Tairseach Eorpach na hÓige
Eolas agus deiseanna do dhaoine óga ar fud na hEorpa.

Biciklis szervezet egy jó ügyért: Budapest Bike Maffia

Ha egy cikk címében szerepel a bicikli szó, sok mindenre gondolhatunk. Azonban most nem a bicikli technikai oldaláról lesz szó, hanem egy civil szervezetről, mely ötvözi a kerékpározást a jótékonykodással.

„Én is voltam úgy, te is lehetsz így” – olvasom egy hajléktalan tábláján. Az ember, ha nagyvárosban él, óhatatlanul belefut egy-egy ilyen tábla-üzenetbe, amely sokszor nemcsak egy táblafelirat, hanem egy eszköz is: a túlélés eszköze. Egy mondat, amely megnövelheti az esélyt, hogy a tábla birtokosa élelemhez jusson, vagy legalább néhány száz forintot összegyűjtsön. Valaki ételre, valaki a családja számára, valaki pedig más nélkülözött dolograkér pénzt.

 

Segítenénk, de…

 

Annak, aki Budapesten lakik, a hajléktalanok látványa már szinte megszokottnak számít, hiszen hajléktalanokat láthatunk az aluljáróban, az utcán, parkokban és megállókban. Ha a belvárosban közlekedünk, vagy csak a szokásos napi utunkat tesszük meg az iskoláig vagy a munkahelyünkig, szinte biztos lesz egy ember, aki megállít, hogy segítséget kérjen: egy kevés ételt vagy néhány forintot. Sokszor nem is tudjuk, hogyan reagáljunk, és a válasz általában egy néma nem, vagy fejünket elfordítva úgy teszünk, mintha nem is hallanánk a kérdést.

 

Általában szeretnénk segíteni, de vagy nem tudjuk a módját, vagy nincs rá lehetőségünk. Egy ember nem tudja a rászorulók problémáit megoldani. Azonban egy közösség – ha megoldani és megszüntetni nem is – de segíteni sokat tud! A Budapest Bike Maffia-nak is éppen ez a célja: segíteni a rászorulókon.

 

Egy megoldási lehetőség a sok közül

 

A Budapest Bike Maffia civil szervezetet 2011-ben hozták létre fiatal kerékpárosok. A szervezet adományokat gyűjt, amelyeket aztán biciklivel szállít ki a rászorulóknak. Különböző akciók, projektek keretében segítenek, például szerveznek közös főzéseket, vagy támogatást nyújtanak más intézményeknek is: biciklis túrát rendeznek az Árvácska állatmenhelyre, de segítettek már a Wesley János Óvodának is.

 

A +1 Szendvics programjukba diákokat vonnak be, melynek célja az önkéntesség népszerűsítése. A program megismerteti a fiatalokkal az adományozás fontosságát, és segítségével a középiskolások megtapasztalják, milyen jó érzés segíteni, illetve ezzel azt is bebizonyítják, hogy akár már egy szendvics is nagy segítség lehet. Több információ a projektekről itt érhető el.

 

Felmerül a kérdés, hogy Te hogyan tudsz segíteni. Várják az önkénteseket, több területre is, például szükség van adománygyűjtőre, szórólapozóra, animátorra vagy fotósra is, illetve adományokat is várnak. Ami pedig jó hír a vidékieknek, hogy a szervezet már nemcsak Budapesten működik, hanem létrejött a Debrecen Bike Maffia is.

 

A hajléktalanság súlyos probléma, és sajnos egyre több embert érint, egyre többen veszítik el állásukat, kerülnek kiszolgáltatott helyzetbe. A hajléktalanságnak rengeteg oka van, vezethet fedél nélküliséghez egy válás, de okozhatja házunk elvesztését egy rosszkor felvett kölcsön vagy pénzügyi tartozás is. Ne felejtsük el, hogy sok ember önhibáján kívül kerül az utcára. Ha úgy gondolod, hogy téged ez úgysem érint, akkor is érdemes ezen elgondolkodni, hiszen az élet kiszámíthatatlan, és soha nem tudhatjuk, hogy mit hoz és hová kerülünk. És a kezdő mondatra visszatérve, ne felejtsd el: „te is lehetsz így”!

 

Zolnai Dóra

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Foilsithe: Déa, 09/06/2016 - 12:03


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

An bhfuil cúnamh nó comhairle uait?

Cuir ceist orainn!