Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Önállóan lakni - közösségben élni

A mozgássérült emberek életminősége sokkal jobb is lehetne, ha valaki megkérdezné tőlük, hogy mi az, amire valóban szükségük van. A Közélet Iskolája több projektje is a hátrányos helyzetűek életminőségének javításán dolgozik.

Ma Magyarországon több ezer ember kénytelen olyan méltatlan körülmények között élni, ahol a pénz hiánya vagy az érdektelenség miatt úgy kezelik, ahogy: fogyatékosként. Ezért indult útjára az Önállóan lakni – közösségben élni akciókutatás. A csoportnak tíz mozgássérült és három szövetséges aktivistája van. A kutatás lényege, hogy az érintettek bevonásával adatelemzések, interjúk és kérdőívek segítségével felmérjék, mi az, amire ma Magyarországon egy mozgássérült embernek szüksége van ahhoz, hogy önálló, teljes értékű emberként élhessen. A csoport tagjai azt szeretnék elérni, hogy az ismeretek birtokában a gyakorlatba is átültessék ezeket az igényeket, akár teljes mértékben, akár kompromisszumos megoldásokkal. 

 

 „Erre a kutatásra nem elsősorban azért van szükség, mert nincsenek jogaink (hiszen papíron rengeteg minden le van írva), hanem azért, mert ezek a jogok vagy csak papíron léteznek, vagy egyáltalán nem azt tükrözik, ami számunkra valóban szükséges”mondja Turi Zsuzsanna, az Önállóan lakni kutatócsapat tagja.

 

A projekt 2016 szeptemberében indult a Közélet Iskolája berkein belül, és egészen ez év nyaráig tart majd. Eddigi munkájuk sikerét bizonyítja, hogy teljesen akadálymentesítették az Auróra közösségi- és alkotóházat, létrehoztak egy mozgássérült-parkolót, illetve több tüntetésen és konferencián felszólaltak a témában.

 

A Közélet Iskolája hitvallása és missziója

 

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, melynek célja, hogy aktivizálja a hátrányos helyzetű emberek részvételét a társadalomban. A szervezet hiszi, hogy a tudást az egyetemek falain kívül mindenki számára elérhetővé kell tenni. Ennek érdekében egy mozgalmi kutatóközpontot hoztak létre, melynek keretein belül az Önállóan lakni, valamint a Tettek ideje projekt is működik.

 

A szervezet ingyenes képzéseket is indít: céljuk, hogy a hátrányos helyzetű emberek számára is elérhetővé váljon az az ismeretanyag, melynek birtokában kiállhatnak a saját jogaik mellett. A képzés egyébként bárki számára elérhető, aki a téma iránt elkötelezett, illetve a tandíj kifizetésével még támogathatja is a szervezet munkáját. A szervezet jelenlegi képzéseiről a Közélet Iskolája honlapján tájékozódhatsz.

 

A Közélet Iskolája szervezetfejlesztéssel is aktívan foglalkozik; a meglévő ismeretanyag birtokában teljes körű tanácsadással látja el azokat a szervezeteket, csoportokat és cégeket, amelyek az adott témában érintettek, és még hatékonyabban szeretnének működni a jövőben. Mivel a Közélet Iskolája az aktuális helyzetet vizsgálja az érintettek, külső szemlélődők és az aktuális jogi háttér birtokában, így még inkább hatékonyan tud reagálni az aktuális problémákra.  

 

Az oktatás és kutatás mellett nélkülözhetetlennek tartották, hogy legyen egy releváns szakmai lapjuk is, ami tükrözi a szervezet küldetését, így jött létre a Feketemosó című ingyenes közéleti szabadlap. A havonta megjelenő kiadvány objektív módon, független politikai tájékoztatást nyújt a hátrányos helyzetű, akár alacsonyan iskolázott állampolgárok számára.

 

Így támogathatod a szervezet munkáját

 

Ha segíteni szeretnéd a Közélet Iskolája működését, akkor ezt többféleképpen is megteheted: 2015 júniusa óta az Emberi Erőforrások Minisztériuma hivatalosan is nyilvántartásba vette a Közélet Iskolája Alapítványt mint önkénteseket fogadó szervezetet. Így például a kötelező gimnáziumi önkéntes szolgálatod helyszínéül is választhatod a szervezetet, ha fontos számodra a társadalmi szerepvállalás. Önkénteseket főként a fényképezés, videózás, tördelés, gyermekfoglalkozások és a főzés területén keresnek, de ha van egyéb kedvenc elfoglaltságod, amiben profi vagy, akkor azzal is segítheted a munkájukat.  

 

Mivel a szervezet egyik fő célja, hogy pénzügyileg független tudjon maradni, ezért pénzügyi támogatásokat is várnak. Nem kell nagy összegekre gondolni, akár már 1000 forinttal is támogathatod a szervezet fénymásolási költségeit, de nagyobb összeggel akár egy oktatáson részt vevő hátrányos helyzetű ember útiköltségébe is beszállhatsz.

 

Az önkéntességre való jelentkezés lehetőségéről és a támogatási módokról bővebben a honlapon olvashatsz.

 

Serestyén Sára

Közzétéve: h., 22/05/2017 - 16:28


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!