? Mi az, ami nem megy? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik a választ a Hogy vagy? projekt kivitelezői. Hogy mi ez és hogyan vehetsz részt, most kiderül.

Előbb még pár érdekesség

 

Arra, hogy hogyan érzik magukat a nők (többféle szempontból is megközelítve) persze sok kutatás kereste és keresi a választ. Egy 17 országra kiterjedt felmérés alapján, amelynek során 18 ezer nőt kérdeztek meg (közülük több, mint ezer magyar volt), kiderült, hogy a nőknek önmaguk a legnagyobb kritikusuk, és a magyarok még az átlagnál is szigorúbbak magukkal szemben.

 

Persze lehet, hogy az csak egy dolog, ha az ember kritikus önmagával, és mindig jobbra törekszik. Ez lehet nagyon konstruktív is, ám amikor már visszatart minket az előrelépéstől, és visszahúzódóvá tesz, inkább önmarcangolásnak nevezhető.

 

A kutatás szerint míg átlagosan tízből hat nő nem mer felszólalni munkahelyi értekezleteken, mert túl kritikus önmagával, a magyar átlag szerint ez nyolc nőre igaz. Tízből öt női dolgozó előreléptetést és fizetésemelést sem mer kérni.

 

A probléma nem csupán a munkahelyi, hanem a magánéleten is otthagyja a nyomát. A nemzetközi 59%-kal szemben a magyar nők 70%-a nem tarja magát vonzónak.

 

Hogyan lettünk ilyenek?

 

Talán senkinek sem kell bemutatni a magyar habitust: sokan gondolják úgy, hogy társadalmilag is hajlamosak vagyunk azt hinni, örök vesztesek vagyunk. Bár a szocialista jellegű rendszerben hivatalosan megvalósult a nemek egyenlősége, a valóság azért ettől jó messze állt, és még ma sem beszélhetünk minden területen teljes egyenlőségről.

 

Az is biztos, hogy csak azt az önbizalmat (vagy más tulajdonságot) tudjuk átadni a következő generációnak, amivel magunk is rendelkezünk. Leginkább ezért érdemes odafigyelni, hiszen senki sem akarná, hogy a saját lánya szenvedjen hátrányokat azért, mert nem tanulhatta meg, milyen az egészséges önbizalom, így nem árt, ha már időben a gyógyulás és önfejlesztés útjára lépünk, mert az önbizalom tanulható, a magabiztosság fejben dől el.

 

Mi ez a projekt?

 

Ahogy a fenti felmérés kivitelezői, a Hogy vagy? stábja is hasonló kérdésre keresi a választ: hogy érzik magukat a nők itt és most?  A projekt a következőképpen zajlik: keress magad mellé még legalább kilenc jelentkezőt, és válassz egy olyan helyet, ahol pár órán keresztül nyugodtan lehet beszélgetni.

 

Ekkor jön képbe a projekt stábja, akik között akadnak (a teljesség igénye nélkül) pszichológusok, szociológusok és újságírók is. Egy kötetlen beszélgetés keretében ez a tízenegynéhány ember leül beszélgetni, és ez a kötetlen beszélgetés képzi majd a kutatásban felhasznált anyagot.

 

Mire jó?

 

A lehetőség tényleg adott, hogy mindenki azt mondhasson, amit szeretne, hiszen a kutatás szempontjából a legelőnyösebb az, ha minél több érdekes szemléletmód és vélemény kifejezésre jut.

Ismerős? Meséld el te is a történeted!

Mégis miről lehet beszélgetni? Tényleg akármiről, ami foglalkoztat. Legutóbb a szerelő azt mondta, hogy inkább a pároddal vagy az apukáddal beszélne, mert ez neked túl bonyolult? Van olyan oktató a szakodon, aki csak a lányokat engedi át, és őket is főleg akkor, ha lengén öltöznek? Bosszant, hogy bár a magyar felsőoktatásban többségében nők tanulnak, a felső beosztásokban, de pláne a döntéshozásban mégis kisebbség vagyunk? Ezt mind elmondhatod. Akár hétköznapi, akár globális a kérdésed.

 

Mivel a beszélgetés egyszeri alkalom, nem olyan, mint egy tréning vagy terápia, mindenki azt és annyit mond el, amennyi jól esik neki az adott helyzetben. Ám ha többen megnyílnak, és elmondják, mi is az valóban, ami foglalkoztatja őket, és hogy érzik magukat, a hallgatóság támogató ereje sokat segíthet abban, hogy rájöjjünk, együtt sokkal többet érhetünk el és oldhatunk meg.

 

Kőszegi Anna

 

Képek:

StockSnap Pixabay-oldala

Pixabay Pexels-oldala

energepic.com Pexels-oldala

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Közzétéve: csü., 19/10/2017 - 11:21


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!