Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Csak egy kávé, hogy lásd az embert!

Prágában már működik a Tekergő Teve kampány, melynek célja, hogy elősegítse a hajléktalan személyek integrációját. Ha minden jól megy, hazánkban is bevezetésre kerülhet ez a remek kezdeményezés.

TEKERGŐ TEVE

 

A hajléktalanság a társadalmi kirekesztődés legszélsőségesebb formájának tekinthető, mellyel az Európai Unió minden egyes tagállamának szembe kell néznie. Bár a probléma súlyossága, esetenként eltér és azt is figyelembe kell venni, hogy a hajléktalan populáció profilja némileg különböző képet mutat. Egy valami közös, hogy a társadalom többsége elutasítja őket és emiatt „láthatatlanná” válnak. A lakhatási megoldások mellett szükséges lenne mobilizálni a munkanélkülieket, hogy visszataláljanak a társadalomba.

 

A Prágában élő két magyar fiatal, Folk Zsófia és Hostomský Károly kreativitásának köszönhetően született meg a Tekergő Teve ötlete. Triciklire épített mobil kávéházat hoztak létre, hogy segítsék a hajléktalanok reintegrálását, és ilyen szinten munkahelyet biztosítsanak számukra. A projekt legfőbb célja, hogy láthatóvá tegyék őket, másrészt megoldást szeretnének találni a problémájukra azzal, hogy munkát bíztosítanak részükre.  Az ötletgazdák meggyőződése, hogy a hajléktalanok egy jelentős csoportja igenis képes hosszútávon, megfelelően dolgozni, ha megkapják a kellő motiváltságot.

 

A munkáért fizetés is jár, melynek egy részét készpénzben kapják meg, a másik részét egy megtakarítási alapba teszik. Utóbbiból a projekt alkotók újabb munkahelyeket teremtenének, több triciklit vásárolnának, hogy még több embert tudjanak foglalkoztatni. A legvégső cél pedig az, hogy lakhatási lehetőséget is biztosítani tudjanak majd a hajléktalanok számára. A kávézót teljes egészében a rászorulók üzemeltetik és szolgálják ki a kávézni vágyókat. Az elvárt higiéniai feltételek teljes mértékben biztosítva vannak.  A legfontosabb, hogy a vendégekkel való beszélgetés lehetőséget teremt a hajléktalanokkal szembeni előítéletek eloszlatására. 

 

TEKEREGJÜNK BUDAPESTRE

 

A hajléktalan emberek a társadalom azon rétegéhez tartoznak, akiknek segítségre van szüksége az újrainduláshoz, illetve az életkezdéshez. Képzésük és munkához segítésük, integrációjuk és felzárkóztatásuk rendkívül fontos. Ez csak is közös munkával érhető el.

 

A Tekergő Teve Kávézóval új esélyt kapnának a társadalom peremére szorult emberek, a tervek szerint pedig Magyarországra is elhoznák a projektet. Bár még ennek megvalósítása folyamatban van, de egy biztos, hogy hazánkban is ilyen kezdeményezésekre van szükség. Zsófi és Károly a budapesti projekten dolgoznak és a gyors kivitelezéshez szponzorokat keresnek.

 

Ha segíteni szeretnél, érdeklődsz, a projekt iránt vagy minél előbb szeretnél inni egy friss kávét Budapest egyik forgalmas csomópontjában, akkor keresd a Tekergő tevéket:

http://bloudicikavarna.cz/hu/udvozoljuk/

 

Egy kávé mindenkiért, egy mosoly mindenkinek!

 

 

Tupi Zsófia

 

Kép forrása: INNEN

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: sze., 28/09/2016 - 17:31


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!