Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

„Aludj el szépen, Kis Balázs” - Az élet mesés!

A mese mindenhová elrepít. Biztosan harcoltál már sárkányokkal, boszorkákkal, voltál meseszép királylány vagy daliás herceg. Jártál már az Óperencián is túl, ahol a kurta farkú malac túrt. Most bejuthatsz ebbe a világba a mesem.hu által!

Mesélj nekem!

 

Ki ne emlékezne arra a pillanatra, amikor édesanyja vagy édesapja esténként mesét olvasott, hogy álomba szenderüljünk. Ilyenkor átléptünk egy másik világba, ahol mindennek csak a fantáziánk szabott határokat. Egy mesében sok minden benne foglaltatik. Érzelmek, személyek, jellemek, a jó és a rossz, mely átszövi az egyes mesebéli történeteket.

 

A mese olyan jelenségekről is beszél a gyerekeknek, amelyekről más formában, elvont fogalmak szintjén nem tudnánk velük beszélni: életről, halálról, haragról, féltékenységről, szeretetről, segítésről, talpraesettségről és bátorságról hallhatnak ilyenkor a gyerekek.

 

Az ilyen típusú fajta történetek erkölcsi tanulságtételként szolgálnak, hiszen a mesékben a jók törvényszerűen elnyerik jutalmukat, a gonoszok pedig megkapják a végén méltó büntetésüket. A történetek sokrétűsége, nyelvi gazdagsága abban is segíti a gyerekeket , hogy megtanulják felismerni az események közötti összefüggéseket, képesek legyenek értelmezni a történeteket és átlátni az egyszerű emberi kapcsolatokat. A mesékkel sajátos formában nyugtatjuk meg a gyerekeket, mivel a mese szimbólumai révén eszközt adunk a kezükbe a félelem és szorongás megjelenítéséhez, majd feloldásához.

 

A mese egyszerre szórakoztat és nevel, ráadásul a mese által a gyerekek átélhetik a veszélyt, az örömöt, mert a mese hallgatásakor vagy olvasásakor ők is a mese részévé válnak. Végül fontos kihangsúlyozni azt is, hogy a mese segíti a gyermek énképének alakulását, és nem utolsó sorban szókincsük bővülését is biztosítja.

 

Mesélj rólam, hogy elfogadjanak!

 

Minden társadalomban, minden országban élnek olyan emberek, akik valamiben különböznek a többiektől. Abban mutatkozik eltérés, hogy melyik ország mennyit tesz ennek kezeléséért. Amíg az egyik szegregál, addig a másik integrál; az egyik megbélyegez, és ezzel együtt egy életre ellehetetleníthet, a másik feloldoz és így életeket tehet könnyebbé. A mese megoldáskeresésre, az akadályok legyőzésére és pozitív végkifejletre irányuló történetvezetés. Gyógyító hatása évezredek óta ismert jelenség. Akkor miért ne használhatnánk fel a mesét, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz, megértsük azt, amit nem értünk? Miért ne válhatnánk hősökké, akik jobbá teszik a világot?

 

Egy hatéves kislány, Dorka ezt tette, amikor Down-szindrómás testvéréről, Nándiról írt mesét. A meséje tele van szeretettel, megértéssel, és kapaszkodót nyújt az egész családnak. Arról szól, hogy testvére mennyire különleges emberként él a Földön, és bár sokan nem értik őt, mégis minden vele töltött nap maga egy csoda, igazi kaland.

 

„ A szürke felhő meglepődött. Őneki itt így örülnek, igazán örülnek! Ő is jó valamire! Most már örömében sírt. Az öröm hangjaira a Nap is előbújt. Sugaraiból és a kis felhő könnyeiből szivárvány született a hegyek fölé. Attól a naptól kezdve a többi felhő többé nem csúfolta, nem nevette ki. Elszégyellték magukat. Tudták már, hogy ő egy esőfelhő, és amíg világ a világ, időnként eső hullik majd belőle a földre növények, állatok, emberek örömére. A szürke kis felhőt befogadták és a felhők mind jó barátok lettek.” (Dorka meséjét teljes terjedelmében itt olvashatjátok!)

 

 

A mesem.hu oldalon számtalan mese található még, melyek szerzői nagyrészt gyerekek. Az egykori budapesti Pataky Művelődési Központ lelkes csapata tíz évvel ezelőtt írt ki először meseíró- és rajzpályázatokat, a tehetséggondozó önkéntes munkát pedig a Ráth Lépcső Tudásközpont vállalta fel, és évről évre várja az új történeket határon innen és túlról. A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy jelentős méretű közösség épült köré, a  honlapot pedig  négyszázezren keresik fel évente.

 

Az alkotói pályázat műveit egy 500 oldalas mesekönyvben olvashatják el az érdeklődők, melynek könyvbemutatóját 2016. szeptember 24-én tartották a Magyarság Házában több mint 400 fős közönség előtt. Érdemes figyelni a kezdeményezést, hisz egy-egy mese olyan csodákra képes, melyet mi felnőttként fel sem foghatunk.

 

Nincs olyan dolog a világon, amiből ne lehetne okulni. A mesében is mindig található tanulságos elem. Hiszen a képzelet, a kitalálás hozza létre az ember egyik legcsodálatosabb tulajdonságát, az intuíciót. Meséljünk gyermekeinknek, meséljünk egymásnak nem csak sárkányokról, lovagokról, királylányokról, hanem egymásról is.

 

Tupi Zsófia

 

A képeket köszönjük a Mesém csapatának

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.   

Közzétéve: csü., 29/09/2016 - 13:10


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!