Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Így segíthetsz idén a rászorulóknak – karácsonyi adománygyűjtő körkép

Magyarországon rengeteg család él a létminimum alatt, akik az ünnepek alkalmával is nélkülöznek. Bár az ünnepi adománygyűjtő akciók legtöbbje lejárt, azért még van pár lehetőséged arra, hogy adományoddal szebbé tedd valaki karácsonyát.

Cipősdoboz akció

 

A Cipősdoboz akció ötlete közel egy évtizede érkezett el hazánkba Angliából a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével. Ekkor még Nyugat-Európából érkeztek a játékokkal teli dobozok a rászoruló magyar gyerekeknek. Később már itthon készültek a csomagok, amelyeket Kőbányán a Szeretetszolgálat irodájában lehetett leadni.

 

Ma azonban már minden megyében és a főváros összes kerületében vannak gyűjtőpontok, ahol leadhatod az ajándékodat. A cipősdobozokba könyveket, játékokat, írószereket várnak. Az összeállítás előtt el kell döntened, hogy milyen nemű és milyen korú gyerkőcöt szeretnél megajándékozni. Az akció hivatalosan 2016. december 1-jétől december 18-ig tart, de a honlapon tájékozódhatsz a kivételes esetekről. A gyűjtőpontok listáját pedig szintén a honlapon tudod megnézni.

 

A Magyar Vöröskereszt adománygyűjtései

 

A szervezet idén is több aktivitást szervez az ország különböző pontján. Az adományozásokon túl van egy állandóan hívható szám, a 1359, amelynek hívásával 250 forintos összeggel támogathatod a rászorulókat.

 

Idén is járja az országot a Coca Cola karaván december 9. és december 22. között, amely egy koncerttel egybekötött adományozási programsorozatot szervez. A helyszínen a játékok és tartós élelmiszerek mellett pénzt is ajándékozhatsz  az arra kihelyezett gyűjtőperselyekben.

 

Emellett december 21-ig ismét megnyitja kapuit a MikulásGyár az Ötvenhatosok terén; minden nap 9-21 óráig, a Lurdy Házban 10-től 20 óráig, a Debrecen, Kanizsa, Kaposvár, Miskolc, Szeged, Szolnok és Zala plazáiban 10-től 19 óráig adhatod le adományaidat. A MikulásGyárba főként könyveket, élelmiszert, tisztálkodási szereket és játékokat várnak az önkéntesek.

 

Végül pedig a Magyar Vöröskereszt idén különleges szaloncukrot dob a piacra, melyek megvásárlásával, 300 forinttal támogathatod a szervezet működését. A szaloncukrok már megvásárolhatóak a Tesco hipermarketekben a készlet erejéig.

 

Támogasd a Tűzoltó utcai Gyermekklinikát!

 

Az Őrzők Közhasznú Alapítvány a Tűzoltó utcai Gyermekklinika hivatalos alapítványaként üzemel, amely a daganatos és leukémiás gyermekek gyógyulását hivatott támogatni. Az alapítvány közel 25 éves fennállása óta több mint 1 milliárd forinttal segítette már a klinika munkáját. Idén te is hozzájárulhatsz az alapítvány munkájához, már akár 500 forinttal is, amelyet ide kattintva tudsz megadni. Minden adományozó egy kézzel készült különleges kulcstartót kap ajándékba.

 

A Katolikus Karitasz adománygyűjtése

 

November 26-án ünnepi megnyitóval indult idén a Katolikus Karitasz adventi adománygyűjtő akciója, ahol a pénzadomány mellett különféle tartós élelmiszereket, tisztálkodási szereket, ruhaneműt és játékokat is várnak az önkéntesek. A karácsonyig tartó adományozáshoz többféleképpen is hozzájárulhatsz: az egyházmegyei Karitász központokban, a KaritászPONT adományboltokban, a meghirdetett gyűjtőpontokon, illetve a helyi karitász csoportoknál előre összeállított csomagokat,  játékokat, jó minőségű téli ruhaneműt, édességet és egyéb karácsonyi ajándékokat is leadhatsz. Önkéntesként is segítheted az alapítvány munkáját a különféle ételosztásokon is.

 

Pénzadománnyal is támogatható a karitász munkája: ha tárcsázod az 1356-os számot, automatikusan 500 forintot adományozol. Az adományokból befolyt összegekből a téli időszakban kályhákkal és tüzelőanyaggal is segítik a rászorulókat. Idén több mint 300 kályhát adtak át olyan családoknak, akik fűtés nélkül maradtak volna az ünnepek alatt.

 

Serestyén Sára

 

Kép: Flickr

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: p., 16/12/2016 - 09:10


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!